The Others Casus alarmı

Casus alarmı

05.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Casus alarmı

Casus alarmı


Başbakanlık, son dönemde yabancıların kamu kuruluşlarındaki alt düzey görevlilerle sosyal ilişki kurarak bilgi sızdıklarını açıkladı


       Başbakanlık, yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilerine bilgi sızdırıldığı duyumları alındığını bildirerek, kamu yöneticilerinden bu konuda hassasiyet göstermelerini istedi.
       Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar, 1 Mayıs’ta kendi imzasıyla yayınladığı B.02.0.PPG.O.12.320 - 7380 sayılı genelgeyle, kamu yöneticilerini istihbarat ve karşı istihbarat konularında ilgili personelin mevzuat çerçevesinde bilgilendirilmesi, yabancı misyon temsilcileriyle temastan kaçınılması uyarısında bulundu.
       Başbakanlık kulislerinde, genelgenin, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden Türkiye’ye ait stratejik gizli haritaların yabancı bir ülkenin temsilcilerinin eline geçmesi üzerine yayınlandığı dile getirildi. MİT Müsteşarlığı’nın bu yöndeki gelişmeleri Başbakanlık’a birkaç kez ilettiği öne sürüldü.
       Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü üst düzey yetkilileri ise, böyle bir durumun sözkonusu olmadığını dile getirerek, “Bu haritalar, Harita Genel Komutanlığı, MTA, Orman Genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı gibi kuruluşlarda da bulunmaktadır. İlgilisine açıktır. Tapudan böyle bir bilgi sızmamıştır. Sızması da mümkün değildir" diye konuştu.Müsteşar Şağar imzasını taşıyan genelge şöyle;
       SIZINTIDA ARTIŞ
       ÜLKEMİZDE görevli yabancı misyon yetkililerinin çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle alt düzey görevlileri ile sık sık görüşmeler yaptıkları ve sosyal ilişkiye girdikleri, bunun sonucunda da birtakım önemli bilgileri elde ettiklerine dair duyumlar alınmaktadır. Bu tür sakıncalı temaslarda son günlerde önemli bir artış kaydedildiği üst düzey toplantılarda da dile getirilmektedir.
       TEMASTA KAÇININ
       RESMİ yollarla ulaşılamayan bazı bilgilerin alt kademelerdeki memurlardan elde edilebilmesi, birçok sakıncayı beraberinde getirmektedir. Bu durumun önüne geçilebilmesi ise kamuda görevli personelin bu tür temaslardan kaçınmaları ile mümkün olacaktır.Tüm kamu personelinin istihbarat ve istihbarata karşı koyma önlemleri hususunda bilgilendirilmesi ve yönetim kadrolarındaki görev değişiklikleri gibi aksamaların önüne geçilebilmesi açısından bu konudaki dökümlerin devir teslim evrakı arasında yer alması sağlanacaktır.
       ÖNLEM ALINACAK
       AYRICA ülke güvenliği, çıkarlarının korunması bakımından önem taşıyan evrak ve bilginin, yetkili olmayan kişilerin eline geçmesi ve izinsiz açıklanması önlenecek, gizlilik ihlaline meydan verilmesi ve gizli evrakın muhafazasında gerekli tedbir alınacaktır.
       CASUSLUK EĞİTİMİ
       BU çerçevede gizlilik dereceli yazıların işleme konulması ve korunmasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve bu talimatın tüm personele imza karşılığı tebliğ ile bu konularda ihmali görülenler hakkında yasal işlem yapılmasının gereğini rica ederim.