The Others Boğazda eylem: Tekneni al gel

Boğazda eylem: Tekneni al gel

05.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Boğazda eylem: Tekneni al gel

Boğazda eylem: Tekneni al gel

       İSTANBUL Boğazı, 7 Haziran Pazar günü dev bir çevre eylemine sahne olacak. 300 sivil toplum örgütü, Çevre Haftası'nda binlerce tekne ile boğazlardan petrol tankerlerinin geçişini protesto edecek.
       "Tekneni al gel" adı verilen ve özel çevreci tişörtlerin giyileceği eylem, pazar sabahı saat 10.00'da iki boğaz köprüsü arasında Üsküdar açıklarında yapılacak. Yat, kotra, balıkçı teknesi, sürat ve tenezzüh motoru ile takalar, kayıklar o gün Boğaz suları üzerinde çok renkli, şarkılı ve sloganlı bir şenlik yaparak, boğaz trafiğini durduracak. Dev bir organizasyonla dünya kamuoyuna duyurulacak olan eyleme, Çevre Bakanı İmren Aykut, çevreciler, çevre kuruluşları, denizciler, balıkçılar, sanatçılar, bilim adamları, Galatasaray Spor Kulübü ile binlerce vatandaş katılacak. Başbakan Mesut Yılmaz'ın eşi Berna Yılmaz'ın da bu dev eyleme katılması bekleniyor.
       CNN, BBC, Reuters, AP gibi dünya basınının önde gelen gazete ve ajansları, Yeşil Barış Örgütü ile Türk medyası bu dev organizasyonla boğazları bekleyen tehlikelere dikkat çekecek. Şimdiye kadar eyleme katılmak için 400'ü aşkın tekne sahibinin başvuruda bulunduğu, bu sayının 3 gün içinde daha da artacağı bildirildi. Çevreye duyarlı sivil toplum örgütlerinin eylemi sırasında köprülere dev bir afiş asılacak. Üzerinde "Boğazlardan tanker geçişine hayır" sloganı yazılacak. O sırada Boğaz'dan geçecek olan tankerler ise göstericiler tarafından kuşatılarak, kendilerine, hazırlanan çevre bildirileri dağıtılacak.

       Ünlü sanatçı Kayahan da, pazar günü 300 tekneyle birlikte Bebek Koyu'ndan denize açılarak kampanyayı başlatacak. Bu arada sanatçı, çevre dostlarıyla birlikte denizden çöp toplayacak ve ünlü şarkısının sözünü "Atın beni denizlere ama bunları değil" şeklinde değiştirerek okuyacak. Kayahan aynı gece saat 20.00'de, Rumelihisarı'nda Berna Yılmaz'ın himayesinde gerçekleştirilen halka açık, ücetsiz bir çevre konseri verecek.