The Others Çakıcı hazirana kadar Fransız hapishanesinde

Çakıcı hazirana kadar Fransız hapishanesinde

27.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çakıcı hazirana kadar Fransız hapishanesinde

Çakıcı hazirana kadar Fransız hapishanesinde


Mine G. Kırıkkanat - Paris


Marsilya Les Baumettes cezaevinde hücre hapsi yatan Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'ye koşullu iade kararı ve bu kararın temyiz prosedürü, öngörüldüğü zaman dilimine yayılarak sürüyor.
Fransa'da işlediği sahte kimlik ve resmi belgelerde tahrif yaparak izinsiz ikamet suçlarından aldığı hapis cezası ocakta bitmesine karşın, Türkiye'ye koşullu iadesi kararlaştırıldığı için serbest bırakılmayan Çakıcı'nın, iade kararını veren Aix En Provence istinaf mahkemesinin işleyiş prosedürüne karşı yaptığı itiraz, temyiz mahkemesinde görüşüldü ve kabul edilmedi.
Temyiz mahkemesinin kayda değer bulmadığı itirazın reddiyle, Aix En Provence'ın verdiği koşullu iade kararı normal seyrini sürdürüyor. Bundan sonraki aşamada, Fransız Adalet Bakanlığı, Çakıcı'nın iade kararını hazırlayacak ve hükümetin onayını alan karar, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a sunulacak.
Chirac'ın iade kararını hemen imzalaması halinde, Çakıcı'nın avukatı Jacques Verges'e resmi tebligat yapılacak. Resmi tebliğin alınmasından sonra Alaattin Çakıcı'nın avukatlarının Devlet Konseyi (danıştay) nezdinde temyize gitmesi bekleniyor.
En azından hazirana dek sürmesi gereken bu prosedürde, Devlet Konseyi'nin Çakıcı'nın koşullu iade kararını, Türkiye'de idam cezası olduğu gerekçesiyle iptal etmesi bekleniyor. Söz konusu itiraz süresi, Adalet Bakanlığı'nın hazırlayacağı iade kararı Chirac tarafından herhangi bir işlem eksikliği nedeniyle hemen imzalanmazsa, daha da uzayabilecek.
İade prosüdürü nedeniyle Alaattin Çakıcı'nın, "Beni düdüklü tencereye koydular kaynatıyorlar" diye tanımladığı Les Baumettes cezaevinden hazzirana kadar kurtulması mümkün görülmüyor.
Çakıcı'nın Türk avukatı Can Doğancan, halen Marsilya'da her gün müvekkilini ziyaret edebiliyor.