The Others CANIMIZ YANDI

CANIMIZ YANDI

06.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

CANIMIZ YANDI

CANIMIZ YANDI


Antalya çevresi alev alev. Manavgat yangını üç günde kontrol altına alındı. Perge'deki yangında tarihi eserler zarar gördü


       Türkiye genelindeki orman yangını furyasından Antalya'da payını aldı. Son olarak Manavgat'ta çıkan yangın, üç günde kontrol altına alınabildi. Aksu'daki yangın, Perge antik kentine sıçradı.
       Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Manavgat'ın Beşkonak yöresindeki Karadağ, Burmuhan ve Bozkaya köyleri yakınlarında önceki gün akşam saatlerinde başlayan orman yangını ise hala sürüyor. Yetkililer, yangının 2 bin 500 hektarlık alanda etkili olduğunu ve şu ana kadar bin 500 hektar ormanın tamamen yandığını bildirdi.
       Aksu Beldesi'ndeki Perge antik kentinde gece geç saatlerde çıkan yangının kontrol altına alındığı bildirildi. Perge antik kentine sıçrayan ve tarihi eserlerin de zarar gördüğü yangın, köylülerin de yardımıyla tamamen söndürüldü. Yetkililer, Aksu yöresindeki Perge Antik Kenti'ndeki yangında sabotaj ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.
       Yetkililer, önceki gece saat 23.00 sıralarında Yurtpınar köyünde çıkan yangına
       müdahale edildiğini, ancak yangının henüz kontrol altına alınamadığını belirtti. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, çeşitli bölgelerde küçük çaplı çok sayıda orman yangını olduğunu, bunların bir kısmının söndürüldüğünü, bir kısmının da kontrol altına alındığını belirterek, vatandaşların çok duyarlı olmasını istediler.

       Şarköy: Şarköy'de, anız yakılması sonucu çıkan yangında, 2 hektarlık meşe ormanı yandı. Gölcük Köyü'nde oturan Ramazan Yavuz (40) adlı çiftçi, ormana bitişik tarlasında, kuru otları temizlemek için anız yaktı. Rüzgarın etkisiyle kıvılcımların tarlanın bitişiğindeki orman alanına sıçraması sonucu çıkan yangın, Şarköy Orman İşletme ve Belediye İtfaiye ekipleri tarafından, kontrol altına alınarak söndürüldü.

Çağan: Sabotaj olabilir

       Orman Bakanı Nami Çağan, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Beşkonak-Burmuhan - Karabük - Bozkaya köyü arasındaki ormanlık bölgede çıkan orman yangınında sabotaj şüphesi bulunduğunu bildirdi.
       Çağan, dün sabah havayoluyla Antalya'ya geldikten sonra Orman Bakanlığı'na ait helikopterle yangın bölgesine gitti. Yanan ormanların üzerinde helikopterle dolaşan Bakan Çağan, söndürme çalışmalarını
       inceledi.
       Çağan, Beşkonak'ta "Buradaki yangın birkaç noktada ve aynı anda başladı. Bu da sabotaj ihtimalini güçlendiriyor. Ancak şu ana kadar gözaltına alınan kimse de yok. Yangının çıkış nedeni konusunda inceleme ve soruşturma sürüyor" dedi.

İki bin hektar kül oldu

       Adana'nın Karaisalı ilçesinde önceki gün başlayan orman yangını kısmen kontrol altına alınırken, yangında 2 bin hektar orman alanı yandı.
       Dün gece tekrar hızlanan yangın, sabah saatlerinde rüzgarın etkisinin azaltmasıyla yangın söndürme çalışmalarına hız verildi. Yetkililer, soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
       Orman Bölge Müdürü Sadık Alpargu'nun denetiminde yapılan söndürme çalışmalarına, Adana Büyükşehir Belediyesi, BOTAŞ Bölge Müdürlüğü itfaiyeleri ile çeşitli bölgelerden gelen helikopter ve iş makineleri de katılıyor.

       Yangının bilançosu ağır: 45 trilyon
       Yurt genelinde 4 bin 500 hektar alanın kül olmasına neden olan orman yangınlarının bilançosu da ağır oldu. Yanan ormanların tomruk olarak bedeli hesaplandığında çıkan fatura 45 trilyonu buluyor.
       Türkiye, son yılların en büyük yangın felaketlerinden birini daha yaşıyor. Bu yılın ilk yedi ayında 14 bin hektar ormanlık alan yanan ülkemizde son yangınlarla bu sayı 20 bin hektara yaklaştı. Orman yangınlarının büyük bölümü Ege ve Akdeniz bölgelerinde meydana geliyor.
       Yapılan hesaplamalara göre bir hektar alanın yeniden ağaçlandırılması için ortalama 350 milyon lira gerekiyor. Yanan tüm alanların ağaçlandırılması için ise birkaç trilyonu geçiyor. Yanan ağaçların değeri "odun hesabı"yla belirleniyor. Uzmanlar bir hektardan 150 metreküp tomruk alındığını, bunun metreküp değerinin 60 milyon lira olduğunu belirtiyor. Bu hesaba göre bir hektarda yaklaşık 9 milyar liralık ağaç kül oluyor. Son yangında yok olan yaklaşık 4 bin 500 metrekare alandaki ağaçların değerinin de 45 trilyona ulaştığı tahmin ediliyor.