The Others Barışı tabuttayken seviyorlar

Barışı tabuttayken seviyorlar

03.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Barışı tabuttayken seviyorlar

Barışı tabuttayken seviyorlar


Öcalan, duruşmada barış çağrısı yaparken militanları, acımasızca asker sivil demeden kan emmeyi sürdürdü


Ercüment İşleyen


Terörist Abdullah Öcalan, İmralı Adası'nda yargıç karşısında "barış" mesajları verirken, yandaşı PKK militanları duruşmanın yapıldığı saatlerde bile acımasız bir "şiddet" uygulayıp can almaya devam ediyor.
Öcalan, mahkemeye sunduğu savunmasıyla bundan önceki ateşkes çağrıları tutanaklarının, kendisine biçtiği "barış misyonunun" kanıtları olduğunu ileri sürüyor. Ancak İmralı Adası'nın dışında, PKK'nın ısrarla sürdürdüğü terör yine anaların yüreklerini yakıyor, yine Türk bayrağına sarılı tabutlar içinde taşınan gencecik bedenler toprağa veriliyor.
Öcalan, duruşmanın ilk günü Ankara 2 No'lu DGM'ye sunduğu yazılı savunmasında "Kendi yargılanmamı onurlu barışın gerekçesi yapmak en temel demokratik idealimdir" dedi. Aynı saatlerde Hakkari'de Jandarma er Mustafa Türk PKK'lı teröristlerce döşenen mayına basarak şehit oldu. Cenazesi dün İstanbul Levent camii'nde kaldırılırken yakınları gözyaşı döküyordu.
Şırnak'ta teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Er Mahmut Polat Kırşehir'de toprağa verilirken, tabutuna kapanan yakınlarının çığlıkları yükseliyordu.
Öcalan yazılı savunmasında barış çağrısıyla ilgili şunları söyledi:
"Eylemlerin bir çoğundaki gereksizliği, acımasızlığı belirttim. Acısını iliklerime kadar yaşadığımı ve barışa en çok susayanlardan olduğumu dile getirmeye çalıştım. En büyük meselemiz bunu gerçekten cumhuriyetimizin sürekli ağrıyan bir hastalığı olmaktan çıkarmak, sağlıklı bir parçası ve barış gücü haline getirmektir. Halkımızın buna ekmek, su kadar ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Onun için diyorum ki bu dava kutsal barışın kilometre taşı olmalıdır. Demokratik cumhuriyet sisteminde şiddete yer olamaz."
Öcalan'ın kendisini "barış güvercini" kimliğiyle sunmaya çalıştığı son bir hafta içinde meydana gelen terör eylemleri ise şunlar:
* Batman'da 26 Mayıs'ta Tüpraş Bölge Müdürlüğü'ne PKK'lı teröristlerce roketli saldırı düzenlendi. Olayda ölen ve yaralanan olmazken teröristlerin attığı üç roketin rafinerilerin olduğu bölgeye isabet etmemesi, olası bir faciayı önledi. Roketlerin düştüğü yerlerde çıkan yangın kısa sürede kontrol altına alındı.
* Tunceli'nin Ovacık ilçesinde 27 Mayıs'ta şehit edilen Jandarma Komando Er Orhan Özkaynak, memleketi Adana'da gözyaşları arasında toprağa verildi.
Bingöl'ün Adaklı ilçesiyle Erzincan'ın Kemaliye kırsalında 28 Mayıs'ta PKK'lılarla çıkan çatışmada iki güvenlik görevlisi şehit oldu. Çatışmalarda 10 PKK'lı öldürüldü.
* Aynı gün Erzincan'da Munzur dağının eteklerinde pusu kurmaya çalışan teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada Er Ali Osman Güçlü şehit oldu, iki er yaralandı.
* Van'ın Başkale ilçesinden İran sınırındaki jandarma karakollarına askeri malzeme taşıyan Yadila Atabey yönetimindeki kamyonet Çaldıran mezrası yakınlarında teröristlerce yola döşenen mayına çarptı. Mayının patlaması sonucu kamyenetin sürücüsü Yadila Atabey öldü, kardeşi Keleş Atabey ağır yaralandı.
* Hatay'ın İskenderun ilçesi Azganlık beldesini 31 Mayıs'ta basan bir grup terörist, DSİ su kanalnda çalışan işçileri korumakla görevli gönüllü köy korucularına ateş açtı. Çatışmada Ömer Yılmaz, Sedat Yılmaz ve Bekir Yılmaz şehit oldu. Dört gönüllü köy korucusu da yaralandı.
* Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Cepkenli Jandarma karakoluna önceki gün baskın düzenleyen teröristler Er İsmail Hakkı Çağlar'ı şehit etti, üç er yaralandı. Çatışmada sekiz terörist öldürüldü.
* Aynı gün çıkan çatışmalarda Hakkari'nin Büyükçiftlik Köyü yakınlarında iki, Yüksekova ilçesinin Düztepe bölesinde dört, Şemdinli ilçesi kırsal alanında bir, Şırnak'ın Cudi Dağı'nda üç PKK'lı öldürüldü. Mardin'in Dargeçit ilçesinde de bir terörist sağ yakalandı. Operasyonlar sırasında bir güvenlik görevlisi şehit oldu.
* Bingöl'ün İçpınar Köyü'nde 2 Haziran'da koruculara terösitler tarafından ateş açıldı. Korucu Hüseyin Korkulutaş şehit oldu.