The Others Baykal: İyi aday çıkmazsa aday olurum

Baykal: İyi aday çıkmazsa aday olurum

30.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Baykal: İyi aday çıkmazsa aday olurum

Baykal: İyi aday çıkmazsa aday olurum


Ankara Milliyet


Seçim yenilgisinin ardından Genel Başkanlık görevinden istifa eden Deniz Baykal, CHP'de şu ana kadar ortaya çıkan genel başkan adaylarının CHP'yi kucaklayacak isimler olmadığını savunarak, "CHP'nin tümünü kucaklayacak bir aday çıkmazsa iç kargaşaya bırakmam. Böyle biri çıkarsa olacaktır, ama çıkmazsa parti sahipsiz bırakılacak değildir" dedi.
Kanal D'de yayınlanan 32. Gün programına katılan Baykal, sorulara şu yanıtları verdi:
- Yeniden görev alacak mısınız?
Baykal: Tek yetkili olarak kendimi görmüyorum. Partinin alacağı kararlar doğrultusunda her yerde görev alma durumum olabilir. Daha önce benzer durumu yaşadık. SHP ile birleşme sırasında bir arkadaşımızı el birliğiyle genel başkanlığa getirdik. Sonra ben tekrar geldim. O arkadaşımız da altı ay görev yaptı. Yarın ne olacağını, ben de, siz de bilemezsiniz. Bazen geri çekilirim, olaylar yarın beni başka bir noktaya taşıyabilir.
- Kurultay görev verirse yeniden aday olur musunuz?
Baykal: Tabii ki. Kurultayda benim dışımda partiyi kucaklayacak yeni bir genel başkanın seçilmesine yardımcı olacağım, ama öyle biri çıkmazsa kurultay tercihini yapacaktır.
- Şu ana kadar çıkan isimler var?
Baykal: Bu çıkan adaylar CHP'nin tümünü kavrayacak, kucaklayacak düzeyde isimler değildir. CHP'nin tümünü kucaklayacak bir aday çıkmazsa CHP'yi iç kargaşaya bırakmam. Böyle biri çıkarsa olacaktır, ama çıkmazsa parti sahipsiz bırakılacak değildir. Şu anda bu arayış sürecindeyiz? Bu manzara, yani çok aday CHP'yi mutlu etmemiştir, profesyonel, kronik bir muhalefet kadrosu konjonktürden yararlanıp burayı ele geçirebilir miyiz, diye ortaya çıkmıştır. Ancak şu ana kadar örgütü tatmin eden hiçbir aday ortaya çıkmamıştır.
- Siz aday mısınız?
Baykal: CHP genel başkanlığına aday olunmaz. Kurultayın kimi isteyeceği varsayımıyla hareket edemeyiz. Bir talebim yoktur. Çıkan adaylar için de umutsuzum. Ama daha yeni adaylar çıkacaktır.


- CHP yanlış yaptı mı?
Baykal: CHP'ye kimse yanlış yaptı diyemez. Ben de CHP'de yanlış yapmadım. CHP'ye haksızlık yapıldı, CHP bunu hak etmedi. Dış faktörler etkili oldu. Bugün Türkiye'nin her yerinden gençler, kadınlar CHP'ye üye olmaya koşuyor. CHP barajın altında kalsın diye kampanya açanlar şimdi kara kara düşünüyor. Ecevit şimdi oluşan bu sağ parlamentoda nasıl hükümet kurarım, diye kara kara düşünüyor. Türkiye bu sonuçtan mutlu değildir. Biz doğru politikaları götürdük. Ama CHP'siz ve sosyal demokrasisiz bir parlamento ortaya çıktı.
- Hiç hatanız yok mu?
Baykal: Üslubumla ilgili "hırçın, sert, kızgın" eleştirileri yapılıyor. Ama buna hak vermiyorum. Çocukları ve insanları severim. Ama pek çok çevrede bu eleştirinin getirilmesi beni de düşündürüyor. Bu konuda yardımı da kabul edecek durumdayım. Ben iyi bir poker oyuncusu olamazdım. Elimdeki kart yüzüme yansıyor. Yanlış anlaşılıyorum. Üslup meselesinde bir sorun var. Yardımcı olmak isteyenlere de ihtiyacım var.
- DSP ve MHP'nin yükselmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Baykal: Ecevit'in başbakanlığında Apo'nun yakalanması ikisine de yaradı. "Apo piyanogusu" diyorum ben buna. Devlet kuşatılmış, demiştik zamanında. Bu seçimde Türkiye Susurluk'un altında kaldı. Yarın seçim olsa sonuçlar değişik olur.

Güneş: Hiçkimse vazgeçilmez değil

CHP'de 22 Mayıs'ta yapılacak Olağanüstü Kurultay öncesinde Genel Başkan adaylığı için kulis çalışmaları yoğunluk kazanırken, adaylar arasında adı geçen CHP PM üyesi Hasan Fehmi Güneş, CHP'de hiçkimsenin kendini vazgeçilmez bir konumda hissetmemesi gerektiğini söyledi.
Güneş, Deniz Baykal'ın önceki gün Kanal D'de yaptığı açıklamaları değerlendirirken, "CHP'nin büyütülmesi sorunu yoktur, CHP zaten çok büyük bir partidir, hiçkimse de vazgeçilmez değildir ve hiçkimse kendini bu konumda hissetmemelidir" dedi.
CHP'de bugün en büyük sorunun, partinin küçültülme çabaları olduğunu ifade eden Güneş, kurultay öncesi asıl ihtiyaç olan şeyin herkesin birbirini kucaklaması olduğunu kaydetti.
"Böyle bir dönemde negatif yaklaşımlarla yaraları kanatmanın gereği yoktur" diyen Güneş, Genel Merkez'in kendilerine teorik muhalefet değerledirmesinde bulunmasına tepki göstererek, "Biz CHP'nin esenliğine katkı yapmak üzere yola çıktık, muhalefet değiliz, asıl muhalefet o büyük partiyi bu duruma düşürenlerdir" diye konuştu.
Baykal'ın kurultaya ilişkin konuşmalarını eleştiren Güneş, Baykal'a "Doğrudur, kurultay bu sorunu çözecektir ve kurultay bu partiyi bu duruma düşürenlere ve partideki oligarşik egemenliği sürdürme senaryolarına izin vermeyecektir" karşılığını verdi.
Genel Merkez dışında çeşitli bürolarda kurultaya yönelik çalışmaları sürdüren ve şu ana kadar ismi Genel Başkan adaylığına geçen yedi adayla görüşmelerini sürdüren komitenin, çalışmalarına devam edeceği öğrenildi.
Dedeman Oteli'nde bugün yapılacak toplantıda CHP örgüt temsilcilerinden genel başkanlık için birer isim isteneceği belirtildi. Toplantı sonucunda muhalif grubunun, Genel Başkan adayını bire indirmesi için bir araya gelecekleri, ancak adı Genel Başkan adaylığı için geçen Murat Karayalçın'ın bu toplantıya katılmayacağı öğrenildi. Karayalçın konuya ilişkin sorular üzerine kendisine bir çağrı ulaşmadını ifade etti.
Karayalçın'ın önümüzdeki günlerde Baykal ile görüşmek için randevu isteyeceği, Mehmet Moğultay ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Celal Doğan ile bir araya geleceği belirtildi.
CHP Genel Merkezi'nde kurultaya yönelik çalışmalar sürürken, Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) dün yapacağı toplantı da gerçekleşmedi. CHP MYK'nın muhalif kanattaki bugün yapılacak toplantının sonucundan sonra bir durum değerdirmesi yapması bekleniyor.