The Others Bir dakika yeter!

Bir dakika yeter!

21.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kanser, fazla kilolar, kolesterol, diyabet ve daha bir çok sağlık problemini önlemek elinizde! Yapmanız gereken tek şey önerilerimize kulak vermek.

Bir dakika yeter
Dilara Koçak

Kanserle savaşmak için:

Haberin Devamı
Meyveleri kabuğu ile yiyin. Kabuğa yakın olan bölgelerde çok daha fazla besleyici ve faydalı madde bulunur. Yakın zamanda yapılan bir laboratuvar deneyinde kırmızı elmanın kabuğundaki bir düzineden fazla kimyasal bileşiğin meme, karaciğer ve kolon kanseri hücrelerinin büyümelerini engellediği görüldü. Elmayı iyice yıkayın ve kabuğu ile birlikte tüketin.

Kolesterol ile mücadele için:

Salatanızın üzerine ceviz serpin veya ara öğün olarak tüketin. Araştırmalar, hergün ceviz tüketimiyle total kolesterol ve LDL (kötü) kolesterolde düşüş olduğunu bildiriyor. Bu da kalp hastalığı riskinde önemli azalma demektir.

Kilo kontrolü için:

Şeker yerine kuru meyve kullanın. Canınız tatlı istediğinde kuru meyve seçin evde komposto ve hoşaflar hazırlayın. Ayrıca kek ve kurabiyelerde de şeker miktarını azaltıp meyve ile destekleyebilirsiniz.

Haftada bir-iki yumurta yiyin:

Araştırmalar yumurtanın karotenoidler için havuç gibi iyi bir kaynak olduğunu gösteriyor. Yumurtadaki lutein ve zeaxanthin önemli karotenoidlerdir. Günde bir yumurta yemek kandaki lutein seviyesini yüzde 26, zeaxanthin seviyesini ise yüzde 38 artırıyor. Kolesterol veya trigliserid seviyelerinde ise çok fazla fark yaratmıyor.

Sıcak içeceklerinizde şeker kullanma alışkanlığınızdan vazgeçin:

Bir küp şeker 20 kalori enerji verir. Günde 10 şeker 200 kalori enerji almanıza sebep olur. Hergün bu 200 kaloriden vazgeçmeniz, vücut ağırlığınızın yılda 9 - 10 kilo azalmasını sağlar.

Tam tahılları seçin:

Beyaz pirinç, beyaz un yerine bulgur ve tam tahıldan yapılmış ekmekleri tercih edin. Dolma ve sarmalarda çorbalarınızda pirinç yerine deneyin. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz. Üstelik bu besinler uzun süre midede kaldıkları ve lif içerdikleri için sizi daha da uzun süre tok tutarlar.

İştahınızı salatayla kontrol edin:

Kilo kontrolünde salata yardımcıdır. Kilo kontrol koruma stratejisine göre, beslenmeciler düzenli bir fiziksel aktivite ile beraber porsiyon miktarının azaltılmasının alınan kaloriyi azaltacağını kabul etmişlerdir. Penisylvania Üniversitesi’nin araştırmalarına göre salatayı yemekten önce tüketmek kişinin yemek miktarına önemli etkisi var. 42 kadın üzerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre salatayı yemek öncesi tüketen kadınlar, tüketmeyenlerle kıyaslandığında, ilk grubun yemek alımında yüzde 12 azalma olduğu gözlemlendi. Araştırma sonuçlarına göre yemekten önce düşük kalorili salata tercih etmek kilo kontrolünde etkili bir stratejidir.

Ne kadar renkli o kadar iyi

Her gün aynı salatayı yemekten sıkıldınız mı? Değişik sebze ve meyve çeşitleriyle salatanızı renklendirin ve besin değerini artırın. Hatta salatayı iyileştirici gücü olan bir karışım haline bile getirebilirsiniz. Size pratik bazı öneriler; ne kadar renkli o kadar iyi.

Renklendirin: Salataya ekleyeceğiniz domates, brokoli, havuç, kırmızı biber, yeşil biber ve pancar kansere karşı korur.
Tatlandırın: Mandalina, portakal dilimleri, dilimlenmiş çilek, doğranmış elma, kurutulmuş meyveler ekleyin, damak tadınızı geliştirin.
Kalbe yararlı bir şekle getirin: Dilimlenmiş yağsız peynir, yağsız tavuk veya hindi, ton balığı, tofu peyniri, haşlanmış mercimek ekleyerek salatayı daha sağlıklı hale getirin ve öğün yerine tüketin.
Kıtır ekleyin yeme sürenizi uzatın: Fırınlanmış kıtır ekmek parçaları, badem, yer fıstığı, fındık çekirdek, ceviz ekleyerek çiğneme sürenizi uzatabilirsiniz. Bu da beyne doya sinyali gitmesini sağlar.
Aroma ekleyin lezzeti artırın: Baharat ekleyin, salata sosunun hafif olması için zeytinyağ, sirke, yoğurt ve kekik ile nane, pul biber gibi baharatlar, çeşniler kullanın. Biraz hardal da olabilir ama mayonezden uzak durun.

Haberin Devamı
Daha fazla C vitamini tüketin

1300’den fazla yetişkinin yeme alışkanlıklarının dokuz yıl boyunca incelendiği bir çalışmada katılımcıların akciğer fonksiyonları araştırma öncesinde ve sonrasında ölçüldü. Sonuçlar gösteriyor ki C vitaminini fazla tüketen bireylerin akciğer fonksiyonları tüketmeyen bireylere göre daha iyi. C vitamininden zengin besinler, soluk alma problemlerine de iyi gelebilir. Vitamin C içeren portakal, üzüm, biber, brokoli, çilek gibi besinleri daha fazla tüketin.