The Others Bartın’da restleşme

Bartın’da restleşme

07.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bartın’da restleşme

Bartın’da restleşme


Termik santral kurulsun mu kurulmasın mı? Bakan Ersümer, ‘Termik santralı kurmaya kararlıyız’ dedi. Çevreciler Bakan’a yanıt verdi: Biz daha kararlıyız


       Bartın’da kurulması planlanan termik santral çevrecilerle Enerji Bakanı’nı restleşmeye götürdü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer’in “Tüm tepkilere rağmen santralları muhakkak kuracağız" sözlerine çevreciler “Biz de yaptırmamakta kararlıyız" diye karşılık verdi.
       Ersümer hafta sonunda yaptığı açıklamada “Türkiye’de enerji sıkıntısı had safhada, çevrecileri anlamakta güçlük çekiyorum. Tüm tepkilere rağmen planlanan santralları muhakkak kuracağız" dedi. Çevrecilerin Bartın’ın Amasra ilçesinde kurulması planlanan sadece termik santrala değil körü körüne her şeye karşı çıktıklarını söyleyen Ersümer şunları söyledi:

Mücadele başladı

       “Çevrecilerden yana çok dertliyiz. Türkiye’de bu iş öyle bir hale geldi ki. ‘Termik santral yapma.’ Peki ne yapalım? O vakit gidiyoruz Rize’de Çamlıhemşin’de regülatör santral yapacağız. Ona da karşı çıkıyorlar. Peki nükleer santral yapalım. ‘Hayır, onu da yapmayın’ diyorlar. Onu yapma, bunu yapma. Bir yanda enerji sıkıntısı, bir yanda işsizlik. Peki biz ne yapacağız."
       Bakanın bu restine karşılık Bartınlı çevreciler adına bir açıklamaya yapan Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ayşe Sevtap Uzun “Santralları kurmakta kararlı olduklarını söyleyen Sayın Bakan şunu bilmeli ki biz de santralları yaptırmamak konusunda ondan daha kararlıyız" diye konuştu.
       Türkiye’de bahsedildiği gibi bir enerji sıkıntısı olmadığına ve kurulacak santralların işsizliğe çözüm olacağı yönündeki sözlerin de aldatmaca olduğunu iddia eden Uzun, “Dünyanın doğa harikaları arasında yer alan Bartın Amasra yöresine yapılması düşünülen termik santrala biz çevreciler olarak sonuna kadar karşıyız.
       Hidroelektrik potansiyelinin bol olduğu yöremizde planlanan bir baraj ve hidroelektrik santral da varken, bu kadar saçma bir plan düşünülemez" dedi.

Tarihin yüzü kızardı

       Şiddetli rüzgar ve dalgaların zamanla altındaki taşları oyması sonucu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Tarihi Kemer Köprü, 10 milyar lira harcama sonunda ayaklarına beton set çekilerek kurtarıldı. Kültür Bakanlığı ödenek tahsis etti. İhaleyi alan müteahhit firma ise aslına uygun taşlar yerine kırmızı renkli taşlar kullanınca tarihi doku bozuldu. Arkeologlar, “Yapılan bu sözde restorasyon tarihin yüzünü kızarttı, ama bu işi yapanların yüzü kızarmadı" diyerek eleştirilerini dile getirdi.

Baca gazı arıtması şart

       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersümer, “Biz çevreye karşı değiliz ki. Şu anda Yatağan, Gökova, Yeniköy Termik Santralleri’nin baca gazı arıtma tesislerini ihale ediyoruz. Bu işler için büyük paralar harcıyoruz. Biz kararlıyız. Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine ve Enerji Bakanlığı olarak mutabakat sağladık. Planlanan santralları mutlaka kuracağız. Fena mı, hem enerji temin edeceğiz, hem de yeni iş sahaları açacağız" dedi. Bakan Cumhur Ersümer Türkiye genelinde yüzde 60- 65 kaçak enerji kullanımı olduğunu belirterek, “Gecekondu olan bölgelerde kaçak kullanım oranı artıyor. Kaçak kullanımı özel sektör eliyle önlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.