30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet
Kabızlık 3 temel tipe ayrılabilir. Birincisi, merkez sinir sisteminin bozulmasına bağlı olarak oluşur. İkincisi, dışkılama refleksindeki aksamadan kaynaklanır. Üçüncüsü ise, mekanik kabızlıktır.
Kabızlığa yol açan başlıca nedenler şunlardır:
Kabızlığın önüne geçmek için yapılacak en önemli şey, öğün atlamamak ve yemekleri küçük lokmalar halinde, yavaş yavaş çiğneyerek yemektir.
Egzersiz yapmak da çok önemlidir. Özellikle; yürüyüş, aerobik ve yer hareketleri kalın bağırsağın kasılmalarını kolaylaştırır.
Haftada en az 3 kere yarım saat tempolu yürümek veya sabah kahvaltıdan önce 15 dakika aerobik ya da yer hareketleri yapmak karın kaslarınızın çalışmasını sağlayarak kabızlık probleminin önüne geçecektir.
Kuru meyveler hayat kurtarır
Bol su ve bitki çayı için,
Kepekli ürünleri tercih edin,
Kuru erik, kuru incir ve kuru kayısı yiyin,
Kök sebzelerden havuç, kereviz ve turp; yapraklı sebzelerden roka, lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu ve marul tüketin,
Tahıl ve baklagil grubunu ihmal etmeyin,
Meyve tüketimini artırın,
Bağırsakları çalıştırıcı özelliği olduğundan probiyotik yoğurtları tercih edin,
Keten tohumu kullanın,
Fındık, ceviz ve badem tüketin.