The Others Bir yemin etti ki...

Bir yemin etti ki...

14.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir yemin etti ki...

Bir yemin etti ki...


Merve'nin vatandaşlıktan çıkarılması için hazırlanan kararname imzaya açıldı. ABD de 'Başka bir ülkenin seçimlerine girdi' gerekçesiyle aynı işlemi yapabilir

Ankara Milliyet


Başbakan Bülent Ecevit, FP'den İstanbul Milletvekili seçilen, ancak ABD vatandaşı olduğu resmen bildirilen Merve Kavakçı'nın Türk vatandaşlığından çıkarılması için hazırlanan kararnamenin bakanların imzasına açıldığını bildirdi.
Ecevit, Başbakanlık'ta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Biz, Merve olayıyla ilgili kararnameyi imzaya açtık" dedi. Gerekirse Bakanlar Kurulu'nun da toplanacağını bildiren Ecevit şunları söyledi:
"Yasalara göre, çifte vatandaşlığın mümkün olduğu durumlarda bile bir başka ülkenin vatandaşlığını kabul eden kimsenin önceden Türkiye'den izin alması gerekir. Oysa Kavakçı öyle bir izin de almamış. Onun için bir kararname hazırlamamız gerekiyor. O da imzaya açılmış durumda."
Başbakan, Bakanlar Kurulu kararnamesinin imzalarının tamamlanmasının ardından, Kavakçı'nın mazbatasını iptal etme incelemesi yapan Yüksek Seçim Kurulu'na sunulacağını da bildirdi.

Vatansız da kalabilir

Türk vatandaşlığı hakkını kaybetmesi için Bakanlar Kurulu kararı imzaya açılırken, Kavakçı ABD yasaları karşısında da zor duruma düştü. Bu ülkenin yasaları gereği Amerikan vatandaşlarının bir başka devlete bağlılık içeren yemini veya bu bağlılığı öngören görev ya da etkinliklerde bulunması vatandaşlıktan çıkarılmasını gündeme getiriyor.
Kavakçı'nın milletvekili yemini etmemiş olması gözönüne alınsa da ABD uygulamalarına göre, seçimlere girmesi 'başka bir devlete bağlılık' gösterdiği anlamında değerlendirilebiliyor. Uygulamanın sadece yemin ederek sonradan ABD vatandaşı olanlar için değil, bu ülkede doğmaları nedeniyle kazanılan vatandaşlık hakkını da içerdiği kaydediliyor.
ABD yasaları çerçevesinde bakıldığında, ortaya çıkan durum karşısında ABD vatandaşlığından çıkarılma konusunda Merve Kavakçı dışında California'da doğduğu için ABD vatandaşı olduğu öne sürülen MHP Eskişehir Miletvekili Süleyman Servet Sazak da aynı kapsamda yer alıyor.
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile TBMM çatısı altında daha önce ortaya atılan ABD vatandaşlığı iddia ve tartışmaları Kavakçı olayıyla doruğa tırmanırken, ABD vatandaşı olduğu iddia edilen Mecliste'teki diğer milletvekilleri de mercek altına girmiş oluyor.

Kutan: O bir Jeanne d'Arc

FP Genel Başkanı Recai Kutan, İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmasına "yargısız infaz" diye tepki gösterirken, "Bu olay yüzyıllar önce Avrupa'da Jeanne d'Arc'ın çarmıha gerilip yakılmasına benziyor" dedi.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ü kabul eden Kutan, ABD vatandaşı olan Kavakçı'nın milletvekilliği yapmasında sakınca görmediğini söyledi. Kavakçı'nın 5 Mart'taki yemininden haberi olmadığını kaydeden Kutan, Başbakan Bülent Ecevit'in Kavakçı'nın vatandaşlıktan çıkarılması için kararname hazırlanmasına tepki göstererek şöyle konuştu:
"Gazeteci Gülay Göktürk, bu olayı, yüzyıllar önce Avrupa'da Jeanne d'Arc'ın çarmıha gerilip yakılmasına benzetiyor. Şu anda cereyan eden hadise budur. Diyor ki, isimler değişti, fanatikler aynı. Aynen bu kanaate iştirak ediyorum. Yapılan yargısız bir infazdır. Yani 30 - 31 yaşındaki bir gencecik bir hanıma bütün güçlerin düşmanca tavır içinde oluşu insafla izah edilemez. Mesele, bir FP milletvekilinin meselesi değildir. Mesele malesef Türkiye'yi yönetme iddiasında olan kimselerin işte bu zihniyetleridir, kafa yapılarıdır."

ABD'li olması sakıncalı değil

Kutan, İran'da Kavakçı'yı destekleyen eylemlerin yapılmasının "hoşlarına gitmediğini" ifade ederek, "İran'daki halkın davranışlarını Türkiye'den kontrol etmek mümkün değil. Ancak İran'da yapılmış olan bu hareketin elbette Türkiye yönünden tasvip edilecek bir yanı yok" dedi.
Kutan, Kavakçı'nın ABD'de yaptığı yeminle TBMM'de yapması gereken yeminin birbiriyle nasıl bağdaşacağına ilişkin soruya ise, "Yasal imkan olduğu için ABD vatandaşının vekil olmasında bir sakınca görmüyorum" yanıtı verdi.

ABD'ye ne yapacağını sordu

Türk vatandaşlığından çıkarılması için Bakanlar Kurulu'nda hazırlanan kararname imzaya açılan FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı, hukuki durumu konusunda vatandaşı olduğu ABD'ye danıştı.
Kavakçı, dün sabah ABD'nin İstanbul Konsolosluğu'na giderek iki görevliyle görüştü. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği görüşmeyle ilgili bilgi vermekten kaçındı.
5 Mart'ta yemin ederek Amerikan vatandaşı olan Kavakçı, dün sabah ABD'nin İstanbul Konsolosluğu'nu telefonla aradı. Konsolosluk görevlileri, yönelttiği sorular üzerine Kavakçı'ya, telefonla değil yüzyüze görüşme yapılmasının daha uygun olacağını bildirdi. Bunun üzerine Kavakçı, konsolosluğa giderek, burada iki görevliyle görüştü.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü İan Kelly, "gizlilik yasası" uyarınca herhangi birinin ABD vatandaşı olup olmadığı hakkında hükümet düzeyinde bilgi vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Kavakçı hakkında ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ya da büyükelçiliğin Ankara'ya bilgi vermediğini kaydeden Sözcü, Türk Dışişleri'nin bilgilerin Dallas Göçmen Bürosu'ndan alındığı yolundaki açıklamasına dikkat çekti.
Daha önce bir Türk vatandaşının ABD vatandaşı olup olmadığına ilişkin bilgi vermeyen ABD'den Kavakçı'nın Amerikan vatandaşı olduğu konusunda nasıl bilgi alındığı ise merak konusu oldu. Diplomatik kaynaklar şu olasılıklara dikkat çekti:
* Dallas'taki yerel makamların gizlilik yasasını farklı yorumlaması.
* Kavakçı'nın kendisiyle ilgili bilgilerin kamuoyuna açık olmasına dair bir belge imzalamış olabileceği.
* Dallas yerel makamlarının, Kavakçı'nın, kendisinin Amerikan vatandaşı olduğuna ilişkin yaptığı açıklamayı dikkate almış olmaları.

FP: Çıkarmayın

İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın Türk vatandaşlığından çıkarılması yönünde hazırlanan Bakanlar Kurulu kararı FP'de telaş yarattı.
FP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, önceki gün Başbakan Yardımcısı DSP'li Hüsamettin Özkan'la bir görüşme yaptı. Özkan'a Kavakçı konusunda neler yapılabileceğini soran Gül, "Vatandaşlıktan çıkarılma konusunun iyi düşünülmesi lazım. Bu işe girilmese iyi olur" dedi.
Özkan da Gül'e, "Öncelikle türbanlı Kavakçı'nın Meclis'e gelmemesi lazım. Neler yapılabilir bilmiyoruz, ama biz şimdi bilgi topluyoruz. Hukuki mütalaalar alıyoruz" demekle yetindi.
Gül, Özkan'la görüşmesini ve aldığı yanıtları FP Genel Başkanı Recai Kutan'a iletti. Gelişmelerin ardından Kavakçı ile de görüşen FP yönetimi, bir süre daha Meclis'e gelmemesi ve radikal çıkışlar yapmaması uyarısında bulundu.

Yalan makinası bile bozulur

Yalan: Ürdün asıllı eşim üzerinden ABD'de bazı haklar kazandım.
Doğru: Eşinden ayrıldıktan 5.5 yıl sonra ABD vatandaşı oldu.
Yalan: Eşimden, evde Türkçe konuşmamıza izin vermediği için ayrıldım.
Doğru: Mahkeme, kocasının ikinci bir eşi olduğu için boşanma kararı verdi.
Yalan: Son olarak ABD'ye şubat tatilinde çocuklarımla gittim.
Doğru: 4 Mart'ta ABD'ye gitti, 5 Mart'ta yemin etti, 7 Mart'ta döndü.
Yalan: YSK, adaylığımı türbanlı fotoğrafımla kabul etti.
Doğru: YSK, "Fotoğraf isteme yükümlülüğümüz yok" açıklamasını yaptı.
Yalan: Tıp Fakültesi'nden türban baskısı nedeniyle ayrıldım.
Doğru: A.Ü. Tıp Fakültesi, başarısızlık nedeniyle atıldığını açıkladı.
Yalan: Çocuklarımı kaçırmam kesinlikle söz konusu değil.
Doğru: Ayrıldığı eşi velayet davasını kazandı, arama emri çıkarttı.
Yalan: IAP'nin HAMAS'la hiçbir ilgisi yoktur.
Doğru: Eski FBI şefi Oliver Buck: HAMAS'ın cephe - propaganda örgütüdür