The Others C vitaminli kış bakımı

C vitaminli kış bakımı

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Kış geldi geliyor' derken birdenbire soğuk havayla karşı karşıya kaldık. C vitamini sizi soğuk günlere hazırlarken, kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır.

C vitaminli kış bakımı

 

TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet

C vitamini, grip ve soğuk algınlığı oluşmasına karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili bir vitamindir. Aslında C vitamininin soğuk algınlığından koruyucu etkisini kanıtlayan kesin bir veri yoktur; ancak soğuk algınlığı geçiren kişilerde hastalık süresini kısaltıp burun akıntısı, baş ağrısı, göz akıntısı gibi sorunların ciddiyetini azaltmaktadır.

C vitamini bunu vücuda girip hastalığa neden olan virüslerin hareketliliğini azaltarak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek gerçekleştirir.

C vitamininin faydaları


Vücudun direncini artıran C vitamininin kansere karşı da olumlu etkileri kanıtlanmıştır.
Sigara, alkol, stres, yorgunluk ve egzoz dumanı gibi çevresel faktörlerden kaynaklanan yıpranmayı önlemesiyle kent yaşamındaki olumsuzluklara karşı savaşır.
Cildi güzelleştirmeye, enerjinizi artırmaya, kolesterol, varis ve romatizma benzeri hastalıklara, dolaşım bozukluklarına, hemoroit ve ülser gibi hastalıklara, mide krampları ve sindirim sistemi zorluklarına iyi gelir
Yaşlanma sırasındaki dejenerasyondan koruma sağladığı için antioksidan özelliğiyle önem taşır.
Kılcal damar yapısını kuvvetlendirip koroner kalp hastalığı oluşum riskini azaltır.
A, B, E vitaminlerinin, demir ve kalsiyumun vücutta daha iyi kullanılmasına yardımcı oluyor.

C vitamini gereksinimi
Yetişkinler için 60 - 75 mg (2 adet mandalina), çocuklar için 50 mg (100 gr portakal) dır. Günlük tüketim miktarı 100 mg ile 150 mg arasında olduğunda vücut tarafından yüzde 75'i emilmektedir. 1 tane portakalla 50 mg C vitamini alsanız da bu miktarın hepsi emilmediği için ihtiyaç duyulan miktarı tam karşılamamış sayılırsınız.

3 ana ve 3 ara öğün beslendiğinizde, kahvaltıda domates, biber ve maydanoza limon sıkarak tükettiğinizde, öğle ve akşam yemeğinde ana yemeğin yanında salata yediğinizde, kuşluk, ikindi ve gece öğününüzde meyve yediğinizde tüm ihtiyacınızı karşılamış olacaksınız. C vitamininin fazlası vücutta depolanmaz ve idrarla atılır.

Haftanın bilgisi
Hangi besinde ne kadar C vitamini var?
Besinlerin 100 gramlarında bulunan C vitamini içeriği;
Kuşburnu (400 mg C vit.), maydanoz (172 mg C vit.), taze biber (128 mg C vit.), roka (120 mg C vit.), kivi (100 mg C vit.), tere (87 mg C vit.), karnabahar (78 mg C vit.), kırmızı lahana (61 mg C vit.), çilek (59 mg C vit.), ıspanak (51 mg C vit.), portakal (50 mg C vit.), beyaz lahana (47 mg C vit.), greyfurt (38 mg C vit.), mandalina (31 mg C vit.), domates (23 mg C vit.).