The Others Balıkçıyı vurduran Türk mafyası

Balıkçıyı vurduran Türk mafyası

29.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Balıkçıyı vurduran Türk mafyası

Balıkçıyı vurduran Türk mafyası


RECEP KABAN Ankara


       MHP'li Meclis İdare Amiri Ahmet Çakar, Ukrayna'da bir Türk balıkçısının öldürülmesiyle sonuçlanan olayla ilgili, "İşin içinde balıkçı mafyasına mensup Türkler de var" dedi.
       Çakar, Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunacağını ve konuyu Meclis gündemine taşıyabilmek için araştırma önergesi hazırladığını belirtti. Bölgede tekel oluşturmak isteyen Türk balıkçı mafyası olduğunu savunan Çakar Milliyet'e şunları söyledi:
       "Bunlar, kendilerinden başka hiçbir balıkçının bölgede avlanmasını istemiyor. Sözünü ettiğim mafya, Ukrayna sahil güvenlik komutanıyla menfaat ilişkisi içinde. Bölgeye giden Türk balıkçılarına saldırı, Türk mafyasının, Ukrayna sahil güvenlik komutanıyla işbirliği sayesinde işlenmiş bir cinayettir, katliamdır. 'Türk balıkçı mafyası kimdir?' diye soracak olursanız bunlar, bu olaydan sonra aynı bölgeye gidip avlanan balıkçılardır, firmalardır."
       Çakar, partisinin dünkü grup toplantısında ise olayın basit bir saldırı olmadığını vurgulayarak şu görüşleri dile getirdi:
       "Otopsi tutanağına göre öldürülen balıkçı Durmuş Çınar'ın vücuduna yedi mermi isabet etmiş ve kafatası parçalanmış. Açılan ateş, uyarı ateşi değildir. Direkt öldürmeye yönelik ateştir. Diğer balıkçılar, teknenin su seviyesinin altındaki bir bölümüne saklanarak kurtulabilmişlerdir.
       Ukrayna sahil güvenlik güçleri, batan teknenin mürettabatını önce ölüme terk etti, ancak yaklaşan bir yük şilebinin olaya tanık olması üzerine geri dönerek balıkçıları kurtardı. Olay, Ukrayna resmi makamlarının belirlediği yasak koordinatların dışında meydana geldi."

Saldırı Meclis gündeminde

       Ukrayna sahil koruma botlarının Türk balıkçılarına saldırısı dün ANAP Ordu Milletvekili Şükrü Yürür tarafından TBMM gündemine getirildi. Gündem dışı konuşan Yürür, Karadeniz'in, Avrupa'nın zehirli atıklarını taşıyan beş büyük nehir ve bilinçsiz avlanma nedeniyle bitme aşamasına geldiğini bildirdi. Bu nedenle balıkçıların Ukrayna açıklarında avlanmak zorunda kaldıklarını ifade eden Yürür, "sahipsiz, kimsesiz" dediği balıkçılara yardım edilmesini istedi.
       Bu alanda koruma ve kontrolü sağlayacak bir örgütlenmeye gidilmesi gerektiğini ifade eden Yürür, Başbakanlık'a bağlı bir müsteşarlık kurulmasını önerdi. Yürür, bu sorunun bir beslenme ve Karadenizliler'in sorunu olmaktan çıkıp insanlık sorunu haline geldiğini de ifade etti.

Ukrayna: Türk balıkçılara kota koyabiliriz

       Ukrayna yönetiminin, Karadeniz'deki karasularında balık avlayan Türk balıkçıların öldürülmesinin ardından, kaçak avı engellemek için Türk balıkçılara kota koymayı düşündüğü bildirildi.
       Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Olexander Maydannyk, önceki gün yaptığı açıklamada, "Bu sorunu, Türkiye'ye bir balık avlama kotası uygulayarak, uygar bir tavırla çözebiliriz. Bu mümkün ve Ukrayna da böylece yıllık 3 - 4 milyon dolar kazanabilir" diye konuştu. Maydannyk, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.