The Others ÇALIŞANIN REHBERİ

ÇALIŞANIN REHBERİ

20.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇALIŞANIN REHBERİ

ÇALIŞANIN REHBERİ





Rahmi Kılıç: Memur emeklilerine 1 Ekim’den geçerli olmak üzere 75 milyon liralık zam yapıldı. Bu zam SSK ve Bağ - Kur emeklisine ne zaman yansıtılacak?

Memur sendikaları ile hükümet arasında yapılan toplu görüşmeler sonucu memur ve emeklilerine 1 Ekim 2002’den geçerli olmak üzere aylık brüt 100 milyon lira seyyanen zam yapıldı. Bu zammın 75’er milyonu Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ödenecek. Geri kalan toplam 75 milyon lirası ise Ocak 2003 maaşlarına yansıtılacak.
4447 sayılı yasanın geçici 4. maddesine göre, SSK ve Bağ - Kur emekli aylıklarında dönem sonuna kadar yapılan artış oranının, memur aylıklarında yapılan artış oranının altında kalması halinde, aradaki farkı ödemeye Bakanlar Kurulu yetkili bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nejat Arseven, bu konuyu Bakanlar Kurulu’nun ilk toplantısında gündeme getireceğini belirtmesine rağmen seçim faaliyeti nedeniyle Bakanlar Kurulu bir türlü toplanamadı. Aslında Bakanlar Kurulu toplanmadan da bir kararname ile elden imzalatmak mümkün bulunuyor.
Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, SSK ve Bağ - Kur emeklilerinin de bu farkı almayı hak ettiğini ancak emekli aylıklarında her ay TÜFE oranında artış yapıldığından dönem sonu olan Aralık 2002’nin beklenmesi gerektiğini belirtti. Türker, ödeme ile ilgili altyapı çalışmalarının sürdüğünü söyledi. En düşük memur emekli aylığı iyileştirmeden sonra 355 milyon liraya çıkarken, en düşük işçi emekli aylığı 242, Bağ - Kur’lu aylığı ise 140 milyon liradır.