The Others Ayaksız sanığa tahliye

Ayaksız sanığa tahliye

13.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ayaksız sanığa tahliye

Ayaksız sanığa tahliye


SEMRA PELEK İstanbul


       Beykoz'da örgüt lideri Hüseyin Velioğlu'nun ölü ele geçirildiği villadaki bilgisayar kayıtlarında özgeçmişleri bulunduğu ve camilerde yasadışı terör örgütü Hizbullah'ın propagandasını yaptıkları iddiasıyla haklarında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 19 sanıktan 10'u ilk duruşmada tahliye edildi.
       İstanbul 6 nolu DGM'de dün görülen duruşmaya daha önce Hizbullah örgütüne üye olduğu gerekçesiyle tutuklu Gebze İmam Hatip Lisesi öğretmeni Yusuf Taş, CHP Gebze İlçe delegesi Abdullah Çobanoğlu ile birlikte 18 sanık katıldı. Hakkında ek iddianame açılarak davaya dahil edilen Hayrettin Ömeroğlu ise duruşmaya gelmedi.
       İlk kez ifade veren sanıklardan Yusuf Taş, "Benim insani ve İslami anlayışımda karıncayı bile ezmek günah iken, cinayetleriyle gündeme gelen Hizbullah terör örgütüne üye olduğum söyleniyor. Hizbullah'la ilişkilendirilmem sonucu öğretmen ve öğrencilerim gözünde zarara uğradım" diyerek iddiaların tümünü reddetti.
       Operasyonları televizyondan izlediğini belirten Ali Duran, görüntüler karşısında kanının donduğunu belirtirken sanıklardan Halim Yazıcı ise "Sırpların yaptıklarını bile geride bırakan Hizbullah örgütü, bir vahşet sergiledi. Allah bir daha milletime göstermesin" dedi.
       1976'da geçirdiği tren kazasında iki bacağını da kaybeden ve duruşmaya koltuk değnekleriyle gelen Cemal İpek, kendisinin ayrıca depremzede olduğunu belirterek, yürümekten acizim, nasıl örgüt olurum" diyerek kesik bacaklarını hakime gösterdi.
       CHP İlçe Delegesi Abdullah Çobanoğlu, CHP ilçe delegesi olduğunun tutanağa geçirilmemesi üzerine, Çobanoğlu'nun avukatı, itiraz ederek, bu bilginin tutanağa geçirilmesini istedi. Mahkeme Başkanı ise, "CHP'li olmasının ne önemi var" diyerek itirazı kabul etmedi.
       Mahkeme heyeti, Cemal İpek, Ali Duran, Abdullah Çobanoğlu, Selami Açıkgöz, Gayetullah Okur, Halim Yazıcı, Bünyamin Doğuer, Kenan Çevik, Eyüp Işık ve Murat Öztürk'ün tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.