The Others Bu ne nefes!

Bu ne nefes!

27.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu ne nefes!

Bu ne nefes


Hintli yogacı Mataji Nirmala Devi, bir salonda toplanan 2 bin kişiye meditasyon yaptı. Mataji üfleyince salonun klimaları daha hızlı çalışıyordu


       Sağlıklı Yaşam Derneği tarafından düzenlenen Sahaja Yoga Semineri, Levent Kırca - Oya Başar Tiyatrosu'nda ücretsiz olarak gerçekleştirildi. Semineri veren yoganın kurucusu Shri Mataji Nirmala Devi, aralarında türbanlı bayanların da bulunduğu iki bine yakın kişiye meditasyon yaptı; `aydınlanmaya' eriştirdi.
       Çiçekler ve mumlarla süslenen, tütsü ve Hint müziğiyle otantik bir havanın estiği sahnede, "Yogi Kardeşler"e hitaben İngilizce konuşan Mataji, "Yaşadığımız günler kargaşa dolu günler. Gereksiz yere hüzün doluyuz. Çünkü biz kendimiz değiliz. Önce kendimizi tanımamız lazım" dedi. Herkesin içinde yaratanın gücü olduğunu ifade eden Mataji, "Bu gücün adı 'kundalini'dir.

Peygamberin atı

       Bu güç bir yılan gibi hareket eder. Hazreti Muhammed 'Senin ellerin kıyamet zamanında konuşmaya başlayacaktır' demiştir. Ellerinin enerji merkezini hissedemiyorsan, sen gerçek bir müslüman değilsin. Muhammed beyaz bir ata biniyordu bu at kundalinidir. Biz de kundalini sayesinde şu anı yaşayabiliyoruz. Karşımızdaki insana elimizi uzattığımız zaman sıcaklık hissediyorsak o insanın iyi olmadığını anlayabiliyoruz. Kafamızda geçmiş ve gelecekle ilgili düşünceleri silip şu anı yaşıyoruz. Eğer tanrısal güçle içimizdeki gücü birleştirebilirsek, aydınlanmaya erişiriz ve kıskançlık, açgözlülük yok olur" dedi.

"Kendinizi affedin"

       Mataji, meditasyon yaptırırken şu talimatları verdi: "Ellerinizi uzatın. Kendinizi ve herkesi affedin. Başınızı öne doğru eğin. Sol elinizi bıngıldağınızın üzerinde tutun. Elinizi hafifçe hareket ettirin ve bıngıldak kemiğinden serinlik çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer henüz serinlik gelmiyorsa kendinizi affetmemişsiniz demektir. Kendinizi affedin. (Mataji mikrofondan izleyenleri üfledi. Bu sırada klimalar daha fazla hava vermeye başladı) Sol elinizi uzatıp sağ elinizi başınızın yukarısında tutun, şimdi tam tersini yapın. Düşünmeyin, hiçbir şey düşünmeyin. İki elinizi havaya kaldırın. Tebrik ediyorum. Hepiniz artık sufi oldunuz. Burası kutsal bir yer. Bununla ilgili şüphe hissetmeyin."

Sahaja Yoga esintisi

       Tanrı sevgisinin gücü ile birleşme anlamına gelir. 1970 yılında Shiri Mataji tarafından başlatılan ve kökleri çok eskiye dayanan bu öğreti 70'e yakın ülkede öğretiliyor. Özel bir meditasyon tekniğiyle, insanın gerçek anlamda kendini tanıması, ruhsal ve bedensel sağlığın dengelenmesi olarak niteleniyor. Sahaja Yoga, merkezi sinir sistemimizde bulunan gizli bedenimizi uyandırarak insanlığın bir uyanış dönemine geçmesini sağlar. Kundalini'nin uyanışı aydınlanmanın sürecini başlatır. Sahaja Yoga teknikleri sayesinde, kurdalini 'vibrasyon' adı verilen serin esintiler olarak hissedilmeye başlanır.

Shri Mataji kimdir?

       Mataji, 21 Mart 1923'te Hindistan Chindrawara'da hıristiyan bir ailenin kızı olarak doğdu. Ruhani yetenekleri çok genç yaşlarda kendini göstermeye başladı. Küçükken, kendisinden sabah meditasyonları için dualar yazmasını isteyen Gandhi'nin aşramında yaşamaya başladı. Hindistan'ın bağımsızlığı için yapılan hareketlere katıldı ve öğrenci gruplarından birinin liderliğini yaptı. Kurtuluş sırasında babası Hindistan Ulusal Kongresi'ne seçilen ilk hıristiyan oldu. Mataji, hristiyan bir üniversite olan Lahore'de tıp eğitimi gördü. BM Genel Sekreterliği'nde 16 yıl üst düzey subay olarak çalışan Srivastava ile evlendi.