The Others Bu proje alkışlanır

Bu proje alkışlanır

01.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu proje alkışlanır

Bu proje alkışlanır


Bakırköy Belediyesi engelli vatandaşlarımız için bir örnek kent tasarladı. İçinde yüzme havuzundan rehabilite merkezine, hatta hobi bahçesine ne ararsan var


       İstanbul, engelli vatandaşlarımızın yararlanabileceği biçimde tasarlanmamış. Caddeler, binalar, sinemalar, alışveriş merkezleri rahat faydalanabilecekleri yerler değil. Ancak onlar da herkes gibi yeteneklerini geliştirebilmek, sosyal hayattan paylarına düşeni almak istiyor. İşte Bakırköy Belediyesi herkesin ağızbirliği etmişcesine birşeyler yapmak gerektiğini kabul ettiği, ama sadece yılın belli günlerinde hatırladığı engelliler için yepyeni bir proje geliştirdi.

Para ödenmeyecek

       Belediye, Ataköy’de 10 bin metrekarelik alanı engellilere ayırarak bir kent projesi hazırlandı. Bir yıl içinde tamamlanacak olan kentin olanaklarından her engelli, tek kuruş ödemeden yararlanabilecek. Bu kent, tüm özürlülerin yeteneklerini geliştirebilecekleri, birbirleriyle dayanışma içinde olabilecekleri, kısacası sosyalleşebilecekleri bir kent olacak.

Gönüllü Fransızlar

       Bu projede, Fransız Handicap International şirketinden iki yetkili, gönüllü olarak çalışıyor. Kentte çalışacak kişilere, engellilere yardımcı olacak makinelerin nasıl kullanılması gerektiğini öğretecekler. Stanislas Bonnet ve Benedicte Dubois Rondon engelliler için kurulacak kenti şöyle değerlendiriyor: “Bu merkez çok iyi bir örnek ve birçok amaca hizmet edecek. Engelliler yepyeni şeyler öğrenecek. Bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Kentin ihtiyaçlarını belirliyoruz. Bu doğrultuda iki fizyoterapist, bir de hastanın bağımsızlığını kazanması için eğitim veren meşguliyet terapisti olmalı. Meşguliyet terapisi Türkiye’de verilmiyor. Bu konuda eğitim vereceğiz. Önce hastanın neler yapabileceğini göreceğiz. Yardımcı ekipmanlarla hayatlarını kolaylaştıracaklar."

Sosyal yaşama katılım

       Omurilik Felçlileri Derneği İkinci Başkanı Ramazan Baş, proje ile tüm özürlülerin sosyal yaşamın içine katılacaklarını söylüyor. Baş, burada verilecek eğitimler sayesinde kazalarda meydana gelen sakatlanmaların aza indirileceğini düşünüyor.

Hayatları kolaylaşacak

       BAKIRKÖY Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Yaşar Kelleci, proje için canla başla çalışıldığını söyledi. “Bu proje ile engellilerimizi topluma kazandırmak istiyoruz" diyen Kelleci şöyle konuştu: “Özürlülerin içinde çok yetenekli ve zeki kişiler var. Onlarla gazete bile çıkarmayı düşünüyoruz. Bu proje ile onları çağdaş toplum seviyesine uygun olarak yetiştirmek istiyoruz. Avrupa’daki örneklerinden yararlanacağız. Türkiye’de caddeler, binalar, sinemalar, alışveriş merkezleri özürlülerin rahat faydalanabilecekleri yerler değil. Disiplinli, ciddi ve kalıcı çalışmalar olsa hayatları kolaylaşır. Bizim yapılarımız prefabrik olacak. Doktorlarımız, psikologlarımız hazır bulunacak. Kent kurulduktan sonra burada 150 kişi çalıştıracağız. Kaç engelli olursa olsun hepsine yardım edebilecek kapasitedeyiz.

10 bin metrekare alan ayrıldı

       ATAKÖY Ayamama Deresi’ndeki 10 bin metrekarelik bir alana kurulucak özürlülere yönelik kent için en ince ayrıntısına kadar her şey düşünülmüş. Kentte, özürlülerin yararlanabilecekleri yüzme havuzu, gölet, basket sahası, tiyatro salonu, kütüphane, sebze-meyve yetiştirebilecekleri hobi bahçeleri, kimsenin yardımını almadan yaşayabilecekleri dört yaşamevi, rehabilitasyon merkezi ve otopark bulunacak. Eğlence mekanları da düşünülmüş... Kentin bir kafeteryası bir de barı olacak. Hayvan beslemek de serbest. Çocuklar da unutulmamış kentte. Hem özürlülülerin hem de ziyaretçilerin çocuklarının oynayabileceği oyun alanı yapılacak. Her özürlü bu kentin olanaklarından para ödemeden yararlanabilecek.