20.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Dilara Koçak
Porsiyon miktarı
Besin etiket bilgilerinin en üstünde porsiyon miktarını görebilirsiniz. Porsiyon miktarları genelde tavsiye edilen miktarlar kadardır ama bazı istisnalar da olabilir.
Yağdan gelen kaloriler
Bir porsiyondaki toplam yağdan gelen kalori miktarını gösterir.. Genel olarak yağdan gelen kalori miktarının günlük diyetin yüzde 30’unu geçmemesi önemlidir. Bunun anlamı eğer günlük olarak toplamda 2000 kalori alıyorsanız bunun 600 kalorisinden daha fazlası yağdan gelmemelidir.
Toplam yağ
Bu değerler, besinlerin bir porsiyon miktarındaki ve belirli gramajda ne kadar yağ içerdiğini gösterir. Bununla birlikte, çok fazla yağ tüketmek obeziteye ve buna eşlik eden birçok kalp hastalığına neden olmaktadır. Tabii ki vücudumuzun belli miktarlarda yağ alması gerekmektedir. Yağlar yalıtımı sağlar ve derimiz, kemiklerimiz ve iç organlarımız için tampon görevi görürler. Ayrıca yağlar A,D,E ve K vitaminlerini taşır ve depolarlar. Fakat çok fazla yağ tüketimi kalp hastalıklarına neden olurlar bu nedenle günlük yağdan gelen enerji yüzdemizin yüzde 30’u aşmaması gerekmektedir.
Doymamış yağ
Doymamış yağlarda toplam yağ miktarının hemen altında yer almaktadır. Bu yağlar oda sıcaklığında sıvı halde bulunmaktadır. Bitkisel yağlar, fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve balık doymamış yağlardan zengin olan besinlerden bir kaçıdır. Doymamış yağlar genellikle iyi yağlar olarak adlandırılır çünkü doymuş yağlar gibi kolesterol değerinizi yükseltmezler.
Sodyum
Sodyum, tuz komponentidir ve besin etiket bilgilerinde miligram olarak yer alır. Sodyumdan alınan küçük miktarlar vücut sıvı dengesini sağlamak için önemlidir. Sodyum ayrıca sinirler arasında elektriksel iletimi sağlar. Fazla alınan sodyum sonucu idrarla su atımı zorlaşır ve kan basıncı yükselir. Hemen hemen bütün besinler bir parça sodyum içerirler çünkü besinleri lezzetlendirmek ve saklama koşullarını artırmak amacıyla eklenmiş olabilirler. İşlem görmüş birçok besin çok fazla miktarda sodyum içerir. Genel olarak günde 2400 miligramdan az alım önerilmektedir.
Diyet posası
Karbonhidratların altında yer almaktadır. Diyet posasının hiçbir kalorisi yoktur ve sağlıklı bir diyet için gereklidir. Diyette yüksek posa tüketimi bağırsak hareketlerini artırır ve kolon kanserine karşı korur ve kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.
Protein
Bu değerler gram olarak listelenir ve bir porsiyondaki protein içeriklerini gösterir. Vücudun büyük bir kısmı; kas, deri ve bağışıklık sistemi protein yapısına sahiptir. Eğer vücut yeterli yağ ve karbonhidratı alamazsa proteinler enerji olarak kullanılır. Proteinden zengin olna besinler; yumurta, süt, soya fasulyesi, et, kümes hayvanları, balık, peynir, yoğurt ve sert kabuklu kuruyemişlerdir. Proteinlerden gelen enerji günlük tüketimimizin yüzde 15-20’sini karşılamalıdır.