The Others BBC bir medya dersi mi?

BBC bir medya dersi mi?

23.07.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

BBC bir medya dersi mi?

BBC bir medya dersi mi


İNGİLTERE Savunma Bakanlığı silahsızlanma uzmanı David Kelly'nin ölümü ile sonuçlanan olaylar zinciri 29 Mayıs'ta başlamış oldu. BBC'nin askeri konularda program yapan uzmanı Andrew Gallian, Irak'taki kitle imha silahları konusunda bir haber yaptı, ortalık karıştı. "Uzman bir bilimadamının verdiği bilgilere" dayanarak kimyasal ve biyolojik silah tehdidi ile ilgili bilgilerin "şişirildiğini" öne sürdü ve İngiliz hükümetinin halkını yanılttığını iddia etti.
2 ve 4 Haziran tarihlerinde BBC 2'de Susan Watts adlı gazeteci de aynı uzman ile konuştuktan sonra izi sürmeye devam etti. Radio 4'teki çok dinlenen "Today Program" da aynı konuya değinmek istedi ve "silinmekle" tehdit edildi. Yani BBC topyekün bir mücadeleye girdi hükümetle.
BUNDAN sonra hükümet ile BBC arasında büyük bir savaş başladı. Ve "adı gizli tutulacağına söz verilen" (haberi yapan Andrew Gallian tarafından) David Kelly, yem olarak Savunma Bakanlığı tarafından basının önüne atıldı. 15 Temmuz'da zorlama bir şekilde parlamento soruşturma komisyonunun (bu olayla ilgili) önüne çıkarıldı. Çekingen bir yapıya sahip olan Kelly'nin bunalıma girmesi kaçınılmazdı. Ve üç gün sonra intihar olayı oldu.
İLGİNÇ haberler de yayılmaya başladı. Hükümetin Kelly'nin ismini basına vermeden iki gün önce BBC yönetimi ile anlaşma zemini aradığı iddialarını içeren bir haber çıktı Guardian gazetesinde. Bir BBC çalışanı "İş öyle bir hale geldi ki iki taraf da karşısındakinden daha güçsüz olduğunu göstermemek için uğraş verdi" diyordu... Yani Kelly bir şekilde iktidar savaşının da (BBC ile hükümetin) kurbanı olmuştu!
BBC'nin genel müdürü Greg Dyke eski bir İşçi Partili. Bu parti için çalışmış ve Blair'in istediği bir isimdi. Şimdi soru şu; "Bu mevkiye gelmesinde büyük rol oynayan iktidar mı yoksa, gazeteciliğin çıkarları mı ön planda olacak?". Tabii bizde olsaydı sorunun sorulmasına bile gerek kalmazdı. Çünkü zaten iş başından çözülür ve iktidarın dediği olurdu... Hani dip not düşeyim dedim...
MURDOCH, İşçi Partili bakanların da aklını çelmek için güzel bir fırsat yakaladı ve "Biz BBC'den daha iyi bir müttefik oluruz" mesajını haberleri ile vermesi, ülkede medya - siyaset dengesinde de yeni bir oluşumun habercisi yorumlarını beraberinde getirdi.