The Others Çadır komedisi

Çadır komedisi

16.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çadır komedisi

Çadır komedisi

Bosna'ya götürülen 'Yörük Çadırı' için Boşnakların, "Büyük Türkiye dediğiniz bu mu?" şeklinde alaycı tepkilerine Bakan Talay, "Bu eski bir Türk kültürü" yanıtı verdi

15. Saraybosna Kış Festivali'ne katılan Kültür Bakanlığı, hayal kırıklığına uğradı. Boşnaklar, festivalin onur konuğu olan ve 40 milyar ödenekle Bosna - Hersek'e giden Kültür Bakanlığı'nın "yörük çadırı"nı beğenmedi.
Göçebe Türklerin barınağı olan "yörük çadırı"nı Saraybosna'da kuran Kültür Bakanlığı, beklenmedik bir tepkiyle karşılaştı. Kültür Bakanı İstemihan Talay, Boşnakların "Büyük Türkiye dediğiniz bu mu. Bosna, ilkel çadırlarda yaşayan bir toplumdan yardım istiyor ne acı" şeklindeki alaycı tavırları karşısında üzüntüsünü şöyle dile getirdi:
"Bu bir kompozisyon. Yanlış birşey yok. Kara çadırın teması misafirperverlik. Bu çadır Türklerin kaybolan çok eski bir kültürü. Üstelik Türkiye'nin kendi milli geliri düşük olmasına rağmen, Almanya'nın da önünde diğer ülkelere yardım yapan dördüncü ülke olduğu unutulmamalıdır."
Festivale, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Türk Süsleme Sanatları ve Mimar Sinan Fotoğraf Sergisi, Silifke Halk Oyunları Ekibi, Anadolu Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, İstanbul Modern Folk Müziği Topluluğu, Karagöz ve Sema gösterileriyle katılan Kültür Bakanlığı, 100 kişilik sanatçı kadrosu ve heyetiyle milyarlarca lira bırakmasına rağmen Bosnalılara yaranamadı. Buna rağmen festival boyunca Sırplar tarafından yakılan ve eski Osmanlı belgelerinin yer aldığı Şarkiyat Enstitüsü, Mostar Köprüsü ve evleri, Travnik ve Zenica'daki müzeler, okullar ve camiler için maddi yardım istendi. Türkiye'nin Mostar köprüsü için daha önce bir milyon dolar para yardımında bulunduğunu hatırlatan Talay şöyle konuştu:
"Biz tarihsel sorumluluk içindeyiz. Bu yardımları onun için yapıyoruz. Ayrıca kültür ve sanat ortamında başka hiçbir ülkeye göstermediğimiz bir yaklaşımla bu festivale katıldık."

Festival boyunca Türk heyeti üzücü olaylar kadar komik olaylara da tanık oldu. Bosna - Hersek Federasyonu Bakanlar Kurulu Eşbaşkanı Haris Sılajdziç'i sabah erken saatlerde makamında ziyaret etmesi beklenen Talay'dan önce Silifke Folklor Ekibi gidince ortalık karıştı. Folklorcuları resmi heyet zanneden Bosnalı yetkililer, ekibi içeri alırken, daha sonra gelen Talay ve beraberindekileri bir süre kapıda bekletti.
Festivalde ayrıca yörük çadırı önünde gösterilerini sunan Silifke folklor Ekibi'nden dört kişinin giysileri, paraları, banka kartları ve uçak biletleri çalındı.

Zenica'daki bin 500 kişilik Türk tugayını da ziyaret eden Talay ve beraberindeki heyet, ilginç bir uygulamaya tanık oldu. Türk Tugayı Komutanı Piyade Kurmay Albay Hulisi Akar, Hırvat, Sırp ve Boşnak çocuklara yönelik olarak başlattıkları projeyi tanıttı. Proje kapsamında Türk askerleri, dört ay önce başlatılan ve Bosna'daki çocuklarla mülteci kamplarında yaşayan çocukları mayınlar hakkında bilgilendiriyor.
Bugüne kadar bin öğrencinin eğitildiği proje kapsamında ayrıca çocuklara yönelik müzik gösterisi, video saati, spor aktiviteleriyle gıda ve kırtasiye yardımı da yer alıyor. ABD'li askeri birliğin de uygulamaya sokacağı projeyi destekleyen Talay da, Genelkurmay'a ilk kez Türk askerinin başlattığı projede kullanılmak üzere 100 bin marklık para yardımında bulunacaklarını söyledi.