The Others Çelik: MİT bilgileri dedikodu

Çelik: MİT bilgileri dedikodu

17.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çelik: MİT bilgileri dedikodu

Çelik: MİT bilgileri dedikodu

ORAL Çelik'in, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı Abdi İpekçi'nin öldürülmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, suikasta adı karışan Yalçın Özbey'in yurtdışında alınan ifadesinin İçişleri Bakanlığı'ndan istenmesine karar verildi.
Çelik, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya iki avukatıyla geldi. İpekçi ailesinin üç avukatının da müdahil olarak hazır bulunduğu duruşmada, Adalet Bakanlığı Ceza Dairesi kanalıyla MİT Müsteşarlığı'ndan gönderilen ve Çelik'in karıştığı olayların sıralandığı 7 Kasım 1997 tarihli yazı okundu. İpekçi suikastında Özbey'le birlikte aktif rol oynadığı, tetiği çeken Mehmet Ali Ağca'nın Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçırılmasını organize ettiği ve sahte pasaportla İran üzerinden Almanya'ya gitmesini sağladığı belirtilen Çelik, bu bilgiler için "Bunların hepsi dedikodu" dedi. Avukatları Şevki Lüleci'yle Bülent Selçuk da MİT'ten gelen yazının adli delil niteliği taşımadığını ileri sürdü.
Müdahil avukat Turgut Kazan ise mahkemeye devletin en üst düzey istihbarat örgütünden yanıt geldiğini belirterek, bu yazının mahkemece değerlendirileceğine inandığını söyledi. Suikasta karışan Özbey'in yurtdışında resmi bir görevli tarafından alınan ifadesinin İçişleri Bakanlığı'nca dönemin başbakanına iletildiğini hatırlatan Kazan, davanın aydınlatılabilmesi için söz konusu ifadenin İçişleri Bakanlığı'ndan istenmesi gerektiğini belirtti.
Çelik, Kazan'ın bu talebine "Beni Yalçın Özbey'in söyledikleri ilgilendirmez. Sizin karşınızda olan benim ve ben yargılanıyorum. Bu talebin reddedilmesini istiyorum" diye karşı çıkarken, Avukat Lüleci şöyle konuştu:
"MİT'ten daha önce de bilgi istendi. Süpriz tanığı dinleyenlerin dinlenmesi istendi. MİT'ten bilgi geldi de ne oldu? Biz bazı kurumları yıpratmak istemiyoruz. MİT'in görevi bir kişi öldükten sonra, şu şöyle oldu diye yazı yazmak mı? Daha önce söylenmeli. O oradan bir şey istiyor, biri biriyle konuşmuş, bir yerde ifade alınmış, dava pehlivan tefrikasına döndü. Biz davanın karar aşamasına geldiğini düşünüyor ve bu talebin reddini istiyoruz."
Mahkeme, başka bir davada sanık olan Özbey'in Emniyet Genel Müdürlüğü irtibat görevlisi Nail Aydın'a verdiği ifadenin İçişleri Bakanlığı'ndan istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.