The Others CENAZEYİ ‘İLGİNÇ’ KILMAK

CENAZEYİ ‘İLGİNÇ’ KILMAK

05.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanatçı Naz Elmas’ın babası reklamcı Talat Elmas’ın cenaze töreninde kadınların arkada beklemelerini ‘ilginç’ bulan muhabirin haberine asırlardır uygulanan saf düzeni konusunda okuyuculardan uyarı geldi

CENAZEYİ ‘İLGİNÇ’ KILMAK

Bayramın ikinci günü evinde kalp krizinden ölen sanatçı Naz Elmas ile Açelya Elmas’ın babası, FB Spor Kulübü Yüksek Divan Kurulu üyesi reklamcı Talat Elmas’ın (63) cenaze töreni, 3 Eylül tarihli Milliyet’te geniş yer aldı. Sercan Kısmet imzalı haberde şöyle deniyordu:
“Talat Elmas dün son yolculuğuna uğurlandı. Elmas’ın cenaze namazı öğlen Erenköy Galip Paşa Camisi’nde kılındı. Cenaze sırasında erkeklerin ön tarafta saf tuttuğu sırada, kadınların hemen arkada durması ilginç bir görüntü oluşturdu.”
Magazinci gözüyle yazılan haberi ‘ilginç’ kılan satırlar, okurumuz Bayhan Karakoç’un dikkatinden kaçmamış:
“Cenaze namazında erkeklerin önde kadınların arkada saf tuttuğu bilinir. Nasıl ki her şeyin bir bir usulü kaidesi vardır ve 1400 senedir uygulanan bir kural olarak da bu bütün Müslümanlar tarafından böyle bilinir. Cenaze namazında imam, cenazenin göğsü hizasında durur; cenaze namazına katılan cemaat, imamın hemen arkasında saf tutmaya başlar. Cenaze namazına katılan kadınlar, sünnet olan saf tutma düzenine göre, erkeklerin arkasında saf bağlar; Bazen kadınların ön saflarda yer alması ilginç görüntü oluşturabilir ama erkeklerin önde kadınların arkada olması normal olandır, neresi ilginç bir görüntü.”



OMBUDSMAN’IN GÖRÜŞÜ:

Okurumuz haklı. Asırlardır devam eden bir saf tutma düzenini, kadınların arkada durmaları neden iilginç kılsın? Haberci daima ‘köpeği ısıran adam’ın peşindedir. Cenazede kadınlar ön sıralarda saf tutup, erkeklerler arkada dursalar, ilginç olabilirdi! Kadınların ön safta namaza durmalarının yol açtığı krizlerden magazin dünyası habersiz olmalı! Tabii haberi değerlendiren editörler bu hatayı farketmeliydiler. Naz Elmas’ın, üzüntüsünü paylaşan arkadaşlarıyla sohbet ederken, ‘Acımız büyük, gözlüklerimizi takalım’ demesi ise şaşırttı. Bu sözleri şovmen Cem Yılmaz’ın gösterilerinde sık sık kullandığı biliniyor demesi gerçekten ilginç!



BU GERÇEKTEN STEVE JOBS MU?

Apple’in efsane CEO’su Steve Jobs’a ait olduğu söylenen, görevini bıraktıktan hemen sonra çekilmiş fotoğrafları, 28 Ağustos tarihli Milliyet’te “Bu gerçekten Steve Jobs mu?” diye birinci sayfadan yayımlandı.
Haberde şu ifadeler kullanılıyor: “Kanser nedeniyle görevi bırakan Apple’in efsane isme Steve Jobs’a ait olduğu söylenen fotoğraf kafaları karıştırdı. ABD Paparazzi sitesi TMZ’de Jobs’un istifasından iki gün sonra çekildiği iddia edilen fotoğrafta Jobs aşırı zayıf, bitkin adeta erimiş görünüyor ancak, bunun sahte ya da fotomontaj olduğu görüşü ağır basıyor. TMZ yayımladığı bu fotoğrafın ardından, Apple kullanıcılarından yoğun tepki aldıklarını duyurdu.”
Dilara Sayman adlı okurumuz şöyle diyor:
“Apple’ın patronu Steve Jobs’ın pankreas kanseriyle yedi yıldır savaştığı biliniyor. En son sağlık nedeniyle işinden ayrıldığı da. Jobs’un sağlığı ile ilgili haberleri daha önce de Milliyet’ten takip ettim. Bundan üç dört ay öncesine kadar Steve Jobs’ın National Enquirer’ın yayınladığı fotoğraflara yer vermiş, Jobs daha zayıf görünüyor ve belki de daha hasta göründüğünü yazmıştınız. Şimdi yayınlanan fotoğrafları da neredeyse aynı. Ancak, bu son haberinizi anlamış değilim. Bu fotoğrafların fotomontaj olduğu görüşünü neye dayandırıyorsunuz, kim diyor anlamadım doğrusu.”



BULMACA “KÖK” SÖKTÜRÜYOR!

Bayram tatili, okurların ‘bulmaca’ya dönük ilgi ve şikayetlerinde patlamaya yol açtı: Okur tepkileri şöyle:
Ali Eken: “66 yaşında ve üniversite mezunu bir okurunuzum. Merak ediyorum, rasgele bulduğum bu soruları Milliyet haber veya ekonomi veya kültür sayfasında görevli kaç arkadaş biliyor. Diş dolgularında kullanılan gümüş ve kalay bileşimi, Efsanevi Kiş Kralı, Mantıkta kısır döngü, Mezozoik zamanın üç alt bölümünden sonuncusu.”
Osman Melikoğlu: “Bulmacalarınızı düzenleyen ekip zannediyorum değişti. Zira yeni bulmacalar inanılmaz derecede belirli konularda uzmanlık gerektiriyor. Günün en keyifli anı olan bulmacaları çözmek, çözerken uğraşmak yeni ekip tarafından yok edildi.”
Yılmaz Demirgören: “Son zamanlarda ki hazırlanan Cadde ve haftasonu bulmacaları çözmek için doktor, Osmanlı tarihçisi, tarihçi, Yunan bilimci, arkeolog, hayvan bilimcisi, dans hocası, dağcı, yay yapımından anlayan, coğrafyacı olmak gerekiyor. Karelerin çoğununun boş olduğunu görünce moralim bozuluyor. Siz hiçbir belgeye veya internete bakmadan bir tanesini çözmeyi deneyin.”
Ertuğrul Sönmezer: “ 1- Acaba şu kelimeleri duydunuz mu? (12.08.2011 tarihli cadde eki kare bulmaca cevapları) iasos; isere; ura; tau; lalina;tlon; mila; csa; tırka.
2- (13.08 cadde eki çengel bulmaca soruları) çince siyah (cevap olarak HEİ verilmiş, Google tercüme heise olarak vermekte)
3- (13.08.2011 tarihli bulmaca eki çengel bulmaca soruları) eskiden Fransa’nın kuzeyinde konuşulan lehçe, inkaların atası olduğuna inanılan güneş tanrısı, sümer mitinde bir kahraman.”

İMZALARI DEĞİL İSİMLERİ VAR


Amirallere suikast ikinci iddianamesinin ek klasörlerinde Kurmay Albay Ümit Metin’den ele geçirildiği belirtilen evraklar 19 Ağustos 2011 tarihli Milliyet Gazetesi’nde “Amirallere suikastte Balyoz Belgesi“ başlığıyla yayımlandı.
Söz konusu haberde adı geçen Balyoz davası sanıklarının “ismi” yerine “imzası” yazılarak maddi hata yapılmıştır. Haberde adı geçen emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Tuğamiral Hüseyin Hoşgit’in evraklarda imzası değil isimleri bulunmaktadır. Söz konusu maddi hatanın aleyhlerine kötü sonuç doğurmaması için düzeltiyoruz.





KAZADA MORAL ÖPÜCÜĞÜ


Bahtiyar Sucu adlı okurumuz şöyle diyor: “Bayram tatilinin ilk 6 gününde katliam gibi trafik kazaları meydana geliyor, toplam 118 kişi ölmüş, 490 kişi yaralanmış ama gazetenizde, kendisini sıkıştıran kamyonla yandan çarpışınca bariyerlere bindiren bir vatandaşın ağır yaralanan eşine moral için öpmesini haber yapıyorsunuz. Niye, özellikle her bayramda bunca kaza olur, niye bu insanlar ölür, niye önlem alınmaz gibi bilgileri vereceğinize “kazada yaralanan eşini öptü” gibi bir başlık gerçekten çok saçma. Hani dövse belki haber olur da kaza geçiren bir insana şevkat göstermenin nesi haber?”