The Others Cem: Yakalanan İranlıların Mumcu'yla ilgisi yok

Cem: Yakalanan İranlıların Mumcu'yla ilgisi yok

25.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cem: Yakalanan İranlıların Mumcu'yla ilgisi yok

Cem: Yakalanan İranlıların Mumcuyla ilgisi yok


ANKARA Milliyet


       Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye'de yakalanan İranlılar'ın, Uğur Mumcu suikastıyla ilgisi olmadığını açıkladı.
       NATO Bakanlar Konseyi toplantılarına katılmak için İtalya'da bulunan Cem, İran'a vize uygulanacağı yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine, bakanlık olarak böyle bir çalışma içinde bulunmadıklarını söyledi.
       İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hüseyin Lavasani ise, Dışişleri tarafından kendisine Türkiye'deki İran vatandaşlarının "yasadışı geçişler nedeniyle" tutuklandığının bildirildiğini söyledi.
       Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı Mithat Balkan ile bir araya gelen Lavasani, Türk - İran ilişkileri hakkında görüş alış verişinde bulunduklarını ve Balkan'ı Türkiye'de bulunan İran heyetinin temaslarına ilişkin bilgilendirdiğini kaydetti.
       Lavasani, Türkiye'de bulunan İran heyetinin iki ülke sınırında yeni işaretlemeler konusunda temaslarda bulunduğunu belirtti. Lavasani, soruları yanıtlarken, gözaltına alınan İranlılara ilgili olarak "İran tarafının bu konudaki endişelerini ilettim. Fakat şimdiye kadar bize farklı bilgiler aktarılıyordu. Umarım kesin bir ilgi elde edebiliriz" diye konuştu.
       İranlıların gözaltına alınma nedeni hakkında birşey bilmediklerini kaydeden Lavasani, Türk yetkililerince kendilerine bu kişilerin medyada yeralan nedenler dolayısıyla değil "yasadışı geçiş nedeniyle" tutuklandıklarının iletildiğini söyledi.
       Lavasani, "Türkiye'yi protesto etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Tahran'ın bu konuya ilişkin "birçok girişimde bulunduğunu" kaydetti.
       Lavasani, "İki ülke arasında kriz var mı?" sorusuna da "Hayır" yanıtını verdi.
       İran Büyülelçisi, "Cumhurbaşkanı Sezer ECO toplantısına gitmeli mi?" diye sorulunca da, "Türkiye bu kurumun kurucu üyelerindendir. Sanırım yanıt çok açık" karşılığını verdi.