The Others Allah’tan fayı farklıymış

Allah’tan fayı farklıymış

27.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Allah’tan fayı farklıymış

Allah’tan fayı farklıymış


Azerbaycan depremi akla “Kırılan fay bizimki mi?" sorusunu getirdi. Bilim adamları rahatlattı: Onların fayı bizimkiyle bağlantılı değil


       Azerbaycan’da önceki gece meydana gelen ve 24 kişinin ölmesine neden olan deprem, Türkiye’yi de korkuttu. Anadolu ve Azerbaycan’daki depremlerin, her iki bölgede de sıkışma sonucu meydana geldiği, Alp - Himalaya dağ sistemi içinde yer aldığı belirtildi.
       Yeri tam olarak saptanamayan depremin, Türkiye’yi etkilemesinin çok küçük bir ihtimal olduğunu belirten bilimadamlarının görüşleri şöyle:

       Prof. Dr. Ömer Alptekin (Deprem Konseyi üyesi): Azerbaycan da Doğu Anadolu’da olduğu gibi sıkışma bölgesi. Yeterli veri olmadığı için tahminime göre bu deprem Hazar Denizi’nde meydana gelmiş. Kafkasya’ya doğru uzanan kuşağın devamı olan bir bölge.
       Birbirine paralel birçok fay zonu var. Geçmişteki büyük felaket getiren Ermenistan depremi de bu zonlardan birinin üzerinde meydana geldi. Buradaki faylar, Kuzey Anadolu Fayı gibi uzun değil, yarattığı depremin büyüklüğü de fazla değil. Türkiye’yi etkilemesi mümkün gözükmüyor. Hem çok uzak bir bölge, hem de depremin büyüklüğü fazla değil.
       Türkiye’ye benzer tek noktası sıkışma rejiminden kaynaklanması. Bu tür depremler Doğu Anadolu’da da meydana geliyor.

       Doç. Dr. Şükrü Ersoy (İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü): Azerbaycan’daki deprem, Arabistan ve Avrasya levhalarının birbirini sıkıştırması sonucu meydana geldi. Azerbaycan’daki fay sisteminin, Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı’yla bağlantısı yok. Ancak her iki ülke de aynı dağ ve sıkışma sistemi içinde yer alıyor. Bölgede çok sayıda fay olduğu için beklenen bir depremdi. Türkiye’yi direkt etkilemesi pek mümkün değil.İnsanların bu nedenle korku duymalarına gerek yok.
       Deprem ya Kafkas dağları ya da Hazar Denizi kenarından akan geniş bir düzlüğe sahip Kura Nehri üzerinde meydana gelmiş olabilir.

Depremden değil korkudan öldüler

       Cenk BAŞLAMIŞ MOSKOVA
       Azerbaycan’da önceki gece meydana gelen şiddetli deprem sonrası artçı şoklar sürerken, çoğu kalp krizinden 24 kişinin öldüğü belirlendi. Merkez üssü Hazar Denizi olduğu belirlenen depremin başkent Bakü’deki şiddeti Richter ölçeğiyle 6.5 - 7’ye kadar ulaştı. Değişik kaynaklar, sarsıntıların şiddetiyle ilgili farklı rakamlar verdi. Sağlık Bakanlığı depremde sadece üç kişinin öldüğünü, diğer ölümlerin doğal nedenlerden ya da kaza sonucu olduğunu açıkladı. Eho Moskvı radyosu ise, 24 kişiden 19’unun kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiğini duyurdu. Depremde, panikle balkondan atlayanların da aralarında bulunduğu 133 kişi yaralandı.

Çin ve İran da sallandı

       Çin’in batısında Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğünde deprem oldu. Yeni Çin haber ajansının bildirdiğine göre, deprem önceki gece TSİ 04.01’de Pekin’in 1600 kilometre batısındaki Kunlun dağlarında meydana geldi. İran’da da önceki gün yaşanan üç ayrı depremden sonra dün erken saatlerde bir deprem daha oldu. Hamedan eyaletinin Toyserkan ilinde sabaha karşı 04.46’da meydana gelen depremin Richter ölçeğine göre 3.6 büyüklüğünde olduğu bildirildi.