The Others Basının ayağına basıyorlar

Basının ayağına basıyorlar

31.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Basının ayağına basıyorlar

Basının ayağına basıyorlar

Clinton'ın laneti yeni kurbanlar almaya devam ediyor. En son hadise ülkenin önde gelen bilimsel kuruluşlarından American Medical Association'ın (AMA) yayın organı Journal of the AMA'in (JAMA) 17 yıllık editörü Dr. George Lundberg'in (65) görevine son vermesiyle ortaya çıktı.
Tıp dünyası tarafından kuruluşun en saygın ve en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Lundberg'in kovulmasının sebebi 20 Ocak 1999 tarihli JAMA'de yayınlanan bir araştırmaydı. 1991 yılında Indiana Üniversitesi'ndeki bir ankette 600 öğrenciye "... yapsaydınız kendinizi seks yapmış sayar mıydınız?" ana başlıklı, üç sayfa uzunluğunda sorular yöneltildi. Sonuçlara bakıldığında ortaya çıkan en önemli veri şuydu: Öğrencilerin yüzde 60'ı oral seksi cinsel ilişki olarak kabul etmiyordu.
"Bunu bir yerlerden hatırlıyorum," diye mi geçiyor aklınızdan? Evet, Clinton da Lewinsky davası sırasında verdiği yeminli ifadede Monica ile cinsel ilişkide bulunmadığını söylemiş daha sonra oral seks yaptığını kabul etmek zorunda kalmıştı. Yalan ifade suçlamalarına da "Oral seksi cinsel ilişki olarak kabul etmiyorum," diye yanıt vermişti.
Bundan sekiz sene önce yapılmış bir araştırmanın tam da azil sürecinde ülkenin önde gelen bilimsel yayınlarından birinde çıkması AMA Başkan Yardımcısı Dr. E. Ratcliffe Anderson'ın telefon açıp Lundberg'e kovulduğunu bildirmesi için yeterliydi. 7 aydır görevde olan Anderson bu kararı "Dr. Lundberg JAMA'yı uygunsuz ve affedilemez biçimde, bilimle ya da tıpla ilgisi olmayan büyük bir politik tartışmanın içine sokarak JAMA'nın tarihi geleneğini ve dürüstlüğünü tehdit altına sokmuştur," şeklinde açıkladı. Lundberg'in görevine sadece bu araştırma yüzünden son verilmediğini, son zamanlardaki davranışları nedeniyle onun güvenilirliğine ve doğruluğuna olan inancını kaybettiğini de ekledi.
Elbette ki bu açıklama hiç kimseye inandırıcı gelmedi. Anderson editöryel bağımsızlık ilkesini çiğnediği gerekçesiyle çok yoğun eleştiriler altında şu anda. Arkasına aldığı "apolitiklik" ise AMA için pek geçerli bir kavram değil. Bilim ve politikayı birbirlerinden ayrı düşünmek çok zor. Kaldı ki JAMA'de bugüne kadar ötenaziyle ilgili tartışmalardan atom bombasının II. Dünya Savaşı'nın bitirerek, öldürdüğünden daha fazla insanın hayatını kurtardığına dair savlara kadar politik yanı olan birçok konuya el atıldı.
AMA'nın kendisine gelince... Kurum son başkanlık seçimlerinde çeşitli adayların kampanyaları için 2 milyon dolardan fazla para harcadı. Bunun çok büyük bölümü şu anda Clinton'ı azletmek için çabalayan Cumhuriyetçiler'e gitti. 1989 yılından beri bu uğurda harcanan para 14 milyon dolar ve bunun sadece üçte birinden Demokratlar faydalanabildi.
Aslında olay göründüğünden daha karmaşık. Lundberg hadisesi tüm dünyada basının reklamverenler ve diğer birtakım güçlü lobiler tarafından kıskaca alındığının yeni bir göstergesi. Yaygın kanı da Kongre'de çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler'i kızdırmak istemeyen AMA'in Lundberg'i kurban olarak seçtiği yönünde. Herkes "gerçek" sahibini kızdırmamak için çalışıyor. Bu da "özgür basın" ilkesinin bulanıklaşmasına sebep oluyor.