The Others Bedellinin parası özel hesaba

Bedellinin parası özel hesaba

20.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bedellinin parası özel hesaba

Bedellinin parası özel hesaba


Milli Savunma Bakanı, bedelli askerlik paralarının Hazine’de değil, deprem özel hesabında toplanacağını açıkladı


       Kızılay’ı sarsan usulsüzlük iddiaları ve Uluslararası Para Fonu’nun deprem için gönderdiği paraların maaş ödemelerinde kullanıldığı tartışmaları sürerken bedelli askerlikten sağlanacak kaynağın Hazine’ye devredilmeyeceği, özel bir hesapta toplanacağı açıklandı. 15 ve 20 bin mark olarak belirlenen bedelli askerlik tutarlarının beşer bin marklık taksitlerle tahsil edilmesinin planlandığı bildirildi.
       Deprem felaketinin yol açtığı zararları karşılamak amacıyla gündeme getirilen bedelli askerlik yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda aynen kabul edildi.
       Deprem yaralarını sarmak amacıyla hazırlanan tasarıya göre, toplanacak paralar Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü adına Ziraat Bankası’na açılacak hesaba yatırılacak. Bu hesapta toplanan paraları kullanmaya Maliye Bakanlığı yetkili olacak ve ilgili kurum bütçelerine aktaracak. Bu ödeneklerden yılı içinde kullanılmayanlar, ertesi yıl bütçesine devren gelir ve ödenek olarak kaydedilecek. Komisyonun dünkü toplantısında üyeler tasarıyla ilgili görüşlerini açıkladı. DYP Bursa Milletvekili Oğuz Tezmen, bedelli askerlik olanağından yararlanacakların kapsamının genişletilmesini önerdi. FP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu ise bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek paraların sarf ve toplama şeklinin tespit edilmesini, oluşturulacak fonun Meclis’in denetimine açık olmasını istedi.
       ‘Sürekli hale gelsin’
       MHP Çankırı Milletvekili Hakkı Duran da bedelli askerlikten yararlanacakların kapsamının genişletilebileceğini bildirdi. DYP Konya Milletvekili Mehmet Ali Yavuz, 1 Ocak 1976’dan önce doğanların söz konusu haktan yararlanmalarını önerdi, ancak kabul edilmedi. FP Sakarya Milletvekili Cevat Ayhan ise paralı askerliği geçici değil, sürekli hale getirmek gerektiğini bildirdi.
       Eleştirileri yanıtlayan Çakmakoğlu, hesapların çok dikkatli ve titiz yapıldığını, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapısal ve sayısal niteliğinin bozulmaması dikkate alınarak 1 Ocak 1973’ten önce doğanların bu haktan yararlanmalarının kararlaştırıldığını söyledi.
       Genel Kurul’da önümüzdeki günlerde görüşülmesi beklenen tasarı uyarınca, 1 Ocak 1973’ten önce doğanlardan, bugüne kadar askerliğini hangi nedenle olursa olsun yapmamış olanlar, yasadan yararlanabilecek.
       Bedelli askerlik yapmak isteyenlerden 40 yaşına girmemiş olanlar, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde başvurmaları ve 15 bin Alman Markı ya da karşılığı yabancı para veya Türk Lirası ödemeleri durumunda, sadece temel askerlik eğitimi alarak, askerlik yapmış sayılacak.
       31 Aralık 1999’da 40 yaşını tamamlamış olanlar ise isterlerse 20 bin Alman Markı ödeyerek, temel askerlik eğitimi yapmadan askerlik görevlerini yerine getirmiş olacak.