The Others Çakıcı’nın iadesi AGİT öncesinde

Çakıcı’nın iadesi AGİT öncesinde

26.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çakıcı’nın iadesi AGİT öncesinde

Çakıcı’nın iadesi AGİT öncesinde


Mine G. Kırıkkanat Paris


       Fransa'da işlediği suçlar yüzünden verilen altı aylık hapis cezasının sona erdiği 4 Ocak'tan bu yana, Türkiye'ye "iade edilebilir tutuklu" sıfatıyla Marsilya Les Baumettes hapishanesinde bulunan Alaattin Çakıcı, geçen perşembe akşamı sessiz sedasız Paris'in ünlü cezaevi La Sante'ye nakledildi.
       İdari yetkililer nakil konusunda bir yorum yapmazken, Çakıcı'nın avukatları tutuklunun başkente getirilmesini "can güvenliğinin" daha iyi sağlanabilecek olmasıyla açıkladılar.
       Çakıcı'nın, AGİT Zirvesi nedeniyle 18 Kasım'da Türkiye'ye gelmesi beklenen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın ziyaretinden önce iade edilmesi bekleniyor.
       Fransa'da tutukluların hapishane koşulları yasal olarak üç ayda bir yeniden gözden geçirilmesi gerekirken, Çakıcı, Les Baumettes hapishanesinde bir yıldır tek kişilik hücrede tecrit edildi. Avukatı Jacques Verges'in Fransız Adalet Bakanlığı'na yaptığı başvuru üzerine Çakıcı'ya uygulanan tecrit 18 Ekim'de kaldırıldı ve dört kişilik bir koğuşa alındı.
       Güvenilir kaynaklar Çakıcı'nın Paris'e nakledilmesini "Türkiye'ye iade" sürecinin hızlanmasına bağlıyorlar. Söz konusu kaynaklar Çakıcı'nın son olarak 7 Ekim'de reddedilen koşullu tahliye isteminden sonra dosyasının bulunduğu Aix En Provence İstinaf Mahkemesi'ne yeni bir başvuru yaptığını anımsatarak, iade gerçekleşmezse dosyanın en geç bir buçuk ay içinde yine aynı mahkemede ve tutuklunun huzurunda inceleneceğini vurguladılar.
       Avukatları, iade kararının önce tutukluya tebliğ edileceğini, Danıştay'a başvurmayacağına ilişkin bir garanti verdiği takdirde, Çakıcı'nın kendilerine bile haber verilmeden çok hızlı biçimde Türkiye'ye gönderileceğini belirtiyorlar.