The Others 'Çatkapı'da anneye gözaltı

'Çatkapı'da anneye gözaltı

06.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Çatkapı'da anneye gözaltı

Çatkapıda anneye gözaltı


Adana'daki operasyonda öldürülen Erdinç Aslan'ın annesi ve kardeşi, davayı izlemeye gelince gözaltına alındı.


       Adana'da bir hücre evine düzenledikleri baskında, yasadışı DHKP/C örgütüne üye oldukları iddia edilen Erdinç Aslan ve temizlik işçisi Murat Bektaş'ı, "kastı aşarak öldürdükleri" gerekçesiyle yargılanan ve haklarında 30 yıla kadar ağır hapis cezası istenen biri tutuklu altı polis memurunun duruşması öncesi, Aslan'ın annesi ve ablası gözaltına alındı.
       Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya, tutuklu yargılanan A.E. ile tutuksuz yargılanan başkomiser F.M., polis memurları M.T, N.B, H. E ve E.Y. katıldı. Duruşmayı izlemek için Adliye'ye gelen Aslan'ın ablası Gülay (30) ve annesi Hatice Aslan (60), kapıdaki aramanın ardından Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gülay Aslan'ın, MHP binasıyla Gima, Migros, Toyota mağazalarına bombalı saldırı düzenlenmesinde azmettirici olarak arandığı belirtildi. Gözaltına neden alındığı bilinmeyen Hatice Aslan ise, duruşmanın ardından Adliye'ye getirilerek serbest bırakıldı.
       5 Ekim'deki operasyonda yanlışlıkla öldürülen Bektaş'ın eşi Kezban da, babası Ramazan Babagiray ile geldiği duruşmayı, müdahil avukatların yanında izledi.
       Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar, gazetecilere fotoğraf ve görüntü çekimi için üç dakika izin verdi. Sanıkların isteği doğrultusunda duruşma basına kapatılırken, baskında sağ olarak ele geçirilen, daha sonra itirafçı olan DHKP/C üyesi Mustafa Köprü tanık olarak ifade verdi.
       Olay gecesi Yüreğir'deki MHP, ANAP ve DSP binalarını bombalamayı düşündüklerini söyleyen Köprü, baskın anını şöyle anlattı:
       "Erdinç, polisleri görünce tabancayla kapıya ateş etmeye başladı. Polisler ateş etmeden önce bize 'teslim ol' çağrısı yaptı. Ben o sırada ışıkları söndürdüm. Silah tutukluk yapınca bana verdi, 'sen de ateş et' dedi. Kendisi otomatik silahı alıp pencereden ateş etmeye devam etti. Bu sırada kapı kırıldı. Polislerin yeniden yaptığı çağrı üzerine ateş edip slogan atmaya başladık. Erdinç kapıyı açıp dışarıya doğru bir şey attı. O sırada polisler de ateş etti. Ben yere yattım. İçeriye kimin ateş ettiğini bilmiyorum."
       Köprü, Bektaş'ı tanımadığını belirterek, "Erdinç'in Murat ile görüştüğünü iki veya üç kez gördüm. Sorduğumda iyi insanlar olduğunu söyledi" dedi.
       Mahkemede dinlenen bazı tanıklar da, operasyon sırasında önce deprem olduğunu zannettiklerini, ancak teslim ol çağrısı duymadıklarını kaydetti.
       Mahkeme heyeti, A.E.'nin tutukluluğunun devamına karar verirken, duruşma, operasyondan sonra olay yerinde çekilen fotoğraf ve görüntülerin incelenmesi için 2 Şubat'a ertelendi.
       Duruşmanın ardından tanık polislere bağıran Kezban Bektaş, "Kocamı öldürdünüz şimdi de üstünü örtmeye mi çalışıyorsunuz?" dedi. Duruşma öncesi teslim ettiği kimliğini almak için Adliye Karakolu'na giden Bektaş, kendisini engellemek isteyen polislere de, "Herkesin kimliği cebinde, benimki neden alınıyor?" diye tepki gösterdi.
       İddianamede, Bektaş'ı yanlışlıkla öldürdüğü iddia edilen polis memurlarından A.E., H.E., E.Y. ve N.B. için 24 yıldan 30 yıla kadar, F.M. ile M.T. hakkında da 6 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.