The Others Altı ‘İNFAZ’ polisi cezaevinde

Altı ‘İNFAZ’ polisi cezaevinde

19.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Altı ‘İNFAZ’ polisi cezaevinde

Altı ‘İNFAZ’ polisi cezaevinde


İki kişinin öldürüldüğü hücre evi baskınında kusurlu bulunan polisler tutuklandı


       Adana'da, 5 Ekim gecesi düzenlenen ve biri örgüt üyesi olduğu açıklanan iki kişinin öldürüldüğü hücre evi operasyonu ile ilgili açılan savcılık soruşturması sonunda tutuklanmalarına karar verilen Özel Tim ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne mensup altı polis dün teslim oldu. Sanık polisler çııkarıldıkları mahkemede ilk sorgularından sonra tutuklandı.
       Beş günden bu yana teslim olmaları beklenen Başkomiser Fevzi Mustan, polis memurları Nurettin Bülbül, Eyüp Yalçınkaya, Haydar Erol, Ali Erdurucan, Muammer Topaç'ın dün Adliye'ye gelecekleri açıklanınca, bir emniyet müdür yardımcısıyla üç şube müdürünün yanı sıra çok sayıda sivil ve üniformalı polis, adliye çevresinde ve koridorlarda önlemler aldı.
       Sivil polis memurları refakatinde ve "şaşırtmalı" bir planla dört - beş ayrı grup halinde Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan altı polis hakkındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrildikten sonra da emniyet mensupları polisleri gizledi. Haklarındaki tutuklama kararı kesinleşen polisler, yine değişik altı grubun arasına katılarak adliyedeki değişik bölümlerden aralıklarla çıkarıldı. Polisler önce Emniyet Müdürlüğü'ne, oradan da Cezaevi'ne götürüldü. Polis memurlarının avukatları, tutuklama kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

15 yıl hapis isteniyor

       Cumuhuriyet Savcısı dört polis memuru hakkında TCK'nın 452. maddesi, ikisi hakkında da 50. maddeye göre tutuklanma isteminde bulundu. Soruşturmanın tamamlanmasından sonra açılacak davada operasyona katılan tüm polis memurları 6 ile 15 yıl arasında değişen ağır hapis cezası istemiyle ağır ceza mahkemesinde yargılanacak.

Eşi ve babası teşhis etti

       Sanık polis memurları, tutuklanmadan önce olayla ilgisi bulunmayan 10 polis memurunun arasına dizilerek yüzleştirmeye çıkarıldı. Öldürülen Murat Bektaş'ın eşi Kezban Bektaş "sarışın, uzun boylu" diye tarif ettiği polis memurunu bu kişiler arasından teşhis ederek savcıya gösterdi. Kezban Bektaş bu yüzleştirmeden sonra fenalaştı ve babası tarafından doktora götürüldü. Kızıyla birlikte yüzleştirmeye giren baba Ramazan Babagiray, Kezban Bektaş'ın sivil giyimli polisler arasında o gece eve girip ateş edeni teşhis ettiğini, savcının bunun üzerine katibe ismini yazdırdığını, ancak Kırıkkale doğumlu olduğundan başka bir şey duymadığını söyledi.

13 günlük takip

       Adana'da 5 Ekim gecesi düzenlenen operasyonla, siyasi partilerin il binalarına yönelik bombalı eylem hazırlığında oldukları açıklanan eve yapılan baskında DHKP/C'li olduğu açıklanan Erdinç Aslan öldürülürken, Mustafa Köprü sağ olarak yakalandı. Ancak aynı operasyonda bitişik dairede oturan evin sahibi temizlik işçisi Murat Bektaş da eşi ve çocuğunun gözü önünde öldürüldü. Emniyet bu kişinin de elinde silahla görüldüğünü öne sürdü. Ailesi suçlamaya karşı çıktı. Cenazesi defnedilirken mezarına Türk bayrağı dikip, "Alnımızdaki terörist damgası temizlensin" diye adli makamlara başvurdu. DHKP/C'li olduğu açıklanan Erdinç Aslan'ın ailesi de, sağ yakalanabilme olanağı varken öldürüldüğünü iddia etti. Bu iddialar üzerine Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açtı. Operasyonda görevli 6 polis memuru her iki öldürme olayında da "kusurlu" görülerek tutuklanma istemiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildi. Mahkeme tutuksuz yargılanmalarına karar verince, savcı üst mahkemeye itiraz etti. 14 Ekim'de itirazı inceleyen mahkeme savcının istemini yerinde görüp, 6 polis memuru hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi.