The Others ANAP önseçimden memnun

ANAP önseçimden memnun

16.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Delegenin tercihi, büyük ölçüde genel merkezin beklentileri doğrultusunda gerçekleşti

ANAP önseçimden memnun




ANAP'ta gayrı resmi olarak yapılan önseçimin sonucu, Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın elini rahatlattı. Yılmaz'ın 1996'da yapılan kongrede verdiği söz gereği ANAP teşkilatı ilk kez bu seçimlerde, gayriresmi de olsa, önseçimle tanıştı.
Önseçim şaşkınlığı, önce teşkilatta yaşandı. Yıllarca önseçim diye "kıyameti koparan", "kendi adayının seçilmemesi nedeniyle küsüp çalışmayan" bazı il teşkilatlarının, 58 ilde önseçim kararı çıkmasının ardından Genel Merkez'i faks yağmuruna tutarak merkez yoklaması yapılmasını istemeleri dikkat çekti.
Teşkilat kendi arasında uzlaşmaya yönelirken, Genel Merkez'e yapılan baskının da önüne geçildi. Önseçim kapsamında kalan 27 ilde ise farklı dengeler öne çıktı. Kırıkkale ve Uşak örneğinde olduğu gibi, Genel Merkez'in de memnun olmadığı milletvekilleri bu yöntemle örgüte tasfiye ettirilirken, Trabzon'da Eyüp Aşık'ın birinci çıkması gibi Genel Merkez'in de ilk sırada görmek istediği isimler, örgütün onayıyla birinci sıraya getirildi.
Milletvekili bulunmayan sekiz ilde sorun yaşanmazken 28 ilden 10'unda alınan kontenjanlar, Yılmaz'a kadrolarında görmek istediği adayları seçilebilecek yerlere koyma olanağı sağlandı. ANAP yöneticileri, olağanüstü bir gelişme olmaması halinde, önseçimde çıkan listelerin, kontenjanlar eklenerek, olduğu gibi YSK'ya gönderileceğini söyledi.
ANAP, bazı milletvekillerinin başka partilere geçmeleri, bazılarının siyaseti bırakması, bir bölümünün ise yerel yönetimlere aday olmasıyla büyük ölçüde boşalan İstanbul için farklı yöntem benimsedi. ANAP'ın 24 Aralık'ta 15 milletvekili çıkardığı İstanbul'da, 18 Nisan için çıta 25'e çekilirken, önseçimden çıkacak adayların "seçilebilecek yerlere konması" kararlaştırıldı.
Önseçimde 90'a yakın aday adayı yarışırken, Genel Merkez'in beklentisi gerçekleşti. Bir Genel Merkez yöneticisi; "Teşkilat nasılsa milletvekillerinin seçilebilecek yerlere konulacağını öngörerek, kendi adaylarını başa çıkardı" derken, Yılmaz'ın yakın çalışma arkadaşları Cavit Kavak, Şadan Tuzcu, Bülent Akarcalı, Yılmaz Karakoyunlu, Refik Aras gibi ağır toplara ilk sıraların açılması bekleniyor. Önseçimde diplerde yer alan Güneş Taner'in durumu ise netlik kazanmadı.

20 ilin belediye adayları

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, partililerden Türkiye'yi köy köy, mahalle mahalle ve sokak sokak dolaşmalarını isterken, "Oylar aslanın ağzındadır. Bütün partilerin hedefi, ANAP'tır. Bize her türlü çamuru atacaklardır. Onun için işimiz kolay değil" dedi.
20 ilin belediye başkan adayının tanıtıldığı törene katılan Yılmaz, 18 Nisan seçimlerinin aynı zamanda referandum olacağını yinelerken, RP -DYP iktidarına gönderme yaptı. Yılmaz, şunları söyledi:
"21. yüzyılda Türkiye karanlığa, geriye, kargaşaya mı; yoksa ileriye mi gidecek? Seçimlerde buna karar vereceğiz. Bu referandumun en yakıcı sorusu şudur: Çocuklarımızın geleceğini kime emanet edeceğiz? Daha dün, iktidarları döneminde Türkiye'yi kargaşaya taşımak isteyenler, kardeş kavgasını başlatmak isteyenler, Türkiye'yi karanlığa çekmeye çalışanlara mı, yoksa tüm insanları kardeş gören ANAP'a mı? Bu seçimleri şer güçler kazanamayacak."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için henüz resmi açıklama yapmayan ANAP'ta 20 yeni belediye başkan adayının isimleri ve illeri şöyle:
İzmir: Kutlu Aktaş, Gaziantep: Şerif Başkülekçi, Aydın: Hüseyin Aksu, Bingöl: Sabri Börü, Edirne: Cengiz Varnatopu, Kırklareli: Cemal Kaya, Kırşehir: Sevim Özdemir, Niğde: Hakkı Şengezer, Siirt: Fahri Çeliker, Sinop: Hamza İnci, Sivas: Ömer Osman İlbeyoğlu, Tunceli: Fethi Güneş, Uşak: Hilmi Yeşilçiçek, Karaman: Hikmet Altın, Kırıkkale: Kemalettin Akdoğan, Bartın: Avni Çelebi, Kilis: Fahri Atabay, Iğdır: Ali Asker Aşırım, Aksaray: Rasim Gül, Çanakkale: Nevzat Güzel.