The Others Başbakan toprak dağıtacak

Başbakan toprak dağıtacak

04.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başbakan toprak dağıtacak

Başbakan toprak dağıtacak

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz ve Tarım Bakanı Mustafa Taşar, bu hafta sonu Şanlıurfa'da topraksız ve az topraklı köylüye toprak dağıtacak.
       Taşar dünkü açıklamasında, bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün üstün gayretleri ve titiz takibiyle sonuçlandırılan toprak dağıtım projelerinden en önemlisinin, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi, İkircırcıp bölgesi olduğunu belirtti. Bu bölgenin 30 muhtarlık ve 17 mezrayı kapsadığını ifade eden Taşar, İkircırcıp'daki 107 bin dekarlık alanın toplulaştırma ve ifraz planlarının tamamlandığını, bu alandaki Hazine arazisinin 2 bin 100 topraksız ve az topraklı çiftçiye dağıtılacağını bildirdi.
       Ayrıca Harran Ovası Toplulaştırma Projesi çerçevesinde 1 milyon 342 bin dekar alanda 214 köyün toplulaştırmasının da tamamlandığını vurgulayan Taşar, Ceylanpınar ve Harran projeleri uyarınca hazırlanan tapuların 5 Haziran Cuma günü Başbakan Yılmaz'ın da katılacağı törenle, hak sahiplerine dağıtılacağı açıkladı.
       Türkiye'nin en büyük serası olan Karaali Serası'nda incelemelerde bulunacak olan Başbakan, geceyi Şanlıurfa'da geçirip Cumartesi günü ise Mardin'in Yeşilli Köyü'nde yapılacak Kayısı Festivali'ne katılacak. Yılmaz, aynı gün Ankara'ya dönecek.

       Toplulaştırma Projesi çalışmaları, Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü'nce 1984'de başlatıldı. Çiftçilerin dağınık olan topraklarının toplanıp verimin artırılmasına yönelik olarak gündeme geldi.
       Buna göre, bir çiftçinin değişik yerlerdeki küçük miktarlardaki topraklarının miktarı belirlenip, toplam arazisi hesaplandı. Bu miktardaki toprak aynı çiftçiye tek bir yerde verildi. Böylelikle her çiftçi tek bir yerde geniş miktarda bir araziye sahip olurken, sulama, ekip biçme kolaylığı sağlandı. Uygulama sırasında Hazine arazilerinden de yararlanıldı ve yeni toprak dağıtımına göre tapular hazır hale getirildi.