The Others Altun’a Fransız zırhı

Altun’a Fransız zırhı

21.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Altun’a Fransız zırhı

Altun’a Fransız zırhı


Avrupa sorumlusu Karayılan’ın yerine geçmek için Fransa’ya giden Rıza Altun’un sınırdışı edilme kararı Montpellier valisince iptal edildi


       Fransa’ya sığınma talebi reddedilen PKK’nın sözde merkez Komite üyesi Rıza Altun hakkında verilen sınır dışı kararı, Montpellier valisince iptal edildi.
       Altun’un siyasi iltica talebini inceleyen Fransız Siyasal Göçmen ve Vatansız Sığınmacıları Koruma Ofisi (OFPRA), sözkonusu talebi, Altun’un “adi suç kapsamına giren ağır cürümler işlediği" gerekçesiyle reddetti. Bir devlet kurumu olan OFPRA’nın kararı üzerine Montpellier valisi Altun’u sınır dışı etme kararı aldı. Yabancılara Yardım Derneği (CİMADE), sınır dışı uygulamasını durdurmak üzere Montpellier İdari Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin dün beklenen kararı henüz açıklanmadan, Montpellier valisi, sınır dışı etme kararını geri çekti.

       “Öcalan gibi yakalanır"
       Altun’un avukatlığını üstlenen Fransız Marie Noelle Frery, müvekkilinin Türkiye’ye gönderilmesi halinde “tabut hücreöde çürümeye terk edileceğini, başka bir ülkeye sınır dışı edilmesi halinde ise Öcalan gibi Türkiye tarafından kaçırılacağını iddia etti.
       Sığınma talebini reddeden OFPRA ise Altun’un cinayetleri dışında, üyesi olduğu PKK’nın “terörist faaliyetlerde bulunan" örgüt kapsamında değerlendirildiğini ve sığınmacının bu faaliyetlere karışmış olmasının “mümkün olabileceğini" ifade etti.
       PKK’nın sözde Başkanlık Konseyi’nce Avrupa’daki faaliyetleri yönlendirmesi için Ortadoğu’dan Hollanda’ya gönderilen sözde Konsey Üyesi Murat Karayılan’ın siyasi sığınma isteminin reddedilmesi üzerine, örgütün Avrupa’daki yeni elebaşılığına Altun’un getirildiği öğrenildi.
       Anadolu Ajansı’nın haberine göre de Avrupa’daki kadroların Altun’un emrine girme konusunda tereddüt içinde olduğu, “acımasızlığını, çıkarlarına düşkünlüğünü ve kolayca adam harcayan bir kişiliğe sahip olduğunu" bilenlerin kendilerinin tasfiye edilebilecekleri endişesi içinde bulundukları belirtildi.

       Acımasızlığıyla tanınıyor
       PKK’de 1978’den beri çeşitli alanlarda ve konumlarda rol alan Altun, çok sayıda öldürme, bombalama, gasp ve benzeri eylemlere katılması nedeniyle, 1980 - 1992 arasında Diyarbakır Cezaevi’nde hapis yattı. Altun, tahliyesinden itibaren örgütün Ortadoğu alanı sorumluluğunu yürütmeye başladı.
       Altun’un, sözde Ortadoğu temsilciliği sırasında, “örgütün imkanlarını kullanarak, İran - Irak / Mahkmur Kampı - Suriye - Lübnan güzergahını kullanan uyuşturucu kaçakçılarıyla işbirliği yaptığı ve örgüte önemli miktarda maddi kaynak yarattığı, ancak milyonlarca doları da halen Almanya’nın Köln kentinde bulunan ailesine gönderdiği ve bu paraları İsviçre bankalarındaki hesaplarına aktardığı" bildiriliyor.

       Öcalan Ermeni heyetle görüştü
       ANKARA Milliyet
       Abdullah Öcalan ile PKK’nın siyasallaşması konusunda görüş ayrılığına düşen Osman Öcalan, “Ağabeyimin siyasallaşma politikası sonuç vermez. PKK’nın yapacağı, gücünü toplamak ve yeniden savaşmak" dedi.
       Türk istihbarat birimlerinin tespitlerine göre Osman Öcalan, Kuzey Irak’taki Hakurk’ta, PKK’lılara yönelik konuşmada şunları söyledi:
       “Bir Ermeni heyeti beni ziyaret etti. Onlara, ‘Sizin gibi Kürtlerin yaşadığı devletler bize yardım etsin. Bu ortamında Türkiye’ye yeterli baskı yapılırsa daha fazla dayanması mümkün değil. Parti olarak Kürtçe eğitimden başlayan ve bağımsızlığa uzanan bir süreci yakalarız’ dedim."
       Öcalan, Ermenilerle görüşmesini şu görüşlerle dile getirdi:
       “Rıza Altun kendileriyle PKK adına görüşmüştü. Beni de başkanın kardeşi sıfatıyla ziyaret ettiler. Bana, `Biz başkanınız idama mahkum edildiğinde Türkiye’de büyük karışıklıklar olacak diye bekledik, ama gerçekleşmedi’ dediler."