The Others Babuna iyileşmeyi bekliyor

Babuna iyileşmeyi bekliyor

16.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Onun hikayesi, uygun ilik bulunması halinde 10 milyar verileceği ilanıyla başladı

Babuna iyileşmeyi bekliyor

BİR ZAMANLAR GÜNDEMDEYDİ
Babuna iyileşmeyi bekliyor

Onun hikayesi, uygun ilik bulunması halinde 10 milyar verileceği ilanıyla başladı

AYŞEGÜL AYDOĞAN

Binlerce insanın katılımıyla gerçekleşen kampanyalar, genci yaşlısıyla uzayan kan verme kuyrukları, toplanan paralar, tartışmalar, iddialar... Kısacası bir Babuna olayı yaşanmıştı bir zamanlar... Dr. Oktar Babuna’nın hikayesini, gazeteye verilen bir ilanla öğrendik. 12 Mart 1999’da yayınlanan ilanda şöyle deniyordu: "Halen yurt dışında tedavi gören ve kemik iliği nakli bekleyen genç beyin cerrahı hastamıza yardımcı olmayı düşünür müsünüz? Yapılacak test sonuçları uygun bulunan kişiye, naklin gerçekleştirilmesi halinde değeri 10 milyar liradan az olmamak koşuluyla mükafat verilecektir."

Gündeme geliş
1998 yılında ABD’de beyin cerrahisi ihtisası sırasında lösemiye yakalandığında henüz 35 yaşındaydı. MD Anderson Kanser Merkezi’nde 8 ay kemoterapi gördü. Kendisine, altı ay içinde kemik iliği nakli yapılması halinde tedaviye karşılık verebileceği bildirildi. Bu andan itibaren önce ailesinde, sonra tüm akrabalarında uygun kemik iliği arandı, ancak bulunamadı. 50 binde bir ihtimalle bulunabilen kemik iliği için Babuna ailesi çareyi, kampanya açmakta buldu. İstanbul Valiliği ve İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı’nca banka hesapları açıldı. Kampanya süresince yaklaşık 160 bin kişiden kan alındı. Dönemin parasıyla 440 milyar lira toplandı.

Kuşkular başlıyor
Babuna 11 Haziran’da İstanbul’a döndü. Babuna’nın Türkiye’ye dönmesiyle, Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un açıklamaları aynı zamana denk geldi.
Bakanın kanların tahlili için yurtdışına çıkarılmasının sakıncalı olduğunu açıklamasından 3 gün sonra, Babuna için dünya bankasından uygun iliğin bulunduğu açıklandı. Bu haber kamuoyunda garip bir tesadüf olarak karşılandı.
Ama toplu kan alma kampanyaları valiliklere gönderilen bir yazıyla durduruldu. Bu arada Babuna’nın, özellikle seks skandallarıyla ve şantajlarla tanınan "Adnan Hoca’cı" diye bilinen bir grupla ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Kampanyaya destek veren arkadaşları hakkında usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Hesaplar incelendi, ifadeler alındı. Soruşturma kapandı ama kamuoyunun kafasındaki soru işaretleri bitmedi. İlik nakli yapılan Babuna, şimdi günlerini Houston’da hastaneye giderek ve ev içinde spor yaparak geçiriyor. Birkaç ay daha ABD’de kalması gerekiyor.
Doktorları henüz, iyileştiğine ilişkin bir karara varmadığı için, dışarı çıkamamaktan yakınıyor.

Evlenmek istiyor
Şu anda ABD’de bulunan Dr. Oktar Babuna, iyileştiği takdirde dönüp ülkesine hizmet etmek istediğini söylüyor. Ancak, sağlık sorunları nedeniyle artık beyin cerrahlığı yapması mümkün değil. O, "Politika ya da yöneticilik herşey olabilir çalışmak için. Bana her şekilde yardımcı olan halkıma kendimi borçlu hissediyorum" diyor.
Tamamen iyileştiği takdirde evlenmek ve çocuk sahibi olmak istediğini de dile getiren Babuna, geçen iki yılın ardından duygularını şöyle ifade ediyor:
"Hiçbir zaman, artık iyileşemem diye düşünmedim. Ama, öteki ihtimalden de korkmadım. Kan toplama kampanyasıyla ilgili çeşitli şaibeler ortaya atıldı. Zaten tahmin ediyordum böyle şeyler olacağını. Soruşturmada kampanya aklandı. Herşeye rağmen bir Kemik İliği Bankası kuruldu. Bu sonuç beni rahatlatmaya yetiyor."



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ