The Others Atatürk Fenerbahçeli mi?

Atatürk Fenerbahçeli mi?

13.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Atatürk Fenerbahçeli mi

Atatürk Fenerbahçeli mi?

ÇAPRAZ ATEŞ

ECE BİLGİN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hangi takımı tuttuğu, spor yazarları ve tarihçileri arasında yıllardır tartışılıyor. Bir türlü son nokta konulamayan bu tartışmada, Beşiktaşlılar Atatürk’ün yıllarca kulübe komşu olduğunu hatırlatarak, kendi taraftarları olabileceğini söylüyor. Fenerbahçeliler ise kanıt olarak Atatürk’ün el yazısıyla şeref defterine yazdığı övgü dolu sözleri gösteriyorlar. Ata Beşiktaşlı mı, Fenerbahçeli mi? İşte taraflar, işte görüşler.

Ergun Hiçyılmaz (Yazar TSYD Eski Genel Sekreteri)
Tarih öyle söylemiyor
Ben Fenerbahçe’ye para değil, gözyaşı döken bir Fenerbahçe’liyim. Ama Fenerbahçeliyim diye Atatürk Fenarbahçeliydi diyemem. Atatürk hiç bir zaman hiç bir yerde bir kulübün taraftarı olduğunu söylemedi. O zaman ben niye söyleyeyim. Fakat bir yorum yapma hakkım var. Bir de sorum: Atatürk madem Fenerbahçeli’ydi, neden stadın adını Atatürk koymadılar?
Atatürk’ün her klüp tarafından paylaşılma isteğini çok doğal ve sevindirici buluyorum. Benim bu konudaki yorumum ise şöyle:
"Atatürk örgütçüdür. Ülkeyi kurtarmak için spor da dahil her yerde vardır. Genç Dernekleri Federasyonu (burası yoksul sporcuları sağlıklı biçimde geliştirmeyi amaçlar) onun sedarete verdiği raporlarla kurulmuştur. Bu kuruluşların yapısı Beşiktaş’ın spor yapısı ile kaynaşır. Ayrıca Beşiktaş’ın askeri yapısı çok güçlü. Askeri mektebin beden terbiye hocası Mazhar Kazancı, Deniz Albayı Ahmet Fetgeri, Teğmen Fuat Balkan bütün bu isimler kurucular arasındadır. Kılıç Ali Paşa, Cami Baykut, Beşiktaş’ın temelini atanlardır, hem de Atatürk’ün yanındaydılar. Beşiktaş’ın ilk rengi kırmızı - beyaz. Bunu daha sonra savaş acılarıyla siyah beyaz yapıyorlar. Beşiktaş’ta kesin bir uluşçuluk var. Beşiktaş’ta siyaset var. Hatırlatalım Beşiktaş’ta yabancı futbolcu yoktu. Aklımıza gelmişken, Beşiktaş Müzesi’nde 1920 öncesi yoktur. Neden? Çünkü Beşiktaş işgal kuvvetlerinin ve azınlıkların saldırıp yağmaladığı tek kulüptür.

Ömer Çavuşoğlu
Galatasaraylı olmadığı kesin
Atatürk ciddi bir şekilde tuttuğu takımı söylememiştir. Hem Beşiktaş’ın hem Fenerbahçe’nin kayıtlarında Atatürk’ün ismi yok. Atatürk’ün Fenerbahçeli olarak düşünülmesinin temelinde Atatürk’ün kulübe yaptığı ziyaretler gösteriliyor. Şeref defterine yazdığı yazıdan zaten bunu anlıyoruz. Taraftar olduğunu klübe yazdığı bu taktir dolu övgülerinden anlıyoruz. 1933 yılında Fener - Galatasaray maçında 3 - 3 berabere kalınıyor. Bu esnada içerde iki Fenerbahçeli, üç GS’li var. "Ben de Fenerbahçe de berabere kaldı" diye bir ifadesi var.
Beşiktaşlılar ise Atatürk’ün komşuları olduğu için Beşiktaşlı olduğunu söylüyor. Aynı zamanda Atatürk’ün yakın arkadaşlarıdan Kılıç Ali’nin de Beşiktaşlı olduğunu söylüyorlar. O zaman soruyorum Kılıç Ali’nin oğlu Gündüz Kılıç Galatasaraylı. Kendisi oğlunu Beşiktaşlı yapamamış nasıl Atatürk’ü Beşiktaşlı yapsın. Zaten Kılıç Ali’de Beşiktaş’ı kerhen kurmuş. Ortada bir gerçek var Atatürk kesinlikle Galatasaraylı değil. Atatürk’ün Beşiktaş’ta oturması Beşiktaşlı olduğunu göstermez. Ben her gün Beşiktaş’tan geçiyorum. Beşiktaşlı mı oldum yani.

Vâlâ Somalı (Karikatürist ve spor tarihçisi)
Beşiktaş şehitler verdi
Türkiye’yi yoktan var eden bir lider, ben takım tutuyorum demez. Fenerbahçe’nin iddiası onların şeref defterine Atatürk’ün yazdığı yazılardır. Fakat Atatürk her takımın defterine güzel şeyler yazmıştır. Beşiktaş’la olan diyalog 1915’de başlıyor. Beşiktaş kulübüyle Atatürk’ün evi arasında üç ev var. Fakat bahçe top sahasına bakıyor. 1919 yılına kadar o evde annesi ve kız kardeşiyle yaşamıştır. Balkonuna çıkıp Beşiktaş’lı futbolcuları izlerken etkileniyor ve zaman zamanda aşağıya iniyor. Beşiktaş’ı kuranların ve orada spor yapanların çoğu ordu mensubu idi. Bu isimler tarih kitaplarında var. Fevzi Çakmak, İnönü hep Beşiktaşla ilişki halindeydi. Beşiktaş Anadolu’ya silah kaçırılmasında çok büyük görevler aldı. Fenerbahçe yöneticileri İstiklal Savaşı’nda milli mücadeleye silah kaçırdı diyorlar. Galatasaray ve Beşiktaş katılmadı mı yani? Olacak iş değil. Beşiktaş’ın ilk futbol takımından sekiz futbolcu şehit oldu. Bu kadar ordu mensubunun aynı futbol takımında olması elbette Atatürk’ün Beşiktaş’a sempati duymasına yol açmıştır. Ayrıca Beşiktaş’la 1935’te FB ve GS’nin yardımıyla Kadıköy’de Atatürk günü düzenledi. Ardından yapılan kongrelerde bu töreni her sene 19 Mayıs Gençlik ve spor Bayramı olarak tertip edilmesi kararı alınıyor. Yani 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayram’ı Beşiktaş’ın önerdiği bir bayramdır. Beşiktaş, Atatürk’e olan bağlılığını bu bayramla gösterdi.

Cem Atabeyoğlu (Spor yazarı)
Fenerbahçe sempatizanıydı
Üç büyük kulüp arasında şeref defterlerinde Atatürk’ün el yazısı olan bir tek Fenerbahçedir. Beşiktaş’la olan bir komşuluğu vardır. Arasırada Beşiktaş’ın futbolcularına başarılar dilemiştir hepsi bu kadar. Ruşen Eşref, Atina elçisiyken, Rüştü Dağlaroğlu’na "Atatürk Fenerbahçe’nin sempatizanıydı" diyor. O gün bizzat Dolmabahçe Sarayı’nda sohbet sırasında Fener Galatasaray maçının berabere kaldığını öğreniyor. Atatürk, "Ne tuhaf biz de burada 3 - 3 beraberiz" demiş. Buradan net bir şekilde Atatürk’ün Fenerbahçeli olduğunu anlıyoruz. Sadece bu kadar değil. Fenerbahçe’nin kulubü yandığı zaman ilk yardım yine Atatürk’ten geliyor. 500 lira gönderiyor. Ayrıca milli mücadele zamanında Anadol’uya silah götürüyor. Zaten Atatürk "Ben takım tutuyorum" der mi?



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ