The Others `Cesur savcıya ihtiyaç var'

`Cesur savcıya ihtiyaç var'

27.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

`Cesur savcıya ihtiyaç var'

`Cesur savcıya ihtiyaç var

       "YEŞİL" kod adlı Mahmut Yıldırım'a ait olduğunu öne sürdüğü cesede DNA testi yaptırılması için harekete geçen, ancak ani bir emirle soruşturmadan el çektirilen Ödemiş Savcısı Sacit Kayasu, "Türkiye'nin cesur savcılara ihtiyacı var. Cesur savcılar susturulmamalı. Artık bu Ortaçağ zihniyetine son vermek gerekiyor" dedi.
       Görevden el çektirildikten sonra Milliyet'e konuşan 22 yıllık hukukçu, kararın kendisi için süpriz olmadığını belirterek şunları söyledi:
       "Temiz toplum savaşı veriyoruz. İnsanlar, adliyeye, savcı ve yargıçlara güvenmeli. Bu dava, bir yerde bunun simgesi oldu. Öldürülen kişinin Yeşil olduğunu dair elimizde ciddi deliller vardı. Soruşturmanın sonucunu hep beraber göreceğiz."
       Adalet Bakanlığı'nın 16 Aralık 1998 tarihli genelgesiyle faili meçhul cinayetleri soruşturma yetkisinin cumhuriyet başsavcılıklarına verildiğini anımsatan hatırlatan Kayasu şöyle konuştu:
       "Bütün deliller beni Yeşil'e götürdü. Bu genelge doğrultusunda dosyayı Başsavcı Hüseyin İnce'ye teslim ederken soruşturmanın en sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasını diledim. DNA testleri sonucunda bizim iddia ettiğimiz gibi ceset `Yeşil'e ait çıkarsa sıra katillerinin bulunmasına gelecek. Bütün bunların gerçekleşmesini dilemekten başka yapacağım bir şey kalmadı. DNA testi için elbiseleri de gidecek. Ankara'da bulunan oğlundan kan örnekleri alınacak. Bu gelişmelerin takipçisi olacağım."
       Adalet Bakanlığı genelgesi doğrultusunda bu faili meçhul olayla ilgili soruşturmaya el koyan Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin İnce ise "Soruşturmayı Sacit Bey'e güvensizliğimizden değil, kanunun verdiği yetki gereği aldık. Genelge bu tip faili meçhul cinayetlerin en üst düzeyde soruşturulmasını emrediyor" dedi.
       Olayın sansasyonel hale geldiğini vurgulayan İnce sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Adalet Bakanlığı'ndan soruşturmaya el koymamla ilgili bir telkin gelmedi. Savcının, cesedin Yeşil'e ait olduğu yolundaki açıklamalarını çok erken buldum. Sacit Bey, İzmir Adli Tıp'ın yaptığı otopsi raporuyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Yeşil'le ilgili gönderdiği bilgileri karşılaştırmış, bu sonuca ulaşmış. Soruşturma kaldığı yerden eksiksiz sürdürülecek."

       ÖDEMİŞ'e iki yıl önce atanan 22 yıllık hukukçu Sacit Kayasu, 12 Eylül'de Bozdağ'da elleri ve yüzü parçalanmış olarak bulunan cesetle ilgili soruşturma başlatarak gündeme geldi. Ön otopsiyi yapan yardımcısı doktorun ilk incelemeden sonra, "Bu aylardır aranan Yeşil'in ta kendisi" diye konuşması, cesedin üzerinde kimlik çıkmaması, öldürülüş biçimi ve tarihi, Kayasu'nun olayın üzerine ciddiyetle gitmesine neden oldu.
       Adli Tıp'ın, kimliği belirsiz olduğu gerekçesiyle DNA testine olumsuz yanıt vermesinin ardından Karşıyaka'daki Kimsesizler Mezarlığı'na gömülen ceset, Kayasu'nun ısrarı üzerine mezarından çıkarılarak test için İstanbul'daki Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Bütün bu gelişmelerin ardından, Sacit Kayasu'ya soruşturmadan el çektirilirken, dosyaya Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin İnce el koydu.