The Others Birdal: Fiziki özgürlük güzel

Birdal: Fiziki özgürlük güzel

24.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Birdal: Fiziki özgürlük güzel

Birdal: Fiziki özgürlük güzel


ANKARA Milliyet Fotoğraf: Gökçer Tahincioğlu


       İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Genel Başkanı Akın Birdal, 1995 ve 1996 yılı 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde yaptığı konuşmalarda, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle aldığı toplam 2 yıllık hapis cezasını tamamlayarak, cezaevinden tahliye edildi.
       Birdal, saat 10.30'da Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nden çıktı. Tahliye nedeniyle cezaevi önüne gelen ailesi, İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Yeniden Doğuş Partisi eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel, TMMOB Başkanı Yavuz Önen, avukatı Sedat Aslantaş ile İHD üyeleri, Birdal'ı çiçeklerle karşıladı.
       Birdal, cezaevi kapısında yaptığı açıklamada, "Umuyor ve diliyorum ki, düşüncelerinden, düşüncelerini yazmak ve anlatmaktan ötürü cezaevine giren ve çıkan son kişi ben olayım" dedi.
       Gazetecilerin Necmettin Erbakan'ın mahkumiyeti konusundaki soruları üzerine Birdal, konuyu kişilere indirgemenin doğru olmayacağını, konunun Türkiye'nin demokratikleşme ve insan hakları sorunu olduğunu ifade etti. Birdal, "Elbetteki bu sorunların çözümü için bazı kurbanlar olacaktır. Biz de bundan onur duyuyoruz. Yeter ki Türkiye'de düşünce suç olmasın" dedi.
       Birdal, tahliyesini "fiziki özgürlük güzel" diye değerlendirirken, düşünce olarak da özgür olmak gerektiğini söyledi. Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Avrupa Birliği yolunda önemli engelleri bulunduğunu savunan Birdal, bu alanda adımlar atılmasını herkesin beklediğini kaydetti. Hükümetin, İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu'nun hazırladığı raporu dikkate alarak, bir yol takvimi
       hazırlaması gerektiğini de ifade eden Birdal, "Kopenhag kriterleri olmazsa Türkiye demokratikleşmeyecek mi, Türkiye halkı buna layık değil mi?" diye konuştu.
       Birdal'ın tahliyesi dolayısıyla Uluslararası Af Örgütü'nün ABD, Hollanda, İngiltere, Fransa ve Norveç Seksiyonları da Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi önüne çiçek gönderdi.

Af, enerji sorununa çözüm

       Birdal, Türkiye'nin içinde bulunduğu enerji soruna da ilginç bir çözüm önerdi. Türkiye'deki 649 cezaevinde 10 bini aşkın koğuş bulunduğunu, bu koğuşların ışıklarının tam gün açık tutulduğunu bildiren Birdal, "Toplam 72 bin tutuklu ve hükümlü, TV, radyo, walkman, elektrik ocağı, buzdolabı kullanıyor. Hesaplanırsa kaç milyon kilowatt saat ettiği görülecektir. Çıkarılacak ayrımsız bir genel af bu tüketimi ortadan kaldıracak, toplumsal beklentiye de karşılık vermiş olacaktır. Kısaca `Zindanları kurtaralım, Türkiye'yi aydınlatalım'" dedi.