The Others Barajda çıkarma gemisi

Barajda çıkarma gemisi

20.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Barajda çıkarma gemisi

Barajda çıkarma gemisi


Artık hasta ve hamile taşıyacak olan gemi Çemişgezek Belediyesi'ne hibe edildi


       Kıbrıs Barış Harekatı'nda adaya asker çıkarılmasında kullanılan gemi, artık Keban Barajı'nda hasta ve hamile kadınları taşıyacak.
       Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde dün ilginç bir tören vardı. 8. Kolordu Komutanlığı'nın Akçapınar iskelesinde düzenlediği törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait LCM tipi TCG 303 adlı gemi Çemişgezek Belediyesi'ne hibe edildi. Törene 3. Ordu Komutanı Orgeneral Tuncer Kılınç ile Tunceli Valisi Mehmet Ali Türker de katıldı. Çıkarma gemisi belediyeye teslim edildikten sonra Levent ismini aldı ve iskeledeki diğer feribotlarla birlikte görevine başladı.

Kamer Genç'ten protesto

       DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, davetsiz olarak katıldığı törenler sırasında protokolde kendisine yer ayrılmamasını protesto etti. Genç, Akçapınar iskelesindeki törene geldikten sonra, "Bana helikopter göndermediler. Kötü bir tekneyle buraya kadar geldim" diye sitem etti. Genç, daha sonra Çemişgezek'deki spor salonu açılışı töreninde de protokolda adını görmeyince sinirlendi. Protokolün yanındaki bölümde yetkililerin gelmesini bekleyen Genç, daha sonra 3. Ordu Komutanı Kılınç ile Tunceli Valisi Mehmet Ali Türker'in yanına gitti. Genç, "Paşam, müsaade ederseniz, beni halk seçti. Burada bir yerimiz olması lazım. Buralarda hep böyle bürokrasi önde oluyor. Ben burayı terk ediyorum" dedi. Kılınç da, "Olur mu öyle şey. Size yer ayrılırdı. Ancak bizim, sizin geleceğiniz hususunda bilgimiz yoktu" dedi. Genç, Kılınç'ın ısrarına karşın tören yerinden ayrıldı.

Asker - halk elele

       8. Kolordu Komutanlığı tarafından Tunceli bölgesinde basın turu düzenlendi. 3. Ordu Komutanı'nın da katıldığı turda Tunceli'nin Hozat ilçesinde Koza Spor ile TSK karmasının final maçı izlendi. Askeri tesis içindeki spor salonunda Hozatlı sporcu öğrencilere hediyeler verildi.

Nasıl getirildi?

       Çıkarma gemisi İzmir Foça'dan Keban Barajı'na kadar uzun bir yol katetti. Gemi önce Foça'dan yedeklenerek deniz yoluyla İskenderun limanına ulaştırıldı. Buradan Madenli şirketine ait 96 tekerleği bulunan taşıyıcı bir araçla İskenderun - Osmaniye - Adıyaman - Diyarbakır - Elazığ güzergahını izleyerek dört gün içinde Keban Barajı'na ulaştı. Taşıma öncesi geminin baca bölümü kesildi. Geminin ayrılan parçaları 15 gün süren bir montaj çalışması sonucu birleştirildi.
       Geminin komutanlığını yapan Seyir Başçavuş Hüseyin Güneş, gemisinden ayrılması nedeniyle hüzünlü, ancak yoksul halka hizmet edeceği için de gururluydu. Levent adını alan gemi, 1965 Taşkızak tersanesi yapımı. Foça'daki çıkarma filosu envanterinden çıkan gemi, Kıbrıs Barış Harekatı'nda çıkarma gemisi olarak kullanılmış. Gemi 130 asker kapasiteli. Ayrıca suda tank taşıma özelliğine sahip. Geminin boyu 22.5 metre, genişliği 6 metre, ağırlığı 54 ton.
       Martta Çemişgezek Belediyesi'nin isteği sonucu geminin belediyeye hibe edilmesine Genelkurmay karar vermiş. Çemişgezek Belediye Başkanı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teşekkür ederek, "Keban Barajı yapılınca ulaşım önce kayıklarla yapıldı, sonra feribot. TSK'nın sosyal kültürel faaliyetlerini bölge halkımız takdirle karşılamaktadır" dedi. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Tuncer Kılınç da doğa şartları nedeniyle bölge halkının büyük sorunlar içinde bulunduğunu belirterek, "terör ve ona verilen destek azaldıkça bölge insanına hizmet artacaktır" diye konuştu.