The Others Belalı film, belalı sevgili

Belalı film, belalı sevgili

03.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sıradışı yapımcı Howard Hughes’ın Jane Russell’ı üne kavuşturan filmi "Kanun Dışı", sansüre takılıp iki yıl gösterilememişti...

Belalı film, belalı sevgili

Belalı film, belalı sevgili

Sıradışı yapımcı Howard Hughes’ın Jane Russell’ı üne kavuşturan filmi "Kanun Dışı", sansüre takılıp iki yıl gösterilememişti...

ALİN TAŞÇIYAN

Sinema tarihi lanetli, çekim serüveni filminkinden bile daha maceralı ya da belalı filmlerle doludur. Hollywood’un nevi şahsına münhasır yapımcısı Howard Hughes’ın yönettiği az sayıdaki filmden biri olan "Kanun Dışı" belalılar kategorisine giriyor. Kahramanı, Vahşi Batı’nın en hızlı silahşorlarından Billy the Kid olduğu için değil, elbette!

Sansüre takıldı
Hughes, bir türlü projesini onun istediği biçimde gerçekleştirecek bir yönetmen bulamadı. Senaryo birkaç kez el değiştirdi. Sonunda, senaryo yazımına da katılan ünlü yönetmen Howard Hawks seti terk edince bizzat kamera arkasına geçti. Yıldız avcısı olarak tanınan Hughes, o dönemdeki yeni keşifleri Jack Buetel ve sevgilisi de olan Jane Russell’a başrolü verdi. Russell’ın ileride Hollywood’un esmer bombası diye anılacağı daha bu filmden belli oldu!
Oyunculuk eğitimi almak için gereken parayı çalışıp biriktiren Jane Russell’ın kariyeri, bu film yüzünden iki yıl daha gecikti. O döneme göre cüretkâr bulunan sahneler nedeniyle iki yıl sansür edilen "Kanun Dışı" ancak 1946’da gösterime girebildi.
"Kanun Dışı" Vahşi Batı’nın belli başlı kahramanları arasında geçen, western türünün tüm öğelerini barındıran bir film. New Mexico’nun Lincoln kasabasında yeni göreve başlayan Şerif Pat Garrett (Thomas Mitchell), dostu Doc Holliday’in (Walter Huston) kasabaya gelmesine çok sevinir.

Tutkulu Rio
Doc Holliday, çalınan atının Billy the Kid’de (Jack Bruetel) olduğunu duymuş onun peşine düşmüştür. Ancak olaylar umulanın aksine gelişir, iki efsanevi silahşor arkadaş olur. Bu da Şerif ile Doc’un arasının açılmasına neden olur. Billy bir çatışmada yaralanınca Doc, onu sevgilisi Rio’nun (Jane Russell) evinde saklar. Genç kadın kendisine kaba davranan genç adama aşık olur! Bu karmaşık dörtlü ilişkinin üstüne bir de kızılderili saldırısı eklenir...
TRT 2 / 22.15

Gündüz uçak, gece kumar
Yönetmen Sidney J. Furie’nin iki hareketli serüven filmi, "Demir Kartal" ve "Dünyanın Hakimi" pazar ekranında

Yeter ki aksiyon olsun
"Görevimiz Tehlike"yi kaçırmadınız...

Sevilen televizyon dizisi "Görevimiz Tehlike"nin Brian de Palma imzalı beyazperde uyarlaması bir sinema olayı haline gelmişti. Başrolü jönler jönü Tom Cruise’un üstlendiği, Fransız sinemasının olağanüstü oyuncusu Emmanuelle Beart’a yardımcı bir rol verildiği film yüksek gişe hasılatı elde etti.
Jules Dassin’in "Topkapı" adlı filmindeki soygun sahnesinden esinlenilen Tom Cruise’un tavandan aşağı sarktığı sahne literatüre geçti. Devam filmi 2000 yılında gerçekleştirildi.
STAR / 20.50