The Others Başkanın adamları

Başkanın adamları

29.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başkanın adamları

Başkanın adamları


Sezer’in tasarruflu tutumundan Çankaya Köşkü’nün danışmanları da payını aldı. Cumhurbaşkanın çekirdek kadrosunda sadece 9 kişi var


       Süleyman Demirel’den devraldığı görevine başladığı günden bu yana “farklı" tavrıyla dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, üslubuna uygun uzman bir kadro oluşturdu.
       Masasına gelen her kağıdı günlerce inceleten, Köşk harcamalarında tasarruf devrimi yaratan, radikal konularda sözünü sakınmayan Sezer’in çekirdek kadrosunda hukuk, kamu yönetimi ve personel rejimi konularında Türkiye’nin sayılı isimleri yer aldı.
       Demirel döneminde sayısı 25’i bulan danışman kadrosunu dörde indiren, toplam personel sayısında dörtte birlik azaltmaya giden, Köşk giderlerini yarı yarıya indiren Sezer’in en yakınındaki kişi Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu. Köşk’ün trilyonluk bütçesi İdari ve Mali İşler Başkanı Bülent Serin’e emanet. Özel kalemini ve koruma müdürünü de aynı anlayışa uygun isimlerden oluşturdu.
       Sezer onayladığı yasalar için bile Başbakanlığa yazı yazdı. Bunun ilk örneğini Tarım Satış Kooperatifleri Yasası’nda verdi. Sezer, onay yazısına ekonomik tahlil ve maaş analizi de ekleyerek Başbakan’a gönderdi.
       Son olarak irticai faaliyetlere karışan memurlar konusunda bağlı bulundukları bakanlığa doğrudan yetki veren KHK’yı da incelemeye alan Sezer, dış politik temaslarda da göz doldurdu.

Sezer’in yakın kadrosu:

       Kemal Nehrozoğlu:
       Genel Sekreter. Sezer’in sağ kolu. Son olarak İzmir Valiliği yapan Nehrozoğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Türkiye Amme İdaresi Enstitüsü’nü bitirdi. Meslekte “duayen" olarak tanınıyor. İngiltere’de kalkınma idaresi konusunda lisans üstü çalışma yaptı. Seçim bildirgesinin hazırlanmasında Erdal İnönü’nün danışmanlığını üstlendi. Kocaeli Üniversitesi’nden onursal doktora aldı. İyi derecede İngilizce biliyor.

       Bülent Serim:
       İdari ve Mali İşler Daire Başkanı. Yolsuzluk iddiasıyla tutuklanan Gülizar Baysal’ın yerine geldi. 11 yıl Sayıştay genel kurulunda raportörlük yaptı. Köşk’ün 13 trilyonluk bütçesi ona emanet. Sezer döneminin Anayasa Mahkemesi raportörü ve Genel Sekreteri. Bir süre Turizm Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı yapan Serim, bütçe denetimi, personel rejimi konularında uzman. Sözleşmeli Personel adlı kitabı var. Serim’in Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilmesi bekleniyor.

       Fahri Öztürk:
       Devlet Denetleme Kurulu Başkanı. Demirel döneminde göreve getirildi. Kamuda uzman bir bürokrat. Uzun süre İçişleri Müsteşarlığı yaptı. 7 yıl boyunca Demirel’e 75 rapor hazırladı. Raporların arasında ihaleler, yolsuzlukla mücadele ve devlet reformu projeleri dikkat çekti.

       Tacan İldem:
       Özel Kalem Müdürü. Dışişleri Müsteşarı Faruk Loğoğlu’nun müşaviriyken Sezer tarafından Köşk’e çağrıldı. Türk - Yunan ilişkileri ve NATO konularında deneyimli bir diplomat. Demirel’in en yakınındaki isimlerden Feridun Sinirlioğlu ve Mehmet Ali Bayar’ın görevlerinin son bulmasının ardından Dışişleri Danışmanlığı görevini de üstlendi.

       Serhat Kerman:
       Koruma Müdürü. Şükrü Çukurlu’dan boşalan koltuğa oturdu. 21 yıl kriminal polis laboratuvarlarında çalıştı. Uzmanlığı balistik. Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanı’ydı. Washington’da iki yıl çalıştı. İyi derecede ingilizce bilen Kerman Köşk’e geldikten sonra en az bir dil bilen amirlere görev verdi, abartılı koruma önlemlerini sona erdirdi.

       Dört danışman
       Sezer’in kadrosunda kalan ve Demirel döneminde görev üstlenen başdanışmanlardan biri Nezihi Çakar. Eski bir asker olan Çakar, askeri ve savunma konularında danışmanlık yapıyor. Diğer başdanışman Metin Yalman. Basın danışmanlığı görevi yürütüyor. Danışmanlardan biri Ahmet Doğan. İmar ve inşaat işlerinden sorumlu. İkinci danışman ise Şevket Volkan Ediger. Öğretim üyesi olan Ediger üniversiteler konusunda danışmanlık yapıyor.

       Şortlu Cumhurbaşkanı
       NESLİHAN CUYAR HALUK ATALAY İstanbul
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kendisinden önceki cumhurbaşkanlarından farklı görüntü sergilemeyi sürdürüyor. Sezer, bu kez de şortu ve tişörtüyle spor yaparken objektiflere yakalandı.
       Göreve geldiğinden bu yana, trafikte ayrıcalık istemeyen, koruma sayısını azaltan, sade bir vatandaş gibi markette alışveriş yapan Sezer, İstanbul’da çalışmalarını sürdürdüğü Huber Köşkü’nde de abartısız yaşamına devam ediyor.
       Sabah sporunu ihmal etmeyen Sezer, dün sabah Huber Köşkü’nün bahçesinde tek başına yürüyüş yaptı. Sezer’in, beyaz tişört, bej rengi bir şort, beyaz spor ayakkabı ve çorap giydiği görüldü. Tempolu yürüyüş yapan Sezer’in sabah sporu yaklaşık bir saat sürdü.
       Sezer, öğlen saatlerinde de İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman’ı ve baro yönetim kurulu üyelerini kabul etti. arım saat süren görüşmenin ardından, Sezer’e yargı sorunlarını ilettiklerini açıklayan Sayman, şöyle konuştu:
       “Bir sohbet içinde, Cumhurbaşkanı olarak çizdiği çizgiyi, hem özel yaşamıyla hem de doğal düşünceleriyle yarattığı havadan memnuniyet duyduğumuzu dile getirdik. İstanbul’da 32 adliye binası olduğunu, bunun iki üç binada toplanmasını, özellikle de üçlü protokolde yer alan cezaevlerine girişteki avukatların aranıp evraklarına el konulmasına yetki ve olanak sağlayan iki maddenin demokrasiyle bağdaşmayacağını anlattık. Zaten hukukçu olarak, meslek sırrı, savunmanın dokunulmazlığının önemini bilen bir Cumhurbaşkanı. Bunun üzerinde duracağını söyledi. "

       Medyadan Sezer’e mektup
       Sezer’in İstanbul’daki programını izleyen basın mensupları programların kendilerine haber verilmemesi nedeniyle Sezer’e bir mektup yazarak yardım istedi. Basın mensupları, mektubu Sezer’e iletilmesi için, Cumhurbaşkanı Basın Danışmanı Metin Yalman’a verdi.