The Others Çakıcı'nın iadesi emsal olmaz

Çakıcı'nın iadesi emsal olmaz

06.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çakıcı'nın iadesi emsal olmaz

Çakıcının iadesi emsal olmaz

       ALAADDİN Çakıcı'yı Fransız mahkemesinin şartlı olarak iade etme mütalaasının, Abdullah Öcalan'ın İtalya'dan iadesine emsal olamayacağı bildirildi. Uzmanlar, idam cezası bulunan ülkelere iadeyi İtalyan Anayasası'nın engellediğini belirtti.
       Fransa'nın şartlı da olsa Çakıcı'yı iade etme yönündeki kararı, gözleri İtalya'dan istediğimiz bölücü başı Öcalan'ın iadesi talebine çevirdi. Kamuoyu, Çakıcı'nın iadesinin Apo davasında örnek olmasını beklerken, hukukçular bunun imkansız olduğunu acıkladı.
       Adalet Bakanı Hasan Demirkurdu, Çakıcı'yla ilgili kararın Öcalan'ın iadesinde örnek teşkil etmeyeceğini, İtalyan Anayasası ve Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre Öcalan'ın iadesinin mümkün olmadığını söyledi. Denizkurdu, İtalya'nın, suçluların iadesine ilişkin Avrupa Sözleşmesi'ni imzalarken, `iadeyi isteyen ülkenin mevzuatında idam cezası varsa, iade yapılmaz' şerhini koyduğunu bildirdi.

       Prof. Dr. Sulhi Dönmezer ise Çakıcı'nın iadesinin Öcalan'ın iadesine örnek teşkil edemeyeceğini şöyle anlattı:
       "İtalya'nın kanunları Fransa'ya göre çok daha katı. Fransa, `Ölüm cezası bulunan ülke, ölüm cezasını infaz etmeyeceğine dair doyurucu kanıtlayıcı teminat verirse iade edilir' diyor. Buna mukabil İtalya'da bu yok. Teminat da verseniz İtalyan iç hukukuna göre, İtalya iade etmez. İtalyan sulh kanununda `ölüm cezası bulunan ülke, ölüm cezasını infaz etmeyeceğine dair teminat verirse iade edilebilir' diye bir fıkra vardı. Anayasa Mahkemesi bu fıkrayı iptal etti, `Hayır, ne olursa olsun orda ölüm cezası varsa iade etmeyeceksin' dedi. İtalya'ya teminat verilse de iade edemez iç hukukuna göre."
       Fransa'nın verdiği kararın şartlı iade kararı değil, mütalaa olduğunu belirten Dönmezer, istinaf mahkemesinde itham heyetinin Çakıcı'nın şartlı iade edilebileceği yönünde görüş bildirdiğini, iadenin hükümet kararnamesiyle yapıldığını, buna da karşı tarafın itiraz hakkı olduğunu söyledi.

       Dönmezer, Türkiye'nin Fransa'ya vereceği garantinin nasıl olacağını da şöyle açıkladı:
       "Türkiye, milletlerarası sözleşmeyi imza ederken, 11. maddeye şöyle bir rezerv koymuş. `Ben teminatı şöyle vereceğim, sanık ölüm cezasına mahkum edilecek olursa, ölüm cezasının müebbet hapse çevrilmesi için TBMM'ye başvuracağım' demiş. Başka türlü de teminat veremez. Hükümet, TBMM'de ölüm cezasıyla ilgili kanun geçerken `bunu müebbet hapse çevirin' diye teklifte bulunacak. Bunun dışında başka bir şey yapamaz. Türk hukukuna göre, yargılamaya hükümetin herhangi bir etkisi olamaz. Anayasa hükümete başka bir yetki vermemiş. Bunun asıl çözüm yolu idam cezasını kaldırmaktır. Türkiye'nin önüne her zaman gelecektir, daha önce geldi."