The Others Beyoğlu’nda KORKU FİLMİ

Beyoğlu’nda KORKU FİLMİ

26.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sahip çıkılamayan yüzlerce tarihi bina işgal altında. Bazıları ise yıkılmaya yüz tutmuş. Yetkililer çaresiz...

Beyoğlu’nda KORKU FİLMİ

Mekân da, senaryo da gerçek...
Beyoğlu’nda KORKU FİLMİ

Sahip çıkılamayan yüzlerce tarihi bina işgal altında. Bazıları ise yıkılmaya yüz tutmuş. Yetkililer çaresiz...

ELİF ŞENGÜN

Geceleri ışıltılı ve renkli görünümüyle eğlence hayatının kalbi olan Beyoğlu, gündüzleri harabeye dönmüş boş binalarıyla ürküntü veriyor. Sadece belediyenin tespit ettiği terk edilmiş bina sayısı 450. Yarısından fazlası işgal edilmiş durumda, hatta bir bölümü işgalciler tarafından kiraya verilmiş.
Binalarla ilgili düzenleme yapmak isteyen belediye yetkililerinin karşısına hep aynı sorun çıkmış: Sahiplerine ulaşamamak. Bazı binaların sahipleri 6-7 Eylül olaylarından sonra İstanbul’u terkeden Rumlar. Ya bir vakfa devretmişler evlerini ya da ‘bir gün dönerim’ düşüncesiyle kapısına kilit vurup gitmişler.
Binaların bir bölümünde miras sorunu var. Varisler binayla ilgili dava sonuçlanmadan onarım yapmıyor. Tarihi nitelikleri de ayrı bir sorun. Anıtlar Kurulu ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun belirlediği şekilde restore edilmesi gerekiyor. Ancak kurulun istediği röleve için 2-3 milyar lira lazım.

Suç ve hastalık yuvası
Unutulmuş binaların bir bölümü kimsesizlerin, sokak çocukları ve kira ödemeden kaçak elektrik ve su kullanan dar gelirlilerin barınağı olurken bir bölümü de yasadışı işlerin merkezleri haline gelmiş. Oturulamayacak haldekiler ise mahalle çöplüğü haline getirilmiş. Binalarda fare, pire gibi haşereler de cirit atıyor. Bazı semt sakinleri binaları temizleyip ilaçlatıyor, çöp atılmasını önlemek kapı ve pencerelerini kapatıyor. En çok mafyanın binayı ateşe vermesinden korkuluyor. Çünkü binalar bitişik. Bazı binalarda fuhuş ve uyuşturucu ticareti yapılıyor.

Belediye: Satacağız
Beyoğlu Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, "Bizim hiçbir müdahale hakkımız yok" diye yakınıyor ve şöyle devam ediyor: "Sahipsiz bina sorununu çözebilmek için birtakım çalışmalar başlattık. Hukuki sorunları aşmaya çalışıyoruz. Bu binalardan yıllardır emlak, çöp ve çevre vergisi alamamışız. Sahiplerini bulmak için tebligat yapacağız. Ulaşamazsak gazete ilanlarıyla duyuracağız ‘aksi takdirde haczedilecek’ diye. Yine ulaşamazsak satışını isteyeceğiz. Hiç değilse alan kişi sahip çıkar."

Polis: Denetliyoruz
Beyoğlu İlçe Emniyet Müdür Aykut Baltacı, boş binaların hukuki açıdan çözümlenmesi gerektiğini söylüyor. "Sık sık denetim yapıyoruz ama kapısı kapalı olan binaya müdahale edemeyiz.
Emniyet, bir binanın tapu kaydında sahibi olup olmadığını bilemez. Muhtar ve semt sakinlerinin söylemleri doğrultusunda boş olduğuna kanaat getireceksiniz ki, binaya girebilisiniz. Orada yaşayan biri varsa ve ‘Burayı kiraladım’ diyorsa birşey yapamayız. O kişi ancak mahkeme kararıyla çıkartılabilir" dedi.

Kahraman halktan biri
HÜSEYİN Ağa Bahçe Sokak’ta oturan ve demircilik yapan Nurettin Uçar, "Kapıyı ben taktım. Binayı farelere karşı daha önce de iki kez ilaçlattım" dedi.

Vitali Hakko: Tehlikeli
Beyoğlu Güzelleştirme Derneği eski Başkanı Vitali Hakko ise şunları söylüyor: "Beyoğlu’nda başınızı kaldırsanız boş bina görürsünüz. Belediyenin çalışmaları olduğunu biliyoruz. Aşama aşama restore edilip eski günlerine döneceğini umuyorum."



İSTANBUL