The Others 'Boşanacağın kadın dövülür'

'Boşanacağın kadın dövülür'

04.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Boşanacağın kadın dövülür'

Boşanacağın kadın dövülür


'Kadın dövülür' diyerek tartışma yaratan Diyanet Vakfı 2. Başkanı Güran: Akşam birleşeceğin kadın dövülür mü? Ayrılmaya giden süreçte fiziksel uyarı olur


       "Müslüman'ın El Kitabı"nda kadınların nasıl dövülmesi gerektiğini anlatması nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu geniş bir kesim tepkisi çeken Diyanet Vakfı 2. Başkanı Kemal Güran, kendisini "Sanki ben elinize sopa alın da karınızı dövün dedim" diye savundu.
       Diyanet Vakfı'nın, Yılmaz'dan sonraki ismi Güran, tartışma yaratan kitabının "arkasında olduğunu" belirterek, şunları söyledi:
       "Kitapta savunduğum ve eleştiri konusu olan hususlar Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi yazılarında yer alan açıklamalardır. Bunları ben kendim uydurmadım. İlk defa ben yazmadım. 'Bir insan eşini nasıl döver' diye hadis var."

'Başkan da yazdı'

       Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli yayınlarında da kitabındaki unsurların yer aldığını belirten Güran, şöyle devam etti:
       "Kitabımda yazdığım şeyleri savunmaya hazırım. 5 - 6 sayfalık yazının bir cümlesi alındı. Birileri ortalığı karıştırmak istiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın meali, ilmihali var, fetvalar kitabı var. Bizzat Sayın Başkan'ın yazdığı Kuran - ı Kerim meali var. Atatürk zamanında 1936'da yazılan Elmalılı Hamdi tefsiri var. Benim yazdıklarım orada da var."
       Vakıfta 1999'dan beri başkanlık görevini yürüten Güran, "Müslüman'ın El Kitabı" adlı eserinin kendisinden bir dönem önce mütevelli heyetine sunularak onay aldığına da dikkat çekti.

"Birleşeceğin kadın dövülür mü?"

       Diyanet İşleri Başkanlığı ile vakıf arasında çekişme olup olmadığına ilişkin soruları yanıtsız bırakan Güran, "Kitapta yazdığınız şeyleri siz yapıyor musunuz" sorusu üzerine "Olabilir mi efendim? Müslüman ve de benim gibi bir hocanın yapması mümkün mü? Müslüman, akşam evinde birleşeceği kadını döver mi?" dedi.

Öğüt, küsme ve fiziki uyarı!

       Güran, kadının dövülebileceğine ilişkin görüşünü şöyle açtı:
       "Benim söylediğim; geçimsizlik halinde ayrılmaya kadar giden süreç söz konusu. Geçimsizlik halinde önce öğüt verilir, arkasından küsülür. Sonra fiziksel uyarıda bulunulur. En son boşanmaya gidilir. Aynı konular kadın için de geçerlidir."

Kadının hakkı sadece boşanmak

       Güran, kadının da erkeğe fiziksel müdahalede bulunup bulunamayacağı sorusuna ise, "Hayır. Sadece boşanmayı talep etme hakkı var" yanıtını verdi.

Başkanların kavgası

       Kemal Güran, yazılı açıklamalarında "Din İşleri Yüksek Kurulu emekli üyesi" imzasını kullanmasına karşılık aynı zamanda Diyanet Vakfı'nın İkinci Başkanı. Türkiye Diyanet Vakfı'nın, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'dan sonraki ikinci adamı olan Güran, 1999'dan beri ikinci başkanlık görevini yürütüyor. Güran, Yılmaz'ın bulunmadığı zamanlarda Güran toplantılara başkanlık ediyor.

Güran: Yılmaz koltuğu için beni eleştiriyor

       Diyanet Vakfı 2. Başkanı Kemal Güran, kitabı nedeniyle kendisini eleştiren Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'a ateş püskürdü. Güran, dün yaptığı 11 sayfalık yazılı açıklamada, "Sayın Yılmaz, bu beyanlarıyla bir sekiz yıl daha makamında kalma avansı istiyor olmalı" dedi.
       Son günlerde katıldığı tüm toplantılarda kadın haklarını savunan Yılmaz'ın "kadınların nasıl dövülmesi gerektiğini" anlatan kitabı nedeniyle kendisine tepki göstermesine kızan Güran, şunları belirtti:
       "Sayın Başkan kitabımın eski kaynaklara dayandığını, bu kaynakların yeniden gözden geçirilmesi ve günün şartlarına göre yeniden değerlendirilmesi çalışmalarını başlattıklarını söylemiş. Sayın Yılmaz, 8 yılı aşkın zamandır. Diyanet İşleri Başkanıdır. 8 yıldır yapmadığı bu çalışmaları nasıl gerçekleştireceğini merakla bekleyeceğiz ve göreceğiz. Sayın Yılmaz, bu beyanları ile bir sekiz yıl daha makamında kalma avansı istiyor olmalı."

Yalova: Yargıya başvuracağız

       Vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Diyanet Vakfı'nın lağvedilmesiyle ilgili olarak "Bizim görevimiz sadece hukuki soruşturma yapıp, yasal işlemlerin yapılması için yargıya müracaat etmektir" dedi.
       Yalova, dün Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada Diyanet Vakfı'nın reform başlatan Diyanet İşleri Başkanlığı'yla çelişmesi nedeniyle lağvedilebileceğini açıkladı. Diyanet'e 81 il müftüsünün katılımıyla yeni bir vakıf kurulmasını öneren Yalova dün de gelişmeleri değerlendirerek, şunları söyledi:
       "Bizim görevimiz sadece hukuki soruşturma yapıp, yasal işlemlerin yapılması için yargıya müracaat etmektir. Yasal prosedür işleyecek Vakıflar Yasası'na göre bağımsız yargı gerekeni yapacak."