The Others ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

30.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kadın parlamenterler Aykut, Araslı, Gürün ve Göksoy, Refah Partisi'nin türban ve hac konusundaki girişimlerine tepki gösterdi

ANKARA - MİLLİYET

REFAHYOL'da krize neden olan karayoluyla hac ve türban konularına kadın milletvekilleri sert tepki gösterdi. ANAP Adana Milletvekili İmren Aykut, CHP İçel Milletvekili Oya Araslı, bağımsız İzmir Milletvekili Gencay Gürün ve bağımsız Manisa Miletvekili Ayseli Göksoy hükümetin RP kanadınca gündeme getirilen değişikliklerin arkasında şeriat özlemciliği yattığını savundu.
Kadın milletvekilleri dünkü ortak basın toplantısında şu görüşleri dile getirdi:
*
Aykut: Türban konusunun siyasi boyutta sunulması rahatsızlık yarattı. Türkiye, yolunu ve yönünü 70 yıl önce belirlemiştir. Yüzümüzü Batı'ya dönmüş toplumuz. Cezayir'deki son 10 yıllık gelişmelerin iyi incelenmesi gerekir. Türkiye'nin şeriat tuzağına düşmemesi için dikkatli olması gerekir. İnsanların kılık ve kıyafetine müdahale edilmesini onaylamıyoruz, ancak hukuk devleti kurallarından uzaklaşılmaması gerekir. Çağdaş kadın ve çağdaş toplumdan yanayız. DYP içinden karşı sesler çıkması olumlu."
* Araslı: "Refahyol, göreve geldiği günden bu yana Cumhuriyet ilkelerini hedef aldı. Yakın geçmişe bakıldığında İran, Afganistan, Cezayir'de yaşanan olaylar akla geliyor. Hükümetin bakanlarının tutum ve davranışlarıyla Başbakan Necmettin Erbakan'ın sarıklı şeyhlere verdiği iftar yemeği birbirinden bağımsız değil. Bunlar, birbiri ardına dizilmiş ve aynı hedefe giden halkalardır. Anayasal düzenin yerine dini esaslara oturtulmuş bir düzen getirilmek, toplum kamplara ayrılmak isteniyor. Türkiye'yi ortaçağ karanlığına çekmeye kimsenin gücü yetmeyektir. Kadınlar toplumda şeriat özlemi çeken yobazlardan çok daha güçlüdürler, fırsat vermeyeceklerdir."
* Göksoy: "Adına türban denen, ama aslında türbanla ilgisi olmayan şeriat formasıyla karanlık dünyalarına bir harç daha koymak istiyorlar. DYP gaflet içinde. Bir zamanlar benim de içinde bulunduğum parti olan DYP'ye hayret ve eseflerimi iletmek istiyorum, çünkü sükut kabul etmek demektir. Türkiye'de ters anlamda reform yapılmak isteniyor. Bizim de, İran gibi kendimizi bir gecede karanlık düşünceler içinde bulmamız isteniyor. Şeriat getirilmek isteniyor. Türkiye uyanıp üstündeki ölü toprağını silkelemelidir."
* Gürün: "Başörtüsü konusunun bir hoşgörü gibi sunulması yanlış. Bunun altında cumhuriyet ilkelerine saldırı yatmaktadır. Başörtüsünü serbest bırakalım diyenler bikiniyi yasaklayacaklarını da açıkca söylüyor. Cumhuriyet ilkelerine sahip olanlar yıkmak isteyenler kadar cesur ve savaşmaya hazır olmalıdırlar."