The Others Beynine güveniyor!

Beynine güveniyor!

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beynine güveniyor!

Beynine güveniyor


Sağlık Bakanı, FDA’nın ‘beyin kanaması yapıyor’ diye yasakladığı ilaçlar için tutumunu değiştirmiyor: 30 yıldır içerim, 30 ay daha kullansam birşey olmaz


       Sağlık Bakanı Osman Durmuş, beyin kanamasına yol açtığı söylenen ilaçları bizat araştıracaklarını belirterek, “Yeni, pahalı ve eczanelere daha fazla kar getiren bir ürünü piyasaya sürmek için bu tür şeyler yapılabiliyor" dedi.
       Durmuş, Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu ile geldiği Kırşehir’in Akpınar İlçesi’nde, Devlet Hastanesi’ni gezerek, Başhekim Dr. Birgül Yeltekin’den, çalışmaları ve sorunları hakkında bilgi aldı, hastalarla görüştü.
       ABD Gıda ve İlaç Kontrol Merkezi’nin, bazı ilaçların yalnızca kadınlarda beyin kanamasına neden olduğunu bildirdiğini anımsatan Durmuş şunları söyledi:

       Yüzde kaçında çıkıyor?"
       “Romatizma ilaçlarıyla, aspirin, kortizon gibi birçok ilaç beyin kanamasına neden olabilir. İlacın kullanıldığı hasta ve doz önemlidir. Bir de hasta sayısının yüzde kaçında bu tür komplikasyonları ortaya çıkıyor? Yüzde olarak kaç hastada bu komplikasyonlar var? Bunu bilmemiz gerekir."
       Söz konusu ilaçlarla ilgili sadece bir laboratuvarda bu tetkikin yapıldığını kaydeden Durmuş, şunları söyledi:
       “Bunu biz de inceleyeceğiz. Yeni, pahalı ve eczanelere daha fazla kar getiren bir ürünü piyasaya sürmek için bu sektör, bu tür şeyleri yapabiliyor. Biz incelemeden, biri oradan birşey söyledi diye, hurra koşacak bir ülke değiliz. Biz devletiz. İlim adamlarımız, laboratuvarlarımız var. Beyinde kanama yaptığı söylenen bu ilaçları, kendimiz bizzat araştırırız. Bu ilaçları ben 30 yıldır kullanıyorum, 30 ay daha kulanırsam bir mahsuru yok."

       İlaç işverenleri inceleme başlattı
       İSTANBUL Milliyet
       İlaç ve Kimya Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Tandoğan Tokgöz, Sağlık Bakanlığı ve ilaç endüstrisi bilimsel kurullarının, beyin kanamasına yol açtığı belirtilen Fenilpropanolamin (PPA) içeren ilaçları incelemeye aldığını bildirdi.
       Tokgöz, “Formülasyon değişikliğinin gerekli görülmesi halinde, Sağlık Bakanlığı’nın onayı alınarak soğuk algınlığı ilaçlarında gerekli formül değişiklikleri en kısa sürede yapılacaktır" dedi.

       “Satışa kısıtlama yok"
       ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA), içinde PPA bulunan diyet ve soğuk algınlığı ilaçlarının 50 yaşın altındaki kadınlarda beyin kanamasına yol açtığı gerekçesiyle aldığı karar hakkında yazılı açıklama yapan Tokgöz, şunları kaydetti:
       “FDA’nın açıklamasına dayanak alınan araştırma sonuçlarında, ana riskin soğuk algınlığı ilaçlarında değil, bu etkin maddeyi daha yüksek oranda içeren ve ülkemizde ruhsatlı olmayan diyet ilaçlarının uzun süreli kullanımında ortaya çıktığı belirlenmiştir.
       PPA içeren soğuk algınlığı ilaçlarının riski konusunda henüz bir görüş bulunmadığı anlaşılmaktadır. Örneğin; İngiliz İlaç Kurumu (MCA), gerekli incelemelerden sonra düşük oranda (günlük 100 mg. PPA dozu) içeren soğuk algınlığı ilaçlarının satışıyla ilgili herhangi bir kısıtlama getirmemeye karar vermiştir. Ülkemizde ise soğuk algınlığı ilaçlarında günlük PPA dozunun azami 75 mg. olduğu ve MCA’nın tespit ettiği günlük 100 mg. PPA dozunun da altında olduğu görülmektedir. ABD’de ise günlük doz 150 mg’dir.
       Bununla beraber konu, gerek Sağlık Bakanlığı, gerek ilaç sanayinin bilimsel kurulları tarafından incelemeye alınmış bulunmaktadır."