The Others Bedelli yasası Ekim'de çıkıyor

Bedelli yasası Ekim'de çıkıyor

05.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bedelli yasası Ekim'de çıkıyor

Bedelli yasası Ekimde çıkıyor


Yaklaşık 200 bin hükümlünün 15 bin mark vererek iki ay yapacağı askerlik yasa tasarısı, Meclis açılır açılmaz görüşülecek


       Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun bedelli askerlik önerisi üzerine Milli Savunma Bakanlığı'nca hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen yasa taslağından yaklaşık 200 bin yükümlü yararlanabilecek. Düzenlemeye ilişkin yasaya öncelik tanıyan hükümet, Ekim ayında açılacak Meclis'in önüne önce bu tasarıyı götürecek.
       Askerlik Yasası'na eklenecek bir maddeyle yürürlüğe girecek olan bedelli askerlik uygulamasından 1 Ocak 1973'ten önce doğan, bakaya ve erteleme durumundaki yükümlüler ile asker kaçakları yararlanabilecek.
       Yükümlüler 15 bin mark (3 milyar 650 milyon) karşılığında kısa süreli temel askerlik hakkını elde edebilecek. Kısa dönem bedelli askerlikten yararlanacak 40 yaşının altındaki yükümlülerin iki aylık temel eğitime alınmalarının planlandığı kaydedildi.
       31 Aralık 1999 tarihi itibarıyla 40 yaşını doldurmuş olan yükümlüler ise 20 bin mark (4 milyar 800 milyon) karşılığında, temel askerlik hizmetine tabi tutulmadan askerlik hizmetini tamamlamış sayılacaklar.
       Bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyenler, bedelli askerliğin yasalaşmasının ardından altı aylık bir süre içerisinde başvuruda bulunabilecek.

Nasıl yasalaşacak?

       Başbakanlığa gönderilen Askerlik Yasası'na bir madde eklenmesine ilişkin yasa taslağı, Bakanlar Kurulu'nda açıklanan haliyle görüşüldükten sonra tasarı haline getirilerek TBMM'ye gönderilecek.
       TBMM'de Milli Savunma ile Plan ve Bütçe komisyonlarında görüşülecek olan yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildiği takdirde Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak.
       Cumhurbaşkanı'nın onaylaması durumunda Askerlik Yasası'na konulacak ek madde yürürlüğe girecek. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler için öngörülen altı aylık başvuru süresi, yasa yürürlüğe girdikten sonra işlemeye başlayacak.

Geniş kapsamlı

       Başbakan Bülent Ecevit, Başbakanlık'ta gazetecilerin yönelttiği "Bedelli askerlikten yararlanacaklara ilişkin kapsamda bir genişletme yapılacak mı? sorusuna şu yanıtı verdi:
       "Bakaya durumundakiler, haklı veya haksız nedenlerle şu ana kadar askerlik görevini yerine getirmemiş olanlar. Onlara dün (önceki gün) belirttiğimiz ölçüler içinde olanacak sağlanacak."
       Taslağın, hala silah altında olanlara ilişkin herhangi bir hüküm içermediği, bu durumdakilerin askerliklerini normal koşullar içinde tamamlayacakları bildirildi.

Tarkan: Geliyorum, hasret bitecek

Marmara'yı sarsan depremin yarattığı ekonomik sıkıntıyı aşmak için gündeme getirilen "bedelli askerlik" hakkı, pop müziğin ünlü yıldızı Tarkan'ı da sevindirdi. Sanatçı, hükümetin kendi durumunda olanlara tanımaya hazırlandığı bu haktan, yararlanmak için başvuruda bulunacağını belirtti.
       Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun ardından Başbakan Bülent Ecevit'in "bedelli askerlik"le ilgili yaptığı açıklamayı İngilizce albüm çalışmalarını sürdürdüğü New York'ta öğrenen Tarkan, hükümetin alacağı bu kararın, tam bir yıldır çekmekte olduğu vatan hasretini sona erdirecek olmasından dolayı, ayrı bir mutluluk duyduğunu söyledi.
       Tarkan hakkında, askerlik görevini zamanında yapmadığı için vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin kararname hazırlanmıştı.

Yardıma teşekkür edecek

       Türk medyasının depremzedeler için açtığı "Bir tuğla da siz koyun" kampanyasına isminin açıklanmaması koşuluyla 27 milyar lira bağışlayan Tarkan, önümüzdeki günlerde Avrupa'da katılacağı televizyon programlarında Avrupa müzik dünyasının dikkatlerini, Türkiye'de yaşanan depremin yarattığı drama çekmek için açıklamalarda bulunacak.
       7 Eylül'de ABD'den Avrupa'ya geçecek olan ve sırasıyla Fransa, Almanya ve İsveç'teki çeşitli televizyon kanallarının programlarına konuk olacak sanatçı, bu ülkelerden Türkiye'ye yardıma gelen ekiplere de teşekkür edecek.

Popçuların bedelli sevinci

       Sürekli askerden kaçtıkları yönündeki haberlerle gündeme gelen popçular, bedelli askerlik yasasının çıkmasına en çok sevinen kesim oldu.
       Kasımda askere gitmek üzere karar aldıran Çelik, bedeli askerliğe sıcak bakıyor. Vatana olan hizmetini hiçbir zaman yerine getirmekten kaçınmayacağını söyleyen ünlü şarkıcı, "İnsanların zamanının çok değerli olduğunu düşündüğüm için bu yasayı çok cazip buldum. Eğer bu haktan faydalanmamda sakınca yoksa bedelli askerlik için başvuruda bulunabilirim" dedi.
       Kasımda askere gidecek olan Beyaz'ın da bedelli askerlikten yararlanacağı belirtildi. Londra'da devam eden eğitimi nedeniyle 2000 Mart'ına kadar askerliği tecilli olan Mustafa Sandal, pop şarkıcısı Ufuk Yıldırım, Ferda Anıl Yarkın ve askerlikle ilgili belgelerinde tahrifat yaptığı için hapse giren Serdar Ortaç da bedelli askerlik yasasının çıkmasıyla sevinen ünlüler arasında yer alıyor.
       ABD'de eğitim gören ve 2001 yılına kadar tecilli olan Kenan Doğulu 1975 doğumlu olduğu için yasadan yararlanamıyor. Önceki gün askere giden pop müzik sanatçısı Ege, bedelli askerlik şansını bir gün farkıyla kaçırdı. Yetkililer askerlik yaşı gelen pekçok ünlü ismin bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte başvuruda bulunacaklarını belirttiler.

Oral: Türkiye'yi rahatlatacak

Maliye Bakanı Sümer Oral, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun bedelli askerlikten elde edilecek gelirin Hazine'ye bırakılması önerisini değerlendirirken "Şükranlarımı sunuyorum. Çok mutluyum. Türkiye'yi rahatlatacak. Böyle bir düzenlemeyi daha önce de bekliyordum" dedi.
       Hükümetin yaptığı düzenlemelerin sonuçlarının alınmaya başlandığı bir dönemde büyük bir felaketle karşılaşıldığını belirten Oral Milliyet'e şunları söyledi:
       "Deprem felaketi, ekonomideki dengeleri de bozdu. Deprem bölgesindeki hayatı normalleştirebilmek için kaynağa ihtiyacımız var. Zaten toplum olarak sosyal dayanışmanın en güzel örneklerini gösterdiğimiz bir dönemde, silahlı kuvvetlerimizin önerisi geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve Genelkurmay Başkanımızın davranışı, gurur verici bir yaklaşımdır. Sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz."
       Deprem felaketinin ardından, yaraların sarılması yönünde çalışmaları bulunduğunu anımsatan Oral şöyle konuştu:
       "Elbette ki Türkiye, bu sıkıntıyı da aşacaktır. Deprem felaketi, dengelerin oynamasına yol açtı. Bedelli askerlikten elde edilecek gelir, Türkiye'nin gelir ve giderleri arasındaki farkı önemli ölçüde azaltacak. Henüz Milli Savunma Bakanlığı'nca hazırlanan taslağı görmedim.
       Tabii ki bunun benim için farklı bir anlamı var. Ben Maliye Bakanı olarak böyle bir kaynağa sahip olduğumuz için çok daha mutluyum. Deprem felaketi öncesinde de böyle bir çalışmanın yapılacağı yönünde herhangi bir duyum almama rağmen, umutlarım vardı."
       Oral, "Daha önce de bu uygulama yapıldı, ama gelirin tamamı Hazine'ye bırakılmamıştı. Elbette ki bu kaynak, depremden zarar görenlerin yaralarını sarmak için kullanılacaktır" görüşünü dile getirdi.