The Others Bankalara sığmayan para

Bankalara sığmayan para

01.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bankalara sığmayan para

Bankalara sığmayan para

BU hafta 2.5 trilyon lirayı bulması beklenen Sayısal Loto'da heyecan artarken herkes şimdiden düş kurmaya, hesap yapmaya başladı. 250 binlik banknotlarla bir odayı dolduran, aylık faizi 160 milyarı geçen paranın bir anda ödenmesi yerine taksitle verilmesi öneriliyor.
Cumartesi akşamı yapılacak çekilişte sahibini bulacak ikramiye, 2.5 trilyona ulaşırsa düş gücünü zorlayan miktarda bir para anlamına geliyor. Dolar bazında 14.2 milyon dolara denk gelen 2.5 trilyon lira, her biri 100 banknottan oluşan 100 bin paket 250 binlik para demek. 10 paketin bir araya getirilmesiyle oluşan ve bankacıların "balya" diye nitelediği paketlerle 10 bin paket tutuyor. Bu miktar para da 20 metrekarelik bir odayı dolduruyor. 500 binlik banknotlarla 5 bin, 1 milyonluk banknotlarla 2 bin 500, 5 milyonluk banknotlarla 500 balya para demek. 2.5 trilyon 5 milyonluk banknotlarla 1 metreküp hacmindeki bir sandığı dolduruyor.

2.5 trilyonu bankalarda bir anda nakit olarak bulmak mümkün değil. Bankalarda, sadece maaş ödemeleri sırasında en çok 300 milyar nakit olabiliyor. 2.5 trilyonu Merkez Bankası Banknot Matbaası'nda dahi bir anda bulmak zor. 2.5 trilyonun günlük faizi 5 milyar 342 milyon, yıllık faizi ise 3 trilyon liraya yakın.
Dışbank Ankara Şube Müdürü Ertuğrul Kırdan, en karlı yatırım aracının repo olduğunu belirtirken, Vakıfbank Ulus Şube Müdürü Ali İyidoğan,
"Bu kadar paranın bir anda ödenmesi sorun yaratabilir, çünkü rakam çok büyük. Batı'da bu kadar yüksek miktarda paranın bir anda ödenmesi dengeleri etkileyebiliyor, talihlinin ruhsal dengesini bozabiliyor. Hem talihlinin ruhsal dengesinin bozulmaması, hesaplı kitaplı gitmesi, kötü niyetli kişilerin eline düşmemesi için ikramiyeyi sözgelimi 10 yıllık taksitte öder. Bizde de aynı yönteme başvurulabilir." diye konuşuyor.

Yazarlar