The Others ÇALIŞANIN REHBERİ

ÇALIŞANIN REHBERİ

17.11.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇALIŞANIN REHBERİ

ÇALIŞANIN REHBERİ




İşçi ve memurda maaş farklılığı
Dr. Yetiş Subaşı’nın mektubu: Geçenlerde "Memur emekli aylığı SSK’lının üç katı" şeklinde bir haber yazmıştınız. Ben bir kamu kuruluşunda 25 yıla yakın hizmeti bulunan tıp doktoruyum. Odacımız, şöförümüz sırf işçi diye benden 2 - 3 kat fazla aylık alıyor. Ayrıca yılda 4 ikramiyesi var. Evi, arabası bulunuyor. Ben kirada oturuyorum ve çok eski bir arabam var. Şimdi bu SSK’lı işçi emekli olunca, memur emeklisinden az para alıyor diye şikayet konusu oluyor. Esas haksızlık öncesinde var. Niçin bu konu üzerinde durmuyorsunuz?
Doktor okurumuzun mektubu daha uzun. Çalıştığı işyerinden çeşitli örnekler veriyor, fakat yer darlığı nedeniyle kısa tutmak zorunda kaldık. Kuşkusuz kendisi gibi doktorlar, mühendisler, teknik elemanlar çalıştıkları kamu kurumunda işçiden daha az maaş alıyorlar.
Tabii buradaki olaya, şu çerçeveden de bakılabilir. İşçi, sendikalı olduğu için toplu sözleşme yoluyla ücretini artırabiliyor. Hatta kimi zaman bu ücret artışları, daha önceki dönemlerde memur aylıklarının da arttırılmasına dolaylı katkıda bulundu.
Aslında iki kesim de emek kesimini oluşturuyor. Memurlar, grevli toplu sözleşme hakkından yoksun oldukları için ücretleri için etkili pazarlık yapamıyorlar. Öte yandan şöförü, odacısı, madencisi memura göre çalışma koşulları açısından kısmen daha zor şartlarda iş yapıyorlar. Çözüm, işçinin de memurun da toplu sözleşmeli grev hakına sahip ortak bir sendikal mücadele vermesi ve emeklilikteki çarpık durumun düzeltilmesidir.