The Others Anadolu seferber

Anadolu seferber

17.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Anadolu seferber

Anadolu seferber


Şırnak'tan Kayseri'ye, Konya'dan Adana'ya, yurdun dört bir yanında, deprem bölgelerinde mahalle kurma çalışmaları hız kazanıyor


       Korkunç felaketle karamsarlığa düşen depremzedelere Anadolu'nun sıcak eli uzanıyor. Kış öncesinde depremzedeleri sıcak bir yuvaya kavuşturmak amacıyla ulusal ve uluslararası yardım kampanyaları tüm hızıyla sürerken Şırnak'tan Kayseri'ye Konya'dan Adana'ya Anadolu'nun dört bir yanında "deprem bölgesine mahalle kurma" çalışmaları çığ gibi büyüyor.
       Yardımseverlerin katkılarıyla deprem bölgesindeki illerde Şırnak, Kayseri, Konya ve yardım yapan diğer illerin adını taşıyacak mahallelerin kurulması için ilk adımlar atıldı. Yardım seferberliğine özel kuruluşlar da destek veriyor, kendi adlarını taşıyacak mahalle ve siteler kurmaya çalışıyor.

Konya Mahallesi

       Konya Valiliği'nin öncülüğünde Sakarya'da depremzedeler için bin konutluk "Konya Mahallesi" kurulması kararlaştırıldı. Mahalle, Sakarya'nın Ferizli ilçesine 18, Adapazarı'na 12 kilometre mesafede yeralan Çamlıbel mevkiinde 500 dönümlük alanda kurulacak.
       Sakarya'da oluşturulacak olan Konya Mahallesi projesi'nde konutların bir ailenin rahatlıkla barınabileceği 100 metrekarelik alanlardan oluşacak. 3 yatak odası, bir salon, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşacak olan evlerin bir tanesinin maliyetinin 6 milyar lira civarında olacağı ve 4 - 6 ay içinde bitirileceği hesaplanıyor.

Kayserililer kolları sıvadı

       Deprem bölgesine bir "Kayseri Mahallesi" kurmayı hedefleyen Kayserili yardımseverler 500 konut için gereken finansmana bu hafta sonuna kadar ulaşmayı planlıyor. Bu amaçla oluşturulan komiteye başkanlık eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kuracakları mahallenin yerinin henüz belirlenmediğini belirterek, yapacakları her konutun ortalama maliyetinin 7 bin dolar olacağını söyledi.

Şırnak'tan anlamlı yardım

       Şırnaklılar, deprem acısını dindirmek için yardım seferberliği başlattı. İki günde 110 milyar lira, iki tanker motorin ve bir minibüs dolusu tıbbi malzeme toplandı.
       Vali Halil Ulusoy bizzat kapı kapı dolaşarak deprem bölgesi için yardım topluyor ve hedefini şu cümlelerle ifade ediyor: "Toplayacağımız para trilyonu aşacak. Deprem bölgesinde prefabrik evlerden oluşan bir 'Şırnak mahallesi' kuracağız."

Adana'daki çalışmalar

       Genç Müteşebbisler Derneği Jaycees'in Adana Şubesi tarafından yapılan yardım çağrısı üzerine, Japonya Şubesi Gölcük'te kuruluş masraflarını da karşılamak üzere 750 prefabrik ev göndereceğini açıkladı.
       Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Kamışlı, depremde evleri yıkılan yurttaşlar için yaptırılacak konutların finansmanının karşılanması için Adanalı işadamlarından destek isteyerek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 5 bin Konut Yapma Kampanyası'nın başladığını duyurdu.

Ariston Köyü

       Manisa'da beyaz eşya üretimi yapan Merloni fabrikası da Adapazarı'nda bir köy oluşturmak üzere harekete geçti. Deprem sonrası evsiz kalan 50 aileyi barındırmak isteyen Merloni, "Ariston Köyü" adı altında oluşturacağı site için bir milyon dolar ayıracak. Merloni Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Andrea Sasso, prefabrik köyün inşaası ve çevre düzenlemesinin en geç 15 Aralık'da tamamen biteceğini söyleyerek, "Evler 68 metrekarelik izolasyonlu ve teraslı. Evlerin içine ayrıca Ariston buzdolabı ve fırınları da konulacak." diye konuştu.

TÜRK-İŞ siteler koruyor

       Türkiye'nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu olan Türk - İş de deprem felaketine uğrayan Adapazarı, Kocaeli, Yalova ve Gölcük'te toplam 1.000 konutluk "Türk-İş Siteleri" yaptıracak. Konfederasyon yetkilileri, sitelerin yapılabilmesine izin verilmesi amacıyla, Başbakanlığa başvuruda bulundu.