The Others ‘Aşık bakan’ istifa etmeli mi?

‘Aşık bakan’ istifa etmeli mi?

17.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

‘Aşık bakan’ istifa etmeli mi

‘Aşık bakan’ istifa etmeli mi?

ÇAPRAZ ATEŞ

PERVİN METİN

Devlet Bakanı ve hükümet sözcüsü Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel’in eşini ve iki çocuğunu terkederek, sevgilisinin evine taşınması, politika kulislerinde tartışmalara yol açtı. İddialara göre Bakan Prof. Gürel ile Ankara’da Fransız Büyükelçiliği’nde çalışan sevgilisin ilişkileri bir yıl öncesine dayanıyor. Bu ilişkiyi farkeden aldatılan eşin, partinin genel başkanının eşine başvurduğu ve ayrılmaması yönünde destek aldığı da diğer bir iddia. Bilindiği üzere 1980 öncesinde İçişleri Bakanı olan CHP’li Hasan Fehmi Güneş de evli olduğu halde bir aşk ilişkisinde adı geçmiş ve bakanlıktan istifa etmişti. İlişkisini eşinden saklayan bakanın, daha önceki istifa örneğini izleyip izlemeyeceği politika kulislerinde merak konusu. Evlilik ve aile ilişkilerindeki sadakat, doğruyu söyleme, gizli aşk ilişkilerinden kaçınma, politikacıların yaşamlarında, seçmenler açısından önemli bir prensip olarak algılanıyor. Aksi durumda ise politikacının meslek yaşamı sona bile erebiliyor. Eşine yalan söyleyen politikacı, topluma da yalan söyler mi? Prof. Şükrü Sina Gürel istifa etmeli mi? İşte yanıtları...

Devlet eski Bakanı İmren Aykut
Bu konu devleti ilgilendirmez
Mantık yürüttüm ama kim olduğunu bulamadım. En ağır ve tüm ülkeyi ilgilendiren konularda skandallarla ortaya çıkan bakanlar istifa ediyor mu ki, bu bakan da istifa etsin. Bu bakandan istifa beklenmemeli. Ayrıca Türk siyasetinde istifa etmek diye bir kavram yok. Bir bakanın istifa etmesini gerektiren öyle olaylar var ki! Bu konu ülkeyi, devleti ilgilendirmez. Sadece kendisini ve ailesini ilgilendirir. Bu, eşiyle halledebileceği bir konudur. Üstelik bu konu diğerlerinin yanında çok masum kalıyor. Asıl istifa etmesi gerekenler, memleketi ve milleti soyanlar, büyük soygunlara imkan tanımış olan politikacılardır. Ülkemizi ve halkımizi ilgilendiren olaylarda sorumlulukları olan politikacılar istifa etmeli. İnsanları, yalnız kendilerine zarar veren, ilgilendiren konularda suçlayamam. Ama ülkede ahlak kuralları çok iyi işleseydi o zaman şüphesiz istifa konusu olurdu. Bu bakan ahlak değerlerinin yüksek olduğu, değer verildiği bir ülkede olsaydı anında istifa ederdi.

FP İstanbul Milletvekili Ali Coşkun
Yalan söylemek büyük günah
Benim konum ekonomi, mühendislik. Bu işleri bilmem. Bu konuda açıklama yapmak istemem. Ancak bu davranış benim karakterime ve inançlarıma tamamen zıttır. Bizim törelerimizde, inançlarımızda yalan söylemek en büyük günahlardan birisidir. Milleti temsil eden insanların ahlak yapılarının topluma ters gelmeyecek şekilde olması lazım. Böyle bir olayı üzücü bulurum. Kim olduğu iyice meydana çıkınca daha fazla konuşuruz.

Pazartesi Dergisi Yazıişleri Müdürü Ayşe Düzkan
Çapkınlık tek günah değil!
Bu hükümetin 31 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir operasyonu yönetmesi gibi daha büyük günahları var. Bir bakanın eşini aldatması bunların yanında önemsiz kalıyor. Yalanı karısına söylemiştir, bize değil. O halde Rahşan Hanım’ın da Ecevit’i hemen boşaması gerekirdi. Çünkü 1970’li yıllarda Ecevit solcu olduğunu söylüyordu ama milliyetçiymiş. Milletvekilleri ve bakanlar arasında evlilik dışı ilişkiler yaşayan başkaları da mutlaka vardır. Benzer konuların basına aksettirilmesi kasıtlı yapılır. Bu durum da politik manevra şeklinde ortaya çıkmıştır. Fahişelerle birliktelik yaşayan milletvekillerinin olduğunu duyuyoruz. Çapkınlık bu hükümetin tek günahı değil.

DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç
Yalan söyleyen bakan istifa etmeli
Böyle acayip şeylerde niye benim düşüncelerimi alıyorsunuz! Başkalarına sorun. Aileye karşı dürüst ve açık sözlü olmak topluma karşı dürüstlüğün de göstergesidir. Yalan söylemeye alışmış insan, toplumda her zaman yalan söyler. Meslek hayatında da devamlı yalan söylüyordur. Böyle kişilere toplumda güven duyulmaz. Değerlerime ters düşen bir durum. Bu bakan istifa etmelidir. Çünkü bakanlık makamı, politikacılar tarafından kusursuz yürütülmesi gereken bir görevdir. Yalancı kimliği bu kadar çok ortaya çıkan biri tarafından bakanlık makamının işgal edilmesi tasvip edilecek bir durum değildir. Yalancılıktan utanç duymayınca her türlü anormallikler yapılabilir. Böyle bir kimlik tasvip edilecek bir kimlik değildir.

İçişleri Eski Bakanı Hasan Fehmi Güneş
Neden bana soruyorsunuz?
Bu konuyu neden bana soruyorsunuz? Neden sorduğunuzu biliyorum; arkasındaki nedeni anlıyorum. Uygun bulmuyorum, yadırgıyorum da... Sorduğunuz için çok teşekkür ederim ama görüş bildirmek istemiyorum.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ