The Others Barışarock

Barışarock

09.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Barışarock

Barışarock


Bu iş ya tarihe geçecek ya da "solcular bu kadar yapar" yargısıyla geçiştirilecek. Yazıya böyle bir giriş yapınca, homurdanmalar başlamış olabilir. Ama inanın bir imtihan olacak bu olay, yani "Barışarock Festivali"...
"Rock'ın Coke" festivalinin "rock" kelimesinin önüne "Coke" gelince, eğlencesi kadar tepkisini de beraberinde getireceği bekleniyordu. Bireysel olarak bu gerçekleşti. "Barışarock Girişimi" tepkiyi kitleselleştiren girişim oldu. "Sadece solculuk" yaparak üç beş grupla bir tepki festivali alışkanlığına da dur diyen bir zihniyet ile hareket etmeleri olayı farklı bir boyuta taşıyor. "Sol" cepheden profesyonelce bir iş çıkacak mı? Net olarak bu soruyu soruyorum kendilerine. Dedikleri şu; "Bir kere mutlaka uluslararası üne sahip bir grup getirteceğiz. Aralarında Manu Chao ve U2'nun bulunduğu bir dizi grubun menajerleri ile görüşüyoruz. Ses düzeni olarak ülkenin en iyileri olan Altınçizme, Staras ve Playback ile görüşüyoruz. Organizasyon için üç profesyonel şirketten lojistik destek alıyoruz. Bir hastane ile anlaştık. Profesyonel güvenlik kuruluşları ile temastayız. Birçok sponsorla da görüşmelerimiz devam ediyor..." Bir önemli konu da festivalin "belli görüşlerin tekelinde kalma" kaygısı... "Barış ve rock hiçbir şekilde parti, kurum ve benzeri kimlikle ifade edilmiyor. Koalisyon imzacıları bunu en güzel göstergesi" diyorlar.

Yer hazır, biletler çıkıyor
Alternatif festival, "Coke" ile aynı tarihte yapılacak. Yer Sarıyer Bahar Suyu piknik yeri. Biletler 5 milyon lira olacak. Bizden Moğollar, Mor ve Ötesi, Bulutsuzluk Özlemi, Kazım Koyuncu, Anima, Işığın Yansıması, Yaşar Kurt, Vedat Sakman, Zardan Adam, Objektif, Akın Eldes katılıyor. Tabii bu isimlere yenileri eklenecek. Yurtdışından değişik ülkelerden rock grupları var. Bunların arasında ilginç olanları Azerbaycan, Ermenistan ve Filistin'den gelecek olan rock grupları.
Ve eğlence... "Barışarock Girişimi" bir konunun altını net bir şekilde çiziyor: "Alana eğlenmeye gidiyoruz. Biz barışla eğleneceğiz... Bütün devrimciler gelsin demiyoruz, bütün rock kültürüne sahip ve barışa yakın olanlar gelsin diyoruz."
Türkiye'de sol, bir ilke imza atmak üzere. Türkiye'ye "soldan" bakan nice profesyonel ve yaratıcı insan var. Belki bu festivalle bu güçler birleşmiş olacak. Bu bir simge olabilir. Sol, bu festival ile kendine çekidüzen veren bir adımı atmış olur. Ama mutlaka bir büyük grup gelmeli!