The Others Batıda balık bile tutuyorlar

Batıda balık bile tutuyorlar

10.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Batıda balık bile tutuyorlar

Batıda balık bile tutuyorlar


Önder Yılmaz Ankara


       Atom Enerjisi Kurumu'ndan Sorumlu Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı Akkuyu'ya yapılacak santralına karşı çıkanların rahat olması gerektiğini belirterek "Batı'da böyle santralların çevresinde balık tutuyorlar" dedi.
       Batı'daki örnek santralları gezdiğini dile getiren Gaydalı, "Fransa'da reaktörün çevresinde bağlar var, üzüm yetiştiriliyor, şaraf mahzenleri yer alıyor. Ana çekirdeğe kadar, çakmağın çakıldığı yere kadar girdim. Hastanelerimizin ameliyat servisleri bile bu kadar temiz değil, güvenli değil." dedi.
       "İngiltere'de 35 reaktör var. İngiliz çevreciler niye gidip kendilerini orada zincirlemiyorlar da gelip burada eylem yapıyorlar" diyen Gaydalı, Milliyet'e şunları söyledi:
       "Dünyada 434 reaktör var. Bu ülkeler, dünyanın en gelişmiş ülkeleri. Çevreye en duyarlı santrallar. Turist gelmez deniyor. Fransa'ya turistler gidiyor. `Fransa'ya gitmeyelim 58 reaktör var' diyen mi var? Bu ülkelerin çevrecileri yok mu? 'Zap suyuna köprü yapılmadan, Boğaz'a köprü yapılamaz' deniyordu. Bu, Türkiye'nin son şansı."
       Santralın Akkuyu'da kurulmasını üç nedene bağlayan Gaydalı şöyle konuştu:
       "Santralı yapacak teknolojiyi nakledilmesi en kolay deniz kıyısından oluyor. Karayolu oldukça sakıncalı. İkincisi yüksek ölçüde soğutma suyuna ihtiyaç olacak. Saniyede 150 litre. Bu su orada var. sonuncusu ise nüfus yoğunluğu diğer uygun yerlere göre daha düşük. Deprem fayının üzerinde diyorlar. En yakın Ecemiş fayı 161 kilometre uzaklıkta."
       Bin megavatlık reaktör için 27 ton uranyuma ihtiyaç duyulduğunu belirten Gaydalı, kömür kullanılmayı kalkışıldığında 2 milyon 300 bin ton kömüre gerek olacağını bunun çevreye daha çok zarar vereceğini söyledi. Gaydalı, uranyumun çok ucuz olduğunu dile getirerek, "Bir kilogramı 20 dolar. Araştırma yaptım, internetten bile sipariş veriliyor. Her an ulaşılabilecek bir madde" dedi.